Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

"Σχετικά με τον Μ,Γλέζο"


Αφορά
Βαρέθηκα να ακούω για τον Γλέζο που κατέβασε την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη όταν είχαν πλέον ΦΥΓΕΙ οι ναζί. Αντί να μάθετε για τον Γλέζο άντε διαβάστε για τον Κουκίδη που τυλίχτηκε με την σημαία την Ελληνική και πήδησε από τον βράχο της Ακρόπολης. Αλλά ο ένας κομμουνιστής και άρα εξέχουσα προσωπικότητα ενώ ο άλλος στην νεολαία Μεταξά άρα άγνωστος...Έτσι λειτουργεί η προπαγάνδα.
Ας μας πει ο Γλέζος για πιο λόγο εμπόδισε...
την ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πάρο (λόγω του ότι ήταν λέει φασίστας) και να αφήσει αυτά τα περί αντίστασης στους ναζί..
Άντε να χαθούν οι σκατοκομμουνιστές που το παίζουμ και καλά προστάτες των φτωχών και κατατρεγμένων...
αναγνώστης

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ!!!!! ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ

Ανώνυμος είπε...

γλεζος και θεοδωρακης ψευτο-επαναστατες, ΠΑΣΟΚτσηδες τοσα χρονια και μετα στραφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ...

Τα παλικαρια της ιστοριας μας ειναι μετρημενα στα δαχτυλα... Ημουν μικρος αλλα ακομα θυμαμαι το παλικαρι που κατεβασε την τουρκικη σημαια στην Κυπρο και τον πυροβολησαν στο κεφαλι...

Ανώνυμος είπε...

μην ακους τοτε γεια το γλεζο ρε αντιστασιακε του πληκτολογιου γιατι και αυτος ειναι εναντια του μνημονειου και του ξεπουληματος της ελλαδος εκτος και αν εσυ λες οι γερμανοι ειναι φιλοι μας

Ανώνυμος είπε...

Τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.

Ανώνυμος είπε...

Βεντούζα!!!!

Ο υφέρπων φασιστο-κομμουνισμός που θεμελιώθηκε αμέσως κατόπιν της μεταπολιτεύσεως κατέστρεψε το έθνος και διέλυσε τον κοινωνικό ιστό.

Αποκορύφωμα της αφρικανολαγνείας των χαρακτηρισμένων κτηνοβατών οι αθρόες Ελληνοποιήσεις του κάθε πρωτόγονου εισβολέως,
αρκεί να προσβάλει τον λευκό, αυτόχθονα, ιδιοκτήτη της χώρας.

Θάνατος στην Νέα Τάξη πραγματων και στους θειασώτες της!

Ελευθερία στην Κυψέλη και Πατήσια απο τις Αφρικανο-ισλαμικές δυνάμεις κατοχής!

Ακύρωση όλων των Ελληνοποιήσεων των αφρικανο-ισλαμο-πιθίκων ιδιαίτερα!

Ζήτω η Ελλάς!

(δεν είμαι μέλος της χρυσής ψωλής ούτε χριστιανο-ταλιμπάν)

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ Σ'ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΕΛΕΝΗ

Ανώνυμος είπε...

πολλοι ηταν και οι ΠΑΣΟΚτσηδες, Νεοδημοκρατες που δεν ψηφησαν το μνημονιο και διαγραφηκαν... δεν μου λεει κατι αυτο... Λαμογια θα ναι μια ζωη...

Ανώνυμος είπε...

Τι λες βρε αγόρι μου, πότε είχαν φύγει οι Ναζί, θα τρελαθούμε τελείως;
Δε μου λες, η Le Monde που δεν είναι ούτε ελληνική ούτε κομμουνιστική εφημερίδα, γιατί έκανε ολόκληρο αφιέρωμα στον Γλέζο όπου αναφέρει ότι ήταν ο πρώτος αντιστασιακός του πολέμου και ότι ο ΔΕΞΙΟΣ Γάλλος Στρατηγός Ντε Γκωλ είχε παρέμβει προσωπικά για να μην εκτελεστεί ο Γλέζος στον εμφύλιο; Καλά, εμείς οι έλληνες αριστεροί τρώμε κουτόχορτο, τους Γάλλους και τον Ντε Γκωλ για τόσο ΜΑΛΑΚΕΣ τους έχεις;
Πάρε και το λινκ από το Πρώτο Θέμα (γνωστή κομμουνιστική εφημερίδα):
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=180158
Πάρε και το λινκ από τη Le Monde (αν ξέρεις γαλλικά, αλλά σιγά μην ξέρεις, είμαι σίγουρος ότι ούτε ελληνικά καλα-καλα δεν ξέρεις, αγράμματε):
http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/02/29/l-oracle-de-naxos-resiste-toujours_1649358_3214.html
ΑΜΑΝ ΠΙΑ, ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΑΞΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ!

Ανώνυμος είπε...

5:38 και οι οικολογοι, ναι αυτοί που είναι υπέρ των σκοπίων και διάφορων και καλά μειονοτήτων, εναντίον του μνημονίου είναι και αυτοί...

Ανώνυμος είπε...

μπραβο για το αρθρο μπραβο στους ελληνες που ειναι εξυπνοι στα σχολια και το επικροτουν περα απο 2 με 3 μαλακες η καλυτερα βαλτους που πληρωνονται για να ποσταρουν πως το κκε κλπ ειναι το καλο κομα ελληνες ειρθε η ωρα να ξυπνησουμε ολοι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ..ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ο Ι5 ΜΑΧΙΜΟΣ), Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (ΕΤΩΝ 11 ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ), ΓΛΕΖΟΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ (ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ).ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ..ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΕΚΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ....ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΣΤΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΛΕΖΟΥΣ, ΘΕΩΔΑΡΙΚΙΔΕΣ ΚΤΛ...ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΩΔΩΡΑΚΗΣ? ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ...ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΖΙΜΠΕΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΤΑΚΗ...ΠΟΠΟΠΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ..

Ανώνυμος είπε...

Το ότι είναι 90 χρονών και αντί να πίνει τσάι σε κανένα καφενεδάκι κατεβαίνει και τρώει χημικά στη μάπα αυτό δε σας λέει απολύτως τίποτα ? 90 χρονών τι μπορεί να κερδίσει με το να αντιστέκεται ακόμα ? Μη τα ισοπεδώνετε όλα ρε

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Ρε ανιστορητε μαλακα ο Κουκιδης τυλιχτηκε με την σημαια και πηδηξε απο την Ακροπολη και κοπηκε η ανασα στους ναζι που ειδαν τεςτοιο ηρωισμο .
Οσο για τον Γλεζο να ξερεις οτι και αυτος μαζι με τον Σαντα και συνηδητοποιημενοι ηταν και η πραξη τους ηταν η πρωτη αντιστασιακη κινηση απεναντι στους γερμανους λιγο καιρο αφου πατησαν το ποδι τους στην Αθηνα, και οχι οταν εφυγαν ...μαλακα ε μαλακα.

Ανώνυμος είπε...

Εάν είναι αλήθεια ότι εμπόδισε την ανέγερση του μνημείου για το Μέγα Αλέξανδρο τότε θέλει κρέμασμα και όχι μόνο αυτός, αλλά και όσοι τον υποστηρίζουν.

ainias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια γιατι ενοχλεισθε επειδη μια ηρωικη πραξη την εκανε ενας αριστερος ,αν την εκανε δεξιος κατα των γερμανων, παλι ηρωας θα ηταν,γιατι παλι φανατισμος τι βλακεια μας δερνει,το ξερουν γιαυτο ενωθηκαν και θα μας ξανακυβερνησουν,με τα μυαλα που κουβαλαμε, εδω ο σκοταδιστης-καναλαρχης βελοπουλος ειπε οτι την σημαια την κατεβασαν οι γερμανοι με υποστολη σημαιας οπως κανουν καθε βραδυ στον στρατο,τετοια τυφλα ο γελοιος ο κωλοτουμπας με το γερμανοτσολιαδικο κομμα του, ελπιζω η χρυση αυγη να ειναι πατριωτικο κομμα και να μην τους ακολουθησει στην κατρακυλα τους.Αλλα επειδη υπαρχουν και νεαροι εδω μεσα που δεν ξερουν ,μπεστε στον google και ενημερωθειτε, μην γραφετε φανατισμενες αρλουμπες σεβαστειτε τους ηρωες αποπου κιαν προερχονται και να ειμαστε ενωμενοι να φυγει το δντ μην μαλωνουμε ματαξυ μας.Το αρχικο αρθρο ειναι επαισχυντο γιατι προβαλει το μισος και τον διχασμο μας,μονον αυτο θα τους ξαναφερει στα πραγματα, μην τσιμπατε ,σκεφθειτε!















'





90

Ανώνυμος είπε...

και που ειναι η σημαια που κατεβασε!! Tη την εκανε!!οι γερμανοι εψαξαν να βρουν ποιος το εκανε!!!!Ημερα την κατεβασε η νυχτα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΟΛΩΜΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΓΚΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ. Ο ΓΛΕΖΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑΔΕΡΦΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ. ΚΟΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

7:50
Αν πραγματικα ενδιαφερεσαι, εγινε νυχτα και οι Γερμανοι εκτελεσαν την αλλη μερα τους δυο φρουρους της,αλλα μπες στον google ,ειναι πολυ μεγαλη ιστορια και γραφω αργα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γλέζος με Τον Σάντα κατεβάσαν την γερμανικη σημαία. Τέλος.- Είναι ιστορικό γεγονός.

Επίσής ιστορία είναι και το ΟΧΙ του Μεταξά στο γερμανικό άξονα. Τέλος.-

Άσχετα σε ποιο πολιτικό χώρο είμαστε προσκείμενοι η ιστορία είναι ιστορία. Και πρέπει να τη σεβόμαστε αν σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Για όσους βλέπουν παντού κρεμάλες ακόμα και στο Γλέζο!!!!! (τραγικό) Να δω ποιος μείνει όρθιος.

Τέλος η ιστορία γράφεται από άντρες και όχι απο ανδρείκελα.

Ανώνυμος είπε...

Ασε ρε Γλέζο,ψευτοπατριώτη της πούτσας.Εχει δίκιο το παληκάρι,εγώ δεν ήξερα ότι είχε γίνει με τον Κουκίδη τέτοιο σκηνικό.Κατακαημένη Ελλάδα,σε ρήμαξαν οι ανθέλληνες αριστεροι....θάνατος στα κόκκινα σκυλιά

Ανώνυμος είπε...

Σε όλο τον κόσμο με την ανατολη του ήλιου γίνεται η έπαρση και λίγο πριν τη δύση η υποστολη της σημαίας. Άντε ξυπνήστε επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

τι διαολο εθνος ηλιθιων ειμαστε το πασοκ και η ΝΔ μας καταστρεπσαν με το κκε τα βαζουμε οκαζακησ μας φταιει ο καμενος μας πηραζει, να κρεμασουμε ολους οσους μας ενοχλουν θελουμε και οι τραπεζητεσ στο το τελος να μας κανουν κουμαντο. μπραβο μας

Ανώνυμος είπε...

8:22
Πάντως ο Γλέζος δέν θα μείνει όρθιος.
Για ψάξε να μάθεις εάν ήταν στην νεολαία του Μεταξά...
Επίσης για ψάξε να μάθεις ποιές είναι οι θέσεις του απο το 1961 για τη Μακεδονία και το μακεδονικό ζήτημα...

Αιντε προδότες...

Ανώνυμος είπε...

8:22................ΟΛΟΣΩΣΤΟΣ!!!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Κ ΔΕΞΙΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ...Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ...ΟΣΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ...ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΠΙΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΥΚΙΔΗΣ Η Ο ΓΛΕΖΟΣ; ΚΑΙ ΟΙ 2 ΗΡΩΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΡΙΣΚΑΡΑΝ (Η ΕΧΑΣΑΝ) ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΑΝ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!!!!!
ΤΙ ΤΑ ΖΥΓΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΡΕ; ΨΩ*ΕΣ ΕΙΝΑΙ;

ΔΕΞΙΟΣ ΕΙΜΑΙ (ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΕΛΩΝ ΣΑΣ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ (ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΑΤΡΙΔΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΔΕΡΦΟΣ.

ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΠΑΚΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ....Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μία μικρή διόρθωση όχι Κουκίδης αλλά εύζων Κουκίδης παρακαλώ έτσι τον έγραψε η ιστορία...εύχομαι να σταματήσει αυτή η πολιτική της ταμπέλας, και να βρούμε ενωμένοι τα πατήματα μας.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Η ΔΙΧΟΝΙΑ , Ο ΔΙΑΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ LOBBIES!ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΕΙ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρόταση Γλέζου καί διάφορων Καζάκηδων γία έξοδο άπό τήν κρίση,..ύποχρεωτικό όμόλογο στό έσωτερικο.Ξέρετε τί σημαίνει ύποχρεωτικό όμόλογο στό έσωτερικο???ΔΗΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ,τό λένε άν τούς ζορίσουνε

OccupyGreece είπε...

9:08...Ολα σωστα.
Ολοι μαζι λοιπον...Δεξιοι και αριστεροι εναντια σε αυτα τα δοσιλογα τομαρια που μας κυβερνουν.
Και αφου παρουμε ξανα τη χωρα μας...μετα αν θελετε αρχιζουμε ξανα μια απο τα ιδια.
Αλλα πρωτα αυτα τα καθικια πρεπει να πληρωσουν...
ετσι για το γαμωτο ρε...

Παλαιομνήμων Πολυχρονίου είπε...

Κάποιες επισημάνσεις σχετικά με το άρθρο:

1) Το ότι πράγματι η θυσία του Κουκκίδη, που κανονικά θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα που θα διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία (αλλά τι λέω· εδώ μετά βίας διδάσκονται για τον Κολοκοτρώνη πλέον!), δεν προβάλλεται, δεν αναιρεί την αξία άλλων αντιστασιακών και ηρωικών πράξεων, όπως φέρεται να είναι αυτή των Μανώλη Γλέζου-Απόστολου Σάντα. Σίγουρα βέβαια, στην -κατά κοινή διαπίστωση- αριστεροκρατούμενη μεταπολιτευτική Ελλάδα, οι πολιτικές πεποιθήσεις των διαφόρων πρωταγωνιστών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (όπως και των καλλιτεχνών, όπως και πολλών άλλων κατηγοριών) έχουν βασικό ρόλο στο τι τελικώς προβάλλεται και τι "θάβεται". Αλλά από την άλλη πλευρά εμείς, οι αληθινοί και τίμιοι πατριώτες, δεν είμαστε ίδιοι με εκείνη την πλευρά, που βλέπει μονομερώς την ιστορία, και συνεπώς τιμούμε όλους τους αγωνιστές, ασχέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων.


2) Όταν κατέβηκε η σημαία, ΔΕΝ είχαν φύγει οι Γερμανοί, όπως ισχυρίζεται εντελώς εσφαλμένως το άρθρο, παρά αντιθέτως, το γεγονός συνέβη τις ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και συγκεκριμένως την νύκτα της 30ης προς ξημερώματα 31ης Μαΐου του 1941 (οι Γερμανοί είχαν εισέλθει στην Αθήνα στις 27 Απριλίου, δηλ. ένα μόλις μήνα πριν), ενώ ως γνωστόν, οι Γερμανοί από την Αθήνα έφυγαν 3,5 περίπου χρόνια αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944 !
Αυτό που πράγματι συνέβη μετά την αποχώρηση των Γερμανών ήταν η γνωστοποίηση του γεγονότος μέσω της διηγήσεώς του σε δύο εφημερίδες της Αριστεράς (τότε πλέον ο δύο πρωταγωνιστές είχαν ενταχθεί στην Αριστερά) στις 5 Μαρτίου του '45, στον "Ριζοσπάστη" από τον Μαν. Γλέζο και στην "Ελευθερία" από τον Απ. Σάντα.


3) Όταν συνέβη το γεγονός, ο Μανώλης Γλέζος ΔΕΝ ήταν αριστερός, παρά και αυτός (βασικά για τον Κουκκίδη δεν το γνώριζα) άνηκε στην Νεολαία του Μεταξά (την ΕΟΝ - σ.σ. καμμιά σχέση φυσικά με την κομμουνιστική ΕΠΟΝ). Στην Αριστερά ενετάχθη αργότερα! Θα μου πείτε, έχει σημασία πού άνηκε όταν έκανε την πράξη του; Προφανώς, γι' αυτούς που χρησιμοποιούν την αριστερή ιδιότητα του ώστε από αυτό να καταδείξουν ότι η Αριστερά είναι πατριωτική και συνεπώς η ανωτέρω πληροφορία τους χαλάει την "σούπα", έχει, και μάλιστα μεγάλη, αλλοίως δεν θα την απέκρυβαν!


4) Ασχέτως αν τελικά έπραξε ή όχι αυτήν την ηρωική πράξη του κατεβάσματος της ναζιστικής σημαίας τότε, το σίγουρο είναι ότι κατά καιρούς δυστυχώς έχει κρατήσει ανθελληνική στάση σε διάφορα θέματα, όπως ακριβώς τώρα με το θέμα του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου. Μήπως δεν ήταν αυτός που υμνούσε και είχε παρευρεθεί ως "σύντροφος" στην κηδεία του Εμβέρ Χότζα, ο οποίος Ε.Χ. είχε διώξει απηνώς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου (αλλά και Αλβανούς αντιφρονούντες); Μήπως δεν είχε υιοθετήσει, ως μέλος του ΚΚΕ, τις θέσεις του κόμματός του για ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης;

Παλαιομνήμων Πολυχρονίου είπε...

5) Και μιας που καταπιαστήκαμε με το θέμα αυτό της ναζιστικής σημαίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι, από ορισμένους, αμφισβητείται και το γεγονός καθ΄ εαυτό· υποστηρίζουν κάποιοι δηλαδή ότι τελικά μπορεί να μη πραγματοποιήθηκε το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τους δύο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία και το εξής:

α) Η ηρωική (οπωσδήποτε ηρωική, αν βεβαίως είναι αληθινή) πράξη Γλέζου-Σάντα συνέβη νύχτα. Όπως όμως όλοι όσοι έχουν πάει στρατό γνωρίζουν, με την Δύση του ηλίου γίνεται "υποστολή σημαίας", που σημαίνει ότι η σημαία κατεβαίνει και απομακρύνεται από στρατιωτικό άγημα, και μόνο την άλλη μέρα το πρωί γίνεται "έπαρση", δηλαδή την ξαναφέρνουν και την ανεβάζουν. Πώς λοιπόν βρήκαν την σημαία στον ιστό οι Γλέζος-Σάντας και την κατέβασαν;

β) Υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες στις περιγραφές των γεγονότων και πολλές διαφοροποιήσεις από καταγραφή σε καταγραφή. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι και οι δύο πρωταγωνιστές μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν εν ζωή ενώ ο ένας ζει έως και σήμερα (και του ευχόμαστε να ζει για πολλά χρόνια ακόμα), αυτές οι ασάφειες και οι διαφοροποιήσεις είναι αν μη τι άλλο άξιον περιεργείας γιατί δεν έχουν διασαφηνιστεί μια και δια παντός. Τέτοιες ασάφειες, για παράδειγμα, είναι:
ι) από ποιο σημείο σκαρφάλωσαν στην Ακρόπολη (τα Προπύλαια φυλάσσονταν καλά, και όλα τα άλλα σημεία είναι πολύ απότομα, και όπως και να' χει, ποτέ δεν εξήγησαν οι δύο πρωταγωνιστές από πού ανέβηκαν).
ιι) ποιος από τους δύο σκαρφάλωσε στον ιστό και κατέβασε τελικά την σημαία (επί δεκαετίες οι δύο πρωταγωνιστές δεν μιλιόντουσαν, καθώς ο καθένας διεκδικούσε για τον εαυτόν του την πράξη κατεβάσματος της σημαίας!).

γ) Την σημαία υποτίθεται την έσκισαν και την πέταξαν σε ένα πηγάδι μέσα σε μια σπηλιά, από αυτά που υπάρχουν στην Ακρόπολη, ενώ κράτησαν από ένα κομμάτι της. Όμως η σημαία αυτή δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ τα δύο κομμάτια επίσης δεν υπάρχουν ως τεκμήρια, διότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τα έκαψαν οι γονείς τους (προφανώς για λόγους ασφαλείας, κάτι που βέβαια είναι αρκετά εύλογο).

δ) Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, 4 ώρες κράτησε αυτή η προσπάθεια. Είναι απορίας άξιον πώς δεν τους πήρε κάποιος φρουρός είδηση και πώς δεν έπεσαν σε κάποιο περίπολο ή σε κάποια αλλαγή σκοπιάς.

ε) Σύμφωνα πάλι με τις διηγήσεις τους
ι) η σημαία ήταν πολύ μεγάλων διαστάσεων (4χ2 μέτρα).
ιι) η σημαία κυμάτιζε.
ιιι) την ώρα που επιχειρούσαν να την κατεβάσουν άκουγαν τους Γερμανούς στρατιώτες που γλεντούσαν λίγο παρακάτω.
Προκύπτουν όμως κάποια θέματα από τον συνδυασμό των τριών αυτών πληροφοριών:
Μια τόσο μεγάλη σημαία, είναι πολύ δύσκολο να κυματίζει. Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει να φυσά πολύ δυνατός αέρας. Αν όμως φυσούσε ο πολύ δυνατός αέρας που απαιτείτο, τότε θα ήταν αδύνατον να ακούν τους Γερμανούς στρατιώτες που γλεντούσαν, εκτός και αν ήταν τελείως δίπλα τους, οπότε φυσικά θα τους έβλεπαν! Πέραν του γεγονότος ότι τις πρώτες μόλις μέρες της γερμανικής κατοχής φαίνεται πολύ απίθανο να παρουσιάζουν τέτοια σημεία "διαλύσεως" οι στρατιώτες ενός εκ των πιο πειθαρχημένων στρατών στον κόσμο και μάλιστα εν καιρώ πολέμου. Προσοχή· δεν μιλάμε για αξιωματικούς, αλλά για στρατιώτες και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας! Την ώρα που, ξέρουμε ότι ακόμα και τσιγάρο να πιαστεί να κάνει ένας σκοπός σήμερα, έχει ποινές, πόσο μάλλον τότε, που μπορούσε να περάσει μέχρι και από εκτελεστικό απόσπασμα, φαίνεται περίεργο να γλεντούν με αλκοόλ και γυναίκες (όπως αναφέρουν οι πρωταγωνιστές)!

Παλαιομνήμων Πολυχρονίου είπε...

στ) Υπάρχει ένσταση και σχετικά με την την ανακοίνωση που υποτίθεται ότι έβγαλε το γερμανικό φρουραρχείο και η οποία έλεγε: «Κατά τη νύκτα της 30ης προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική Πολεμική Σημαία παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου».
ι) αυτή η ανακοίνωση δεν έχει καταγραφεί πουθενά επισήμως ώστε να επιβεβαιώνεται η ύπαρξή της.
ιι) οι Γερμανοί δεν θα «ανακοίνωναν» εύκολα ένα τέτοιο γεγονός, καθώς θα τους κατέστρεφε την "εικόνα" που ήθελαν να δίνουν, του αήττητου κτλ., ενώ θα ενδυνάμωνε το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων.
ιιι) Ακόμα και αν τελικά την έκαναν αυτήν την ανακοίνωση, δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ την έκφραση «κυματίζουσα γερμανική σημαία», η οποία παραπέμπει σε ελληνικό ρομαντικό πατριωτισμό και όχι στην γερμανική αυστηρότητα.

ζ) Στις περιγραφές τους, οι πρωταγωνιστές κάνουν λόγο για φεγγάρι που τους "κοίταζε με συμπάθεια", αναφέροντας μάλιστα πως ήταν στο ένα τέταρτό του γεμάτο και πως χάρις εις αυτό έβλεπαν, ώστε να προχωρήσουν στο εγχείρημά τους. Όπως όμως προκύπτει από τις αστρονομικές παρατηρήσεις, την εποχή εκείνη νέα Σελήνη είχαμε στις 26 Μαΐου· οπότε στις 30 Μαΐου που μας ενδιαφέρει, η Σελήνη ήταν στον ένα έβδομο, και όχι στο ένα τέταρτο, δηλ. ήταν πολύ αμυδρή, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρχε!


Αυτά τα "ολίγα"! Ευχαριστώ για την φιλοξενία.