Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι λογική και εθνική επιταγή


Του Σπύρου Μαρκέτου, επίκουρου καθηγητή της Ιστορίας των Ιδεών, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Όσοι υποστηρίζουν σήμερα το ευρώ συνήθως αγνοούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δέθηκε η Ελλάδα σε μια νομισματική ένωση. Δύο προηγούμενα τέτοια πειράματα, το πρώτο στα τέλη του 19ου αιώνα και το δεύτερο στο...
Μεσοπόλεμο, είχαν οικτρή κατάληξη. Το τρίτο και χειρότερο, όπως αποδεικνύεται, είναι το ευρώ.

Για να κρατήσει σταθερό το νόμισμα, όπως απαιτούσε η φιλελεύθερη ορθοδοξία της εποχής, η Αθήνα είχε προσχωρήσει από το 1868 στη Λατινική Ένωση, μια συμφωνία της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελ γίου και της Ελβετίας –και άλλων χωρών αργότερα– να διατηρούν νομίσματα σταθερής ισοτιμίας και συνδεδεμένα με τον χρυσό. Διευκολύνθηκε έτσι ένας κύκλος δανεισμού, που χρηματοδότησε έργα υποδομής, τα οποία, ωστόσο, ελάχιστα ωφέλησαν τους φτωχότερους.

Παρά το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Τρικούπη, το 1896 η εύπορη αστική Ελλάδα ζούσε σε κλίμα ευφορίας, που κορυφώθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Όταν, όμως, έχασε τον Πόλεμο του 1897, η χώρα υποχρεώθηκε να πληρώσει βαρύτατες πολεμικές αποζημιώσεις, που καλύφθηκαν με νέο δανεισμό. H υποταγή στις «Εγγυήτριες Δυνάμεις» έκανε τον ιστορικό Γιώργο Λεονταρίτη να τη χαρακτηρίσει «τυπικά μόνον ανεξάρτητη χώρα». Συνάμα οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες τής επέβαλαν το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ).

Ο ΔΟΕ έλεγχε πόρους και δαπάνες του κράτους και ουσιαστικά ρύθμιζε την οικονομική πολιτική. Εφαρμόζοντας έναν ακραίο αποπληθωρισμό κι εξαφανίζοντας τη ρευστότητα, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ, στραγγάλιζε την παραγωγή. Διοχέτευε τα δημόσια έσοδα στους δανειστές, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση του λαού και την οικονομική παράλυση που προκαλούσε. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 1907 πρόβλεπε 32,5 εκατ. δραχμές για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά μόνον 300.000 για αρδευτικά και αποξηραντικά έργα, μολονότι η ελονοσία ήταν συχνότερη απ’ ό,τι στην Ινδία ή την Αφρική, και κάθε χρόνο σάρωναν τη χώρα οι πλημμύρες.

Η ύπαιθρος, που μαστιζόταν επίσης από την τοκογλυφία, ερήμωσε από ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης· ως σήμερα δεν συνήλθε. Τα χωράφια έμεναν χέρσα, οι μικροϊδιοκτήτες καταστρέφονταν, ενώ ο πλούτος συγκεντρωνόταν σε ολοένα λιγότερα χέρια. Οχτώ χρόνια πολεμικών καταστροφών έκαναν τελικά το 1919 τη δραχμή να υποτιμηθεί. Αλλά οι δανειστές συνέχισαν γενικά να εισπράττουν τα τοκοχρεολύσια στην ώρα τους.

