Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις για τις φθηνές πατάτες του Νευροκοπίου


Λαμόγικη προπαγάνδα!
«Οι πατάτες του Νευροκοπίου δεν θα πωλούνταν πουθενά. Γι’ αυτό τις διανέμουν τώρα σε αυτή την τιμή. Έχουν ξεμείνει από την καλοκαιρινή παραγωγή», λένε παραγωγοί που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αθήνας. 

Και συνεχίζουν: «Ρωτήσατε σε τι... τιμή θα φτάσουν εδώ αν συνυπολογιστούν τα μεταφορικά, οι μεσάζοντες και τα σωματεία; Θα πουληθούν στην ίδια τιμή παρότι είναι δεύτερης διαλογής».

Ώρα 10.30 το πρωί στη λαϊκή του Νέου Ηρακλείου, λόγω της ηλιόλουστης ημέρας, ο κόσμος έχει βγει για να ψωνίσει τα άκρως απαραίτητα. Το καλάθι της νοικοκυράς τους τελευταίους μήνες δεν γεμίζει. Όμως, το θέμα της φθηνής πατάτας απασχολεί τους πάντες και ειδικά τους καταναλωτές που αναζητούν με κάθε τρόπο να… κρατήσουν – έστω και μερικά λεπτά του ευρώ- στο πορτοφόλι τους. 

Σε αυτές περίπου τις τιμές πωλούνται το μεσημέρι στις λαϊκές της Αττικής



«Βεβαίως θα αγόραζα κι εγώ τέτοιες πατάτες», αναφέρει στο newsbeast.gr η συνταξιούχος Μαρία Ηλιάκη, η οποία τονίζει: «Ξέρουμε μήπως τι μας πουλάνε εδώ; Και μάλιστα σε τέτοιες εξωφρενικές τιμές; Στη φάση που είμαστε, όλος ο κόσμος θα αγόραζε και όχι μόνο εγώ».

 

Πάντως, έμποροι και παραγωγοί έχουν αντίθετη άποψη. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η γνώμη του προέδρου παραγωγών, Αργύρη Κατσίφη, ο οποίος βασίζει την κίνηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Ν. Πιερίας είτε σε φιλανθρωπία είτε σε κίνηση εντυπωσιασμού. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, η τιμή της αγοράς αυτή τη στιγμή δεν είναι τα 0,25 ευρώ. 

 

«Είναι καλοκαιρινής παραγωγής που εδώ δεν πωλούνται γιατί έχουν τελειώσει. Εμείς πουλάμε πατάτες χειμερινής παραγωγής. Και σίγουρα αυτές οι κινήσεις μπορεί να γίνονται για λόγους φιλανθρωπίας και εντυπωσιασμού. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Η εικόνα της αγοράς αυτή τη στιγμή δεν είναι τα 0,25 ευρώ».

Ακόμη και δεύτερης διαλογής πατάτες πωλούνται στις λαϊκές 




«Θετική κίνηση»

Με καλό μάτι βλέπει και ο ειδικός γραμματέας εποπτείας της αγοράς, Γιώργος Στεργίου, την κίνηση της εθελοντικής ομάδας. «Είναι θετική πρωτοβουλία και δείχνει ότι οι καταναλωτές, εάν δραστηριοποιηθούν, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών», αναφέρει. 

Και τονίζει: «Οι μεσάζοντες και γενικά τα ενδιάμεσα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, δεν υπάρχουν μόνο στα νωπά προϊόντα αλλά υπάρχουν σε μια σειρά προϊόντων. Μόνο που στα νωπά προϊόντα υπάρχει και το εξής πρόβλημα ότι δηλαδή δεν είναι μόνο τα σημεία λιανικής πάρα πολλά, αλλά και οι παραγωγοί». 

