Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχει “Πρωτόκολλο της Άγκυρας” αποκαλύπτουν τα Wikileaks


Δεν υπάρχει “Πρωτόκολλο της Άγκυρας” αποκαλύπτουν τα Wikileaks


Το περίφημο “Πρωτόκολλο της Άγκυρας” στο οποίο τόσο σημαντικά ζητήματα βασίζει η Ελληνική αλλά κυρίως η Κυπριακή Δημοκρατίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της ΕΕ… δεν υπάρχει. Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση εμπιστευτικού εγγράφου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ που διέρρευσε από τις ιστοσελίδες WIKILEAKS, και αναφέρεται σε συζήτηση Αμερικανού διπλωμάτη με τον Ολλανδό διπλωμάτης που μετείχε της Συνόδου Κορυφής στην οποία αποφασίστηκε η απόδοση στην Τουρκία ημερομηνίας εκκίνησης διαπραγματεύσεων, για τη συμμετοχή της στην ΕΕ!



Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του τηλεγραφήματος (σε άλλη στήλη) από το οποίο αβίαστα προκύπτει πως έγινε όλη η τελική διαπραγμάτευση και η ΕΕ υποχρεώθηκε να δεχθεί ένα Τούρκικο εκβιασμό, που από τότε συνεχίζεται αδιαμαρτύρητα!


Σύμφωνα με τον Ολλανδό διπλωμάτη Πήτερ Ντεγκόγιερ (Pieter de Gooijer, διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, τότε), ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αποχώρησε όταν συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να αποδεχθεί την αναγνώριση της Κύπρου προκειμένου να ου δοθεί ημερομηνία και οι Ολλανδοί, ζήτησαν από τον τότε Βρεταννό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να παρέμβει για να επιλυθεί η κρίση. Ο κ. Μπλερ λοιπόν, κυνήγησε τον Τ. Ερντογάν ως το ξενοδοχείο του όπου τον έπεισε “να μην χάσει την ευκαιρία” και να επιστρέψει μαζί του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ ντ Εσταίνγκ, ο Γερμανός Καγελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο προεδρεύων Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιάν Π. Μπαλκενέντε, πίεζαν και τελικά έπεισαν τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, να αποδεχθεί τις ρυθμίσεις με τις οποίες εξασφαλιζόταν η Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή το “Πρωτόκολλο” με το οποίο (αν και δεν ήταν μέρος του τελικού ανακοινωθέντος) η Τουρκία αποδεχόταν τη διαδικασία έμμεσης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συνομιλητής (και βαθύς γνώστης των γεγονότων) του Αμερικανού διπλωμάτη Άντριου Σόφερ (Andrew Schofer), “οι ιστορικοί του μέλλοντος, όσο και να ψάξουν δεν πρόκειται να βρουν ποτέ παρόμοιο πρωτόκολλο γιατί απλά ουδέποτε υπεγράφη κάτι σχετικό”! Όλοι αναφέρονται σ αυτό, λέει ο κ. Ντεγκόγιερ, αλλά κανείς δεν μπορεί να το επιδείξει.
Επειδή τα λεγόμενα του Ολλανδού διπλωμάτη αλλάζουν άρδην πολλές παραμέτρους της Ελληνικής και της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το Κυπριακό και τη στάση της Άγκυρας, καλό θα ήταν να υπάρξει έρευνα και αντίδραση στο σχετικό τηλεγράφημα του Σταίητ Ντηπάρτμεντ ενώ θα άξιζε να ερωτηθεί για το σκοπό αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση.






http://e-dragoumanos.gr/?p=11029