Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Mıllıyet: "Όπου νάναι τελειώνουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο"


Η Ελλάδα σε κάποια σημεία θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ενώ η Τουρκία πρότεινε όπου τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια να γίνει και ο εναέριος χώρος στα 6 μίλια, ενώ όπου τα χωρικά ύδατα είναι 9 μίλια να γίνει και ο εναέριος χώρος εκεί 9 μίλια και ότι αν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού τότε θα..... τερματιστούν οι αερομαχίες στο Αιγαίο. Η σύσφιξη των σχέσεων και η συνεργασία το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα κορυφωθούν, καθώς οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τελικό τους στάδιο. Η ανταπόκριση επικαλούμενη δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ferıdun Sınırlıoglu από την τουρκική πλευρά και του Παύλου Αποστολίδη από την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν κατά το μήνα Νοέμβριο, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων και η λύση για το ζήτημα αυτό είναι κοντά. 

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 μίλια ενώ ο εναέριος χώρος της 10 μίλια. Χρόνια τώρα η Ελλάδα ζητά την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, αλλά η Τουρκία αντιδρά με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο σε πολλά σημεία τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας φθάνουν πολύ κοντά στα δικά της χωρικά ύδατα. Τώρα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα όρια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε περιοχές του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου που πλησιάζουν την Τουρκία θα εκτείνονται στα 6 μίλια . Σε άλλα σημεία μακριά από τις ακτές της Τουρκίας θα μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 9 μίλια. 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα 12 μιλια ειναι αναφαιρετο δικαιωμα της ελλαδος που απορεει απο το διεθνες δικαιο (ΟΗΕ). Οτιδηποτε αλλο ειναι υποχωρηση και εθνικη προδοσια.