Ψωνίζουν λιγοστά προϊόντα οι καταναλωτές



Και διευκρινίζει γιατί δεν μπορεί το κράτος να «χτυπήσει» τους μεσάζοντες που ανεβάζουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων. «Οπότε, ας πούμε ότι ένα σούπερ μάρκετ χρειάζεται 100 τόνους πατάτα. Δεν μπορούν οι αρμόδιοι να βρουν ένα παραγωγό με τον οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή για να αγοράσουν απευθείας τις πατάτες και να παρακάμψουν τους μεσάζοντες. Άρα, πηγαίνουν στον χονδρέμπορα, ο οποίος έχει 20 παραγωγούς και μπορεί και τους προσφέρει τις ποσότητες και την ποιότητα που χρειάζεται κάθε αλυσίδα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τους μεσάζοντες δεν τους δημιούργησε το κράτος. Οι μεσάζοντες υπάρχουν γιατί προφανώς, όπως σας είπα, ικανοποιούν κάποιες ανάγκες της αγοράς».

Σε αυτή την τιμή κυμαίνεται η πώλησή της τις πρωινές ώρες 




Όμως, ξεκαθαρίζει ότι εάν εκμεταλλευτεί ο καταναλωτής και η επιχείρηση τα σύγχρονα μέσα όπως για παράδειγμα την τεχνολογία και το διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό, να μη χρειάζονται οι μεσάζοντες. Πάντως, πιστεύει ότι η κίνηση είναι θετική αλλά δεν μπορεί να ξέρει την ποιότητα της πατάτας που πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαλτε και κανεναν απο αυτους που της αγορασαν να μας πουν αν ηταν χαλασμενες.Αλλα μαλον τους πονανε πολυ τους χονδρεμπορους κατι τετια.

Ανώνυμος είπε...

den pirazi emis tha tis fame.toulaxiston den ine vaptismenes elinikes

Ανώνυμος είπε...

2:07 μ.μ. ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.......ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ.....ΣΕ ΤΣΟΥΖΕΙ ΕΕΕΕ;ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ......ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΙΑ......ΘΑ ΦΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ....

Ανώνυμος είπε...

Το αστειο της ολης υποθεσης ποιο ειναι? Παραγουμε τα παντα σα χωρα: γαλακτοκομικα, κρεατα, οσπρια, ελαιολαδο, λαχανικα, φρουτα κ.τ.λ., εχουμε ορυκτο πλουτο, πετρελαια, φυσικο αεριο, λυγνιτη, φωτοβολταικα κ.τ.λ., ημαστε πρωτοι σε ναυσιπλοία και νησια κτ.λ., ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ εχουμε τα παντα σε αφθονία, εχουμε την πιο πλουσια χωρα ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...

Κώστας G είπε...

Ρε αστείε 2.16, ληγμένα τρως; Διάβασε καλύτερα τι λέει ο άλλος(ο 2.07 εννοώ) και έπειτα σχολιάζεις...Αν καταλαβαίνεις καλά βέβαια την ελληνική γλώσσα...

Ανώνυμος είπε...

Αργύρη Κατσίφη, πρόεδρε των παραγωγών, σε πόνεσε εεε? ο κόσμος ξύπνησε. να ρίξεις το περιθόριο κέρδους σου αν θες να επιβιώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να παίρνουν τέτοια δημοσιότητα αυτές οι κινήσεις, οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν ...

Πιο προσεχτικά παιδιά ... δεν απέχουμε πολύ από το αρματολίκι .... και εγώ που τα λέω, δεν είμαι ούτε κομμουνιστής .. ούτε χριστιανοταλιμπάν .... ούτε χρυσαφίζει τίποτα επάνω μου ... Έλλην φυσιολάτρης είμαι πάνω απο όλα...

Προσεκτικά!

Ανώνυμος είπε...

Προσεκτικά!
25 Φεβρουαρίου 2012 3:25 μ.μ. ...

Φίλε έχεις δίκιο.. Όσοι είναι ψαγμένοι τα ξέρουν αυτά οι αγορές του Σικάγου θα κηρύξουν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΎΝ ΣΤΗΝ(ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΑΓΟΡΆ ΤΡΟΦΊΜΩΝ) να το ξαναγράψω ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΌΣΟΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΆΖΟΥΝ TA προϊόντα τους....

Είναι μια μικρογραφία τι θα γινότανε αν τους κυρισαμε επίσημη πτώχευση ,,,ΘΑ ΈΧΑΝΑΝ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ--ΤΟΚΟΓΛΎΦΟΙ .. για αυτό και οι Πανηγυρισμοί ενόχων

Ο παραλογισμός είναι η λογική της πραγματικότητας στην Ελλαδα του σήμερα.