Η χώρα αντιμετώπισε τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής με μια σημαντική αναδιανομή πλούτου προς τα κάτω, μέσω της αγροτικής μεταρρύθμισης. Εξακολούθησε, ωστόσο, να δανείζεται και να δαπανά περί το ένα τρίτο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού για να εξυπηρετεί το χρέος. Επέστρεψε στον κανόνα χρυσού το 1928, πάλι σύμφωνα με τη φιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία και υπό τη φωτισμένη εποπτεία της Κοινωνίας των Εθνών και του ΔΟΕ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στήριξε την αναπτυξιακή του πολιτική στους χαμηλούς μισθούς και τον ξένο δανεισμό, και όταν ο τελευταίος στέρεψε, μετά το Κραχ του 1929, περιέκοψε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά συνέχισε να πληρώνει κανονικά το χρέος σε χρυσό. Οι κεφαλαιούχοι και πάλι πλούτιζαν, ενώ οι απροστάτευτοι εργαζόμενοι θερίζονταν από την πείνα και αρρώστιες όπως η φυματίωση και ο τύφος.

Όταν το χρυσάφι τελείωσε, ο Βενιζέλος κήρυξε επιλεκτική στάση πληρωμών στους δανειστές, το 1932, και υποτίμησε τη δραχμή, αλλά ήταν αργά. Στο μεταξύ είχε καταστρέψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων και τον κοινοβουλευτισμό και είχε ρίξει τη χώρα στα νύχια της άκρας Δεξιάς. Μόλις εγκαταλείφθηκε ο κανόνας χρυσού και παρ’ όλες τις οιμωγές των λεγόμενων ειδικών, η οικονομία ανέκαμψε γοργά.

Τότε, όπως και σήμερα, η πρόσδεση της χώρας σ’ ένα νομισματικό σύστημα που ελέγχεται από μεγάλους κεφαλαιούχους την οδήγησε στην εξαθλίωση. Δεν διδάσκονται, λοιπόν, ποτέ από την Ιστορία οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί; Ίσως δεν είναι άτομα με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, απλώς υπηρετούν πολύ στενά συμφέροντα, συμφέροντα ισχυρών. Έτσι δεν βλέπουν αυτό που σήμερα ο άλλος κόσμος βλέπει κι εμείς από καιρό φωνάζαμε, ότι το ευρώ απέτυχε και αποδείχτηκε καταστροφικό. Θα μας πλούτιζε· μας χρεοκόπησε. Οι ίδιοι άνθρωποι που ζήτησαν από τον ελληνικό λαό κάθε λογής θυσίες για να το αποκτήσουμε τώρα ερειπώνουν τη χώρα στο όνομά του. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα επείγει όχι επειδή δήθεν είμαστε εθνικιστές, αλλά για ν’ ανακτήσουμε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, χωρίς τον οποίο η οικονομία μας δεν θ’ ανακάμψει. Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα επιβίωσης. Είναι θέμα εθνικό, με την ουσιαστικότερη έννοια του όρου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμήν


A.V

Pazouzou είπε...

κ.Καθηγητά..Σε ποιους απευθύνεστε?
Στον Νεοελληνα/Νεοελληνίδα που τα τελευταια χρονια διαμόρφωσε τον τροπο ζωης του κατω απο τις "οδηγιες" του Κωστόπουλου και της Μενεγακη??
Ριξτε μια ματια στα ονοματα των εκπροσοπων μας στη Βουλη και σας παρακαλω πειτε μου με πια κρητηρια βρίσκωνται σε αυτη την θεση??
Σημαντικοτατο το αρθρο σας αλλα σε ελαχιστους θα μεινη στην μνημη..
Τιποτα δεν αποδεικνυει οτι ο Ελληνας εχει διδαχθει απο την Ιστορια γιατι πολυ απλα παντοτε ηταν ημιμαθεις,ξερολας και εγωιστης..
Σας ευχαριστω πολυ..
Μ.

Β.Σ. είπε...

Η οικονομική κρίση η οποία η οποία ταλαιπωρεί και καταδυναστεύει τη χώρα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου.Είναι συνέπεια και καρπός μιας άλλης κρίσης,της πνευματικής.
Το ερώτημα-δίλημμα του Ντοστογιέφσκι " ελευθερία ή ευτυχία;" το ζούμε πλέον σε όλη του την τραγικότητα.Διαλέξαμε μια πλαστή ευμάρεια και χάσαμε την ελευθερία του προσώπου μας,χάσαμε την ελευθερία της χώρας μας...

