Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΒΙΑΣ


ss-101110-londonstudentprotests-jc-01.grid-8x2Φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αφού έσπασαν την τζαμαρία στην είσοδο του κτηρίου και έφθασαν μέχρι την ταράτσα.

Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την....
αστυνομία και άναψαν μία μεγάλη φωτιά έξω από το κτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βρετανικό κοινοβουλιο.

Επρόκειτο για την πρώτη βίαιη διαδήλωση στο Λονδίνο, με στόχο τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο σιωπηλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία έκανε 32 συλλήψεις και ανακοίνωσε ότι 14 άτομα, εκ των οποίων οι 7 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Στη διαδήλωση που προηγήθηκε των επεισοδίων συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί, που φώναζαν συνθήματα όπως: "σταματήστε τις περικοπές για την παιδεία" και "αυτοί λένε μειώσεις, εμείς λέμε αγώνες". Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά 2,9 δισεκατομμύρια λίρες την ετήσια επιχορήγηση στα πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να αυξήσουν τα δίδακτρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