Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Βεργόπουλος: Πώς θα σωθεί η οικονομία; Ποιος ευθύνεται για την κρίση; [video]


Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Αχελώος tv και στο Μάκη Μάκκα ο διανοούμενος και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Κώστας Βεργόπουλος, υποστηρίζει πως το οικονομικό πρόγραμμα που...

εφαρμόστηκε στην χώρα δεν είχε ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο, δεν έχει και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανάπτυξη της οικονομίας ,οδηγεί την χώρα σε βαθιά ύφεση, στην δημιουργία συνθηκών κραχ στην αγορά εργασίας με την εκτόξευση της ανεργίας και στην φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας με την επιλογή της λιτότητας, η κυβέρνηση αφαιρεί ενεργό χρήμα από την αγορά και επαυξάνει το λιμνάζον στις καταθέσεις, στην αποταμίευση και στον αποθησαυρισμό. Πλήττει την ενεργό οικονομία προς όφελος της παρασιτικής και των αντίστοιχων εισοδηματικών κοινωνικών τάξεων που την ιδιοποιούνται.

Είναι σήμερα θλιβερό ότι η οικονομία νεκρώνεται και μόνοι ωφελημένοι από αυτό αποβαίνουν οι κάτοχοι του μεγάλου χρήματος. Με την ύφεση της οικονομίας, απαξιώνονται τα πραγματικά αγαθά, ενώ παράλληλα υπεραξιώνεται το χρήμα έναντι αυτών.

Οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα αποδίδουν 6% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη 12%. Ποιοι δεν πληρώνουν; Τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι μικροί εξοντώνονται από τους φόρους.Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φορολογικής δικαιοσύνης.

Και μόνο αν αντιγράφαμε το Ευρωπαϊκό σύστημα φορολογίας, θα είχαμε επιπλέον έσοδα 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, εάν οι φοροαπαλλασσομενοι φορολογούντο κανονικά, όπως στη υπόλοιπη Ευρώπη, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα έπαυε να είναι ελλειμματικό.

Ο Κώστας Βεργόπουλος υποστηρίζει ότι "όταν εξελέγη Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου , τα spreads ήταν περίπου στις 130 μονάδες η χώρα είχε τη δυνατότητα να πάρει δάνεια με ελάχιστο επιτόκιο, Η Ελλάδα είχε προβλήματα, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης (η Γερμανία έβγαινε από μια ύφεση της τάξεως το 4.70%) , αλλά δανειζόταν ομαλά.

Αρχισαν οι γνωστές δηλώσεις (Τιτανικός, εντατική, περιορισμένη κυριαρχία κ.λ.π.). Στη συνέχεια η χώρα δέχθηκε μια συντονισμένη και σφοδρή χρηματοπιστωτική επίθεση.

Αποτέλεσμα. Οι τιμές των CDS και των spreads, σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, τετραπλασιάστηκαν, τα επιτόκια των διετών ομολόγων επταπλασιάστηκαν και των τρίμηνων δεκαπλασιάστηκαν!

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στην πολιτική λιτότητας. Και ο τρόπος που μέχρι σήμερα ευαγγελίζεται, είναι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα κάθε περιουσιακού στοιχείου

Και απο ότι φαίνεται το ίδιο θέλει να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και γιατί οχι αργότερα και η Γαλλία.

Ο Κώστας Βεργόπουλος υποστηρίζει ότι προϋπόθεση είναι να υπάρχουν θεσμοί που να μεταβιβάζουν πόρους από τις πλεονασματικές περιοχές στις ελλειμματικές, προκείμενου να εξασφαλίζεται η συνοχή του συνόλου.

Με λιτότητα δεν απαλλάσσεται από το πρόβλημα η Ευρώπη, αλλά, αντίθετα, παγιδεύεται ακόμη περισσότερο σε αυτό. Χρειάζεται επειγόντως ν’ αλλάξει πολιτική. Διαφορετικά είναι καταδικασμένη. Η λιτότητα δημιουργεί φαύλους κύκλους.

Χρειάζεται ανάπτυξη για να υπάρξει η Ευρώπη. Ευρώπη με ύφεση δεν συμβιβάζεται"

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΟΣΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ;
ΑΡΑ, Ο ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.
ΕΠΕΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.