Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


michaelclyne2Η πολυπολιτισμική Αυστραλία ξεπροβόδισε σήμερα τον πατέρα της Γλωσσολογίας, Καθηγητή των Πανεπιστημίων Μόνας (Monash) και Μελβούρνης, Michael Clyne, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο αυστραλιανό κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Michael Clyne υπήρξε Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Μόνας από....
το 1988 μέχρι το 2001. Το 2001 ανέλαβε τη διεύθυνση του ερευνητικού Κέντρου Πολυγλωσσία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, θέση που κράτησε μέχρι το 2005.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας, Τάσος Δουβαρτζίδης, «κατά κοινή ομολογία, ο Michael Clyne υπήρξε ένας από τους κορυφαίους γλωσσολόγους της Αυστραλίας, με διεθνή αναγνώριση. Γνώστης πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών, υπήρξε συγγραφέας 27 βιβλίων με αντικείμενο διάφορες πτυχές της γλωσσολογίας, και πάνω από 300 επιστημονικές μελέτες του δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα αυστραλιανά και διεθνή περιοδικά. 

Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του σε Επιτροπές που κατά καιρούς διερευνούσαν θέματα Πολυπολιτισμού και διδασκαλίας γλωσσών εκτός από την Αγγλική (LOTES)».

Ο Michael Clyne έχαιρε απεριόριστης αναγνώρισης από τους συναδέλφους του, αλλά και από διοικητικά στελέχη του Ομοσπονδιακού και Πολιτειακού Υπουργείου Παιδείας. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην ένταξη των ξένων γλωσσών στα προγράμματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παιδείας.

Στο πρόσωπο του Michael Clyne η Αυστραλία έχει χάσει έναν κορυφαίο πανεπιστημιακό και γλωσσολόγο, υπέρμαχο του πολυπολιτισμού και της γλωσσομάθειας.

ΠHΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