Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ η Βουλή, ΌΧΙ η Πλατεία


Μέσα σε κλίμα έντασης, αλλά δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η ονομαστική ψηφοφορία, βάσει της οποίας η κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για να συνεχίσει, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους «Αγανακτισμένους» πολίτες. Να σημειωθεί ότι στη μέση πλατείας Συντάγματος είχε στηθεί οθόνη και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ψηφοφορία.

Στη 1:00 μετά και την καταμέτρηση των ψήφων, δόθηκε η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 155 βουλευτές και 143 κατά, σύνολο 298 βουλευτών. Την ίδια ώρα, σύσσωμο το κίνημα των Αγανακτισμένων- που παραμένει για 29η ημέρα- έδινε ψήφο «μη εμπιστοσύνης», βροντοφωνάζοντας για τη μη ψήφιση του «Μνημονίου 2».

Οι δηλώσεις Πάγκαλου που δυναμίτισαν το κλίμα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαμαρτυρόμενοι για αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι». Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα οι βουλευτές επέστρεψαν στα έδρανα της Βουλής.

Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κ. Τασούλα.

«Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου ότι «ήταν ένα μεγάλο λάθος η ιστορική αναδρομή την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να μην μιλήσουμε για το μέλλον», δεν ωφέλησε.

Την ίδια ώρα από την θέση του σηκώθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την ΝΔ να μην αποχωρήσει λέγοντας: «Θέλετε αφορμή να φύγετε; Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας, κανένας δεν είπε ότι το 1974 δεν ήρθε μια Δημοκρατία στη χώρα μας, με τις όποιες αδυναμίες. Αλλά το 81, μετά από δεκαετίες αποστασιών και δικτατοριών, ήρθαν οι καταπιεσμένες κοινωνικές τάξεις στην εξουσία. Το 1964 και 1965 υπήρξαν οι γνωστές περιπέτειες της χώρας».

Απευθυνόμενος προς την αποχωρώσα πτέρυγα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Μην δίνετε αφορμή ότι με το παραμικρό είσαστε έτοιμοι να συγκρουστείτε και δίνουμε τέτοια εικόνα στο εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύει σκοπιμότητα».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου «να ανακαλέσει στην τάξη επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του», ενώ ζήτησε να στηθεί ανδριάντας του Κ. Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής. «Η Δημοκρατία ήρθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κ. Καραμανλής στις 23 Ιουλίου που ήρθε και ένα μήνα μετά όταν ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

«Έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης»

Αυτό τόνισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τιςτ δηλώσειςου Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε πως η δημοκρατία στη χώρα επέστρεψε το 1981…

“Μας πήγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 30 χρόνια πίσω για να μας πει ότι η Δημοκρατία ήρθε όταν βγήκε το κόμμα του. Του υπενθυμίζουμε πως το΄74 δεν ήρθε η δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που εδραίωσε το πέρασμα στη μεταπολίτευση “ τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα και “ντροπή σας” στον Θ. Πάγκαλο αλλά και χαρακτηρίζοντας ως προσωπικό λάθος την έκφραση του πρωθυπουργού κατά την οποία “το 1974 ήρθε μια δημοκρατία…”

Νωρίτερα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «λάθος συνταγή» και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει «συναίνεση στο λάθος».

Τόνισε μάλιστα με νόημα προς τον πρωθυπουργό πως «αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα βάλτε το πιο σημαντικό: Εκλογές!».

Η ομιλία Βενιζέλου και οι «Αγανακτισμένοι»

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην ομιλία του νέου αντιπροέδρου και υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μίλησε για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από την Τρόικα για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έως τις 30 Ιουνίου.

Για αυτό το λόγο, ο κ. Βενιζέλος όπως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φέρει το Μεσοπρόθεσμο με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, πρέπει όλοι να ευχαριστήσουν τον ελληνικό λαό. Όπως τόνισε οι πολίτες είναι πικραμένοι και είναι διάχυτες οι αγωνίες και οι ανασφάλειες, καθώς δεν ξέρουν εάν οι θυσίες που κάνουν θα πιάσουν τόπο.

Η παραίτηση Μακρυπίδη

Εντύπωση και πολλά συναισθήματα όπως χαρά και ενθουσιασμό προκάλεσε στην «Πλατεία» η παραίτηση από τη θέση του εισηγητού για το Μεσοπρόθεσμο , Ανδρέα Μακρυπίδη, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες – φέρεται να είναι δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι δεν έλαβε υπουργική θέση κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Επιμένουν στην πλατεία

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχει ισχυροποιήσει τη θέση του. Μετά από 29 ημέρες στους δρόμους και μαζική συμμετοχή σε τέσσερες πανευρωπαϊκές κυριακάτικές συγκεντρώσεις συνεχίζουν. Ο «εφιάλτης» για την κυβέρνηση θα ζωντανέψει λίγες ημέρες αργότερα, όταν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι «Αγανακτισμένοι» θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, για τη μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, κάνοντας ένα κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα θα η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει την πρώτη 48ωρη γενική απεργία που αποφασίζεται από την εποχή της Μεταπολίτευσης, η οποία και θα οριστεί επίσημα με νεότερη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ.
Πηγη 

2 σχόλια:

ΕΞ-ΑΦΑΝΙΣΤΕ-ΤΟΥΣ!!! είπε...

ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ.ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ.ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΤΖΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αμοιριδης Ιωαννης, Μαρια Μιχου,Παπαγεωργιου...τα μπουμπουκακια της Πιεριας που ψηφισαν ΝΑΙ στην ταφοπλακα του Ελληνικου λαου και της Ελλαδος. Ε, τωρα θα υποστειτε και τις συνεπειες σιχαμενοι. Νομιζετε ετσι θα περασει αυτο?ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