Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Βάζουν μάνατζερ δίπλα στους υπουργούς


Βάζουν μάνατζερ δίπλα στους υπουργούςΤι θα κάνουν στην Αθήνα οι μόνιμοι επιθεωρητές της τρόικας

Έως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία και σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου οι «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή όπως αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο η «τεχνική βοήθεια» από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.


Οι «ειδικοί των Βρυξελλών», θα εγκατασταθούν μόνιμα στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, θα έχουν φωνή και λόγο για το πώς εκτελούν το μνημόνιο οι υπουργοί οι διοικητές κ.α., επιβάλλοντας τρόπους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μάλιστα οι επιθεωρητές θα στέλνουν και αναφορά, κάθε 3 μήνες στις Βρυξέλλες για τον αν τα υπουργεία συμμορφώνονται με τις επιταγές του νέου μνημονίου.

Το σχέδιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλες προβλέπει και τη σύσταση ομάδων διοίκησης έργων. Η Κομισιόν απευθύνει μάλιστα συστάσεις, ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων («project managers») για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς- κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις, δικαστική μεταρρύθμιση).

Στις ομάδες αυτές, επικεφαλής θα είναι ένας Έλληνας τεχνοκράτης, ο οποίος θα έχει δίπλα του έναν Ευρωπαίο σύμβουλο. Θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να ενημερώνουν την ειδική διυπουργική επιτροπή για την εξέλιξη των projects που παρακολουθούν και θα δημοσιεύεται έκθεση με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους τομείς που έχουν αναλάβει.

Για τον καλύτερο έλεγχο αναφορικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων, θα υπάρχουν και ποσοτικοί δείκτες βάσει των οποίων θα προκύπτει εάν έχει προχωρήσει μία μεταρρύθμιση ή όχι.

Ο ρόλος που θα έχουν, ως προς την παρακολούθηση του μνημονίου, αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων τους βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα ECOFIN κ. Όλι Ρεν.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε, την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος,. Επίσης, οι κ. κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν για το πώς άλλες γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν στην ομαλή και γρήγορη εξέλιξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν τα στελέχη από την Ευρώπη για να προωθούν τις αλλαγές και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι:

1. Αγορά εργασίας
2. Επενδύσεις
3. Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος
4. Υγεία
5. Κοινωνική ασφάλιση
6. Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ
7. Φορολογία
8. Έλεγχος δαπανών
9. Αναδιοργάνωση Δημοσίου
10. Αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ρόλος των ευρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι καθαρά συμβουλευτικός, γίνεται αντιληπτό, ότι η Ε.Ε. θέλει να παρακολουθεί ιδίοις όμμασι τομείς νευραλγικής σημασίας, όπου μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει με την ταχύτητα που απαιτεί η τρόικα.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία και σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου οι «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή όπως αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο η «τεχνική βοήθεια» από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Δίπλα στον gap, δεν θα υπάρχει σύμβουλος ???