Chris A. Zervas είπε...

ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ:
1-)- ΔEN EIMAΣTE MONOI ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
2-)- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
3-)- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
4-)- ΠΡΕΠΕΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
- ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΕΛΙΚΑ:1 EURO = 1 U.S DOLLAR $...ΕΛΛΗΝΕΣ ΣKEΦTEITE TA ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΥΣ ή ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ...ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αντίθετα δεν έχω κανένα σεβασμό στις απόψεις σου που βρίθουν αυθαίρετων συμπερασμάτων και απόκρυψης λεπτομερειών.
Τι μπούρδες συμπεράσματα είναι αυτά που γράφεις και είσαι και καθηγητής; Έτσι μαθαίνεις στους φοιτητές σου να εξάγουν συμπεράσματα από την ιστορία; Μπράβο. Γι' αυτό βγαίνουν όλοι αγράμματοι.
Πρώτα απ' όλα οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι τηλεπικοινωνίες και τα έργα υποδομής φτιάχτηκαν με ευρωπαϊκά χρήματα. Οι Έλληνες το μόνο που κατάφερναν να κάνουν χωρίς ξένη βοήθεια ήταν κάτι χωματόδρομους. Το ελληνικό κράτος ήταν πάντα αντιπαραγωγικό, διεφθαρμένο και εχθρικό προς τον πολίτη.
Έπειτα ξεχνάς ότι μέχρι να μπούμε στο Ευρώ η δραχμή υποτιμούνταν κάθε λίγο και λιγάκι και για παράδειγμα οι εφημερίδες είχαν ξεκινήσει να κοστίζουν από 0,50λ τη δεκαετία του '70 φτάσανε τις 100~200 δρχ τη δεκαετία του '90. Και μη μου πεις ότι 200πλασιάστηκε και ο μισθός των Ελλήνων.
Έπειτα οι κεφαλαιούχοι πάντα θα πλουτίζουν γιατί... πολύ απλά αυτοί έχουν τα κεφάλαια και μπορούν να τα δανείζουν στο κράτος με τόκο. Αυτό πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει. Για πες μου ένα οικονομικό σύστημα που αυτό δεν ισχύει και θα σε κάνω Πρύτανη. Ο ρόλος του κράτους είναι πάντα να κάνει το διαιτητή στην οικονομία και όχι να ασκεί οικονομική δραστηριότητα. Οι κεφαλαιούχοι (βλ. εφοπλιστές) ήταν αυτοί που ήρθαν μετά από πρόσκληση του Καραμανλή και ρίξαν χρήμα στην Ελλάδα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μαζί με το πακέτο Μάρσαλ βοήθησαν την Ελλάδα να ξανασηκωθεί στα πόδια της. Ποιός θα το κανε οι τροτσκιστές του Παπανδρέου;
Και αν σήμερα οι Έλληνες δεν ψοφάνε της πείνας στους δρόμους το οφείλουν στους υψηλότατους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.
Αλλά ίσως αυτό δεν μας αξίζει σαν χώρα.
Εκείνο που μας αξίζει είναι πραγματικά μια επιστροφή στη δραχμή με την πρόφαση του "πατριωτισμού" και στη συνέχει με εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος τύπου Βορείου Κορέας για 50 χρόνια.
Εξάλλου το είδαμε να λειτουργεί τόσο καλά στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν το είδαμε;

Αυτό μας αξίζει και οι καθηγητάδες που έχουμε.

Νίκος Μάνεσης.

Ανώνυμος είπε...

Μάνεση,το αντικομμουνιστικο σου παραληρημα δειχνει ποιος και τι εισαι!Εγω που μεγαλωσα σε χωριο,ρευμα και δρομους και γιατρο,ξερεις ποτε ειδα?Επι Γ.Παπαδοπουλου!Ασε λοιπον τις φιλοεφοπλιστικες,αντιλαικες σου μπουρδες!