Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μόνο με πολιτικό πραξικόπημα μπορούν να γίνουν διπλές εκλογές



  • Μόνο σε περίπτωση πολέμου νομιμοποιείται ο Παπανδρέου να κηρύξει εκλογές
Θεσμικά αδιανόητο χαρακτηρίζεται από έγκριτους συνταγματολόγους το ενδεχόμενο κήρυξης δίδυμων εκλογών με αναβολή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Τα ακραία σενάρια που τροφοδοτεί η κυβέρνηση και κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ υποστεί καθαρή ήττα στις 7 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί θα αναβληθούν και οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να γίνουν τον Δεκέμβριο μαζί με τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η πρόταση για διπλή κάλπη είναι εντελώς αδύνατη, αφού προσκρούει σε ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια και τυχόν υλοποίησή της θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή. Προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενέργεια όμως που ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων. Το ίδιο αδιανόητη είναι και η σκέψη ότι αρκεί μια απλή τροπολογία ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μετατεθούν χρονικά οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ο συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Το σενάριο είναι πολιτικά απίθανο και συνταγματικά αδύνατο. Η πρόταση δεν αντέχει σε σοβαρή βάσανο συνταγματικότητας», δηλώνει στην «Ε».
Την εκτίμηση προσυπογράφει και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Οπως εξηγεί, «τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας του β' γύρου των δημοτικών εκλογών ώστε να συμπέσουν με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και τούτο, ακόμη κι αν η μετάθεση αποφασιζόταν με νόμο ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Διότι με τη μεθόδευση αυτή, θα μεταβάλλονταν αιφνιδίως οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης για μια μείζονα και από μακρού λεπτομερώς ρυθμιζόμενη αναμέτρηση, κάτι το οποίο μόνον λόγοι αποδεδειγμένης ανωτέρας βίας, όπως π.χ. πόλεμος, θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι η σκέψη αυτή απασχόλησε σοβαρά οποιονδήποτε από τους πολιτικούς μας υπευθύνους».
Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να αντέχει σε σοβαρή κριτική το σενάριο που διοχετεύτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βάσει του οποίου η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο αναβολής του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ώστε να πραγματοποιηθούν μαζί με πρόωρες εθνικές εκλογές.
Τα σχετικά δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου βασίστηκαν σε φημολογίες, ωστόσο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι στο Μαξίμου υπήρξε προβληματισμός πριν από κάποιες ημέρες για το αν θα πρέπει να αναβληθεί ο β' γύρος των τοπικών εκλογών, στο ενδεχόμενο μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής να εξαγγελθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.
Τα σενάρια αυτά φυσικά τροφοδοτήθηκαν μετά το δίλημμα που επαναλαμβάνουν συνεχώς ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, βάσει του οποίου δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές εφόσον καταψηφιστούν σε ισχυρό βαθμό οι υποψήφιοι (κυρίως περιφερειάρχες) που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ.