Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πες όχι στα greeklish


6 σχόλια:

Modestus είπε...

Ρε αφήστε την προπαγάνδα με τα greeklish. Πρώτα πρώτα οι περισσότεροι δεν ξέρετε καν από που προήλθαν τι τσαμπουνάτε εδώ; Εγώ ως παλαιότερος σας λέω το εξής. Στις αρχές τις δεκαετίας του '90 που το internet ήταν άγνωστη λέξη για τους Έλληνες, στο ελληνικά πανεπιστήμια υπήρχε ο πρόδρομος του γνωστού mirc που λεγόταν απλά chat. Φυσικά δεν υπήρχαν άλλοι χαρακτήρες να γράψεις εκτός των λατινικών χαρακτήρων και αναγκαστικά οι περισσότεροι γράφαμε στα λεγόμενα σήμερα greeklish. Αυτό πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να εισαχθεί η ελληνική γραμματοσειρά. Πολλοί σαν κι εμένα έγραφαν πια από συνήθειο κι όχι από μαγκιά ή ότι αποστρεφόμασταν τα ελληνικά. Απλά να λέτε τα πράγματα με το όνομα τους κι όχι ότι να είναι. Πιο επιζήμια είναι η κάθε είδους ξενομανία παρά τα greeklish μη κολλάτε.

Anentaxtos είπε...

Modestus ξερουμε και αλλοι απο που προηλθαν και οντως δεν λεμε οτι το κανετε για μαγκια μερικοι,αλλα ειτε ειναι απο συνηθεια ειτε απο μαγκια,ενα ειναι σιγουρο....αν ολοι γραφουν ετσι,σε 100 χρονια απο τωρα ,αμφιβολο αν θα γνωριζουν τα παιδια μας τη γλωσσα τους και στην τελικη αμφιβολο ειναι και το αν θα υπαρχει η γλωσσα αυτη!!!

George είπε...

Τα νέα παιδιά που γεννήθηκαν σε εποχή που το πληκτρολόγιο έγραφε Ελληνικά, τι νόημα έχει να συνεχίζουν να γράφουν greeklish; Μήπως επειδή τα έχουν προϊδεάσει εσκεμμένα ότι είναι της μόδας, ή μήπως επειδή όλα είναι ανορθόγραφα, κάτι που επιδίωξε το σύστημα παιδείας;

Modestus είπε...

Υπάρχουν πολύ χειρότερα που αφορούν την αλλοτρίωση της γλώσσας μας με νεοεισαγώμενους όρους κυρίως από online παιχνίδια (lol, omg κλπ). Δεν είμαι υπερασπιστής των greeklish απλά τότε τα χρησιμοποιούσαμε από ανάγκη, τώρα σαφώς δεν υπάρχει λόγος να τα χρησιμοποιούμε.

Διογένης είπε...

4) Με τα greeklish "χαλαρώνει" το μυαλό. Αντιθέτως, προσπαθώντας κάποιος να γράψει σωστά, γυμνάζει το μυαλό του.
5) Τα greeklish είναι εκνευριστικά κουραστικά.

Μιχάλης είπε...

Μέσα στοὺς διάφορους λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους ἔμαθα τὸ πολυτονικό , εἶναι καὶ ἀπὸ ἀντίδραση γιὰ τὰ γκρήκλις . Πῶς σᾶς φαίνεται σὰν ἰδέα νὰ ἀρχίσουμε νὰ τὸ χρησιμοποιοῦμε ; Ἐφόσον σοῦ ἀρέσει ἡ ἰδέα , βάλε μπρός ! Δέκα μαθηματάκια τοῦ δεκάλεπτου στὸ www.polytoniko.org , καὶ σὲ μιὰ βδομάδα τὸ ἔχεις μάθει . Ἅμα βρεῖς καὶ κανὰ παλιὸ βιβλιαράκι νὰ διαβάσεις , τελειωμένη ὑπόθεση . Πανεύκολο εἶναι . Γιὰ τὸν ὑπολογιστὴ βάλε τὸ προγραμματάκι keymangreek --> www.keymangreek.gr

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_49510971121