Η κατάσταση της παιδείας, της υγείας, η ανεργία ρεκόρ των νέων, η αθλιότητα στην οποία έχουν καταδικαστεί οι συνταξιούχοι, οι 25.000 άστεγοι, τα συσσίτια, η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να πειστούμε ότι οι υπεύθυνοι είναι αυτοί που υποφέρουν.

Και για να σωθούν κάποιοι από αυτούς που υποφέρουν –όχι όλοι–, οι βουλευτές που στηρίζουν τις πολιτικές των μνημονίων πανηγυρίζουν μία ακόμη «επιτυχία» της κυβέρνησης, για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα στοιχεία. Και επειδή όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που
πανηγυρίστηκαν δεν ήταν τόσο «νικηφόρες», ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, τώρα που «σωθήκαμε».

Μπούτζουκας Θ.Τ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Αφήνουν τις πατάτες στο Νευροκόπι να σαπίζουν και στην συνεχεία εισάγουμε άλλες από την Αίγυπτο. Το ίδιο γίνεται με τα πορτοκάλια στο Αργος κτλ.
Έτσι το εμπορικό ισοζύγιο γίνεται ελλειμματικό και βγαίνει η κάθε λουλού την TV και λέει «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν παράγουμε τίποτα» .
Οι κινήσεις αυτό-οργάνωσης είναι επιβεβλημένες .

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν,οι πατάτες Νευροκοπίου που πουλήθηκαν σήμερα στην Κατερίνη είναι αρίστης ποιοτητας και νοστιμότατες!Πήρα 40 κιλά = 10ευρώ .Να αφήσουν τι εξυπνάδες κάποιοι!

Ανώνυμος είπε...

Τυχαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι, την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως κι άλλες που θ'ακολουθήσουν από δω κι εμπρός σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Να και μερικές παρατηρήσεις για να εξαχθούν τα σεμπεράσματα ελεύθερα.

1. Οι πατάτες Νευροκοπίου είναι γενικώς απόδεκτό ότι είναι καλλίτερης ποιότητας όχι μόνο από τις Αιγυπτιάκες αλλά ακόμη και της υπόλοιπης Ελλάδας.

2. Τα μεγάλα σούπερ Μάρκετ λειτουργούν καρτελοποιημένα στο σύνολο της χώρας και επιπλέον με μεσάζντες.

3. Οι λαικές αγορές λειτουργούν διαφορετικά σήμερα και διαφορετικά πρις 20 χρόνια.
Π.χ. παλιότερα άλλες τιμές έιχε στις 8:00 το πρωί, άλλες στις 10:00, στις 12:00 κι άλλες στις 2:00 κι έπειτα, ενώ τώρα όχι
Ερώτηση: Γιατί παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια ίδιες τιμές στη λαική και στα σουπερ μαρκετ? Επίσης όλοι στη λαική είναι και παραγωγοί των συγκεκριμένων προιόντων που πωλούν?

3. Να ρωτήσουμε να μάθουμε γιατί οι πατάτες Νευροκοπίου μείναν αδιάθετες. Ας μην παραξενευούμε αν ακούσουμε ότι οι χονδρέμποροι πρόσφεραν τιμή έως 3 με 4 φορές πιο κάτω από την τιμή που πουλήθηκαν στην Κατερίνη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τις κρατήσουν στις απόθήκες τους γιατί δεν βγάζαν ότου το κόστος παραγωγής τους.

Αν προσπαθήσουν, που θα το κάνουν, να επιμείνουν να διασπείρουν πάλι λάσπη οι καλοθελητές που θέλουν όλους τους Ελληνες καταναλωτές να τους κρατούν σε ύπνωση και τους παραγωγούς σε ανέχεια, θα έρθουν και αποδείξεις.

Πάντως το ποτάμι δε γυρνά πίσω

* Ενας ενεργός πολίτης από Πάτρα

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντρέας υποσχόταν από το '81 ότι θα χτυπήσει τους μεσάζοντες αλλά έκανε