Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


05-120413u-tamiakesΔύο νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την χημική ουσία διφαινόλη Α έρχονται να δημιουργήσουν νέες ανησυχίες, από πλευράς δημόσιας υγείας, ειδικά για τις εγκύους.

Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται εύκολα από το...
δέρμα, ενώ η δεύτερη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως οι ταμίες, που πιάνουν συχνά αποδείξεις ταμειακών μηχανών, οι οποίες περιέχουν διφαινόλη Α, έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης ουσίας.

Από κοινού, όπως αναφέρει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, οι δύο μελέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις όσων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διφαινόλη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πλαστικών.

Η διφαινόλη Α (ή ΒΡΑ) ανιχνεύεται στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει ότι η ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σε υψηλές δόσεις, ενώ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί ζημιά και σε πιο χαμηλή δοσολογία, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν πειστεί ακόμα για να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της.

ΠHΓH: ΑΠΕ- ΜΠΕ