Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για τη διαμόρφωση των F-35A Lightning II.


Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II φαίνεται πως απομακρύνθηκε. Όπως ανακοινώθηκε Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ αποδέχονται προφανώς πολλά από τα αιτήματα που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για την προμήθεια του αεροσκάφους από την ισραηλινή Αεροπορία.

Πλέον, οι δυο πλευρές αισιοδοξούν ότι το συμβόλαιο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 19 ή 20 αεροσκάφη F-35A θα υπογραφεί στις αρχές του επομένου έτους. Μέχρι το 2030 το Ισραήλ προγραμματίζει να προμηθευτεί 75 μαχητικά του τύπου. Τα ισραηλινά αιτήματα αφορούν στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων τεχνολογιών ισραηλινών εταιριών, αλλά και τους πηγαίους κώδικες συστημάτων, ώστε ο έλεγχος του οπλικού συστήματος να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του πελάτη, ο οποίος στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δεν συνηθίζει να αστειεύεται στα θέματα που άπτονται της εθνικής του ασφάλειας.

Το πιο σημαντικό θέμα που φαίνεται πως επιλύθηκε ήταν αυτό της ενσωμάτωσης ισραηλινού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (EW), ένα θέμα στο οποίο υποχώρησαν οι Αμερικανοί αφού παρά τη σθεναρή αντίστασή τους, οι Ισραηλινοί το έθεσαν ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση υλοποίησης της συμφωνίας.

Το αεροσκάφος που θα παραλάβουν οι Ισραηλινοί θα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που θα παραλάβει η αμερικανική Αεροπορία (USAF). Το μαχητικό θα μπορεί αν αξιοποιεί ισραηλινής κατασκευής πυραύλους διαφόρων τύπων και εξωτερικά φερόμενες σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου που θα αυξήσει σημαντικά την εμβέλειά του. Ωστόσο, παρά την καταρχήν έγκριση, οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε να μην επιβαρυνθεί το κόστος και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
Πηγη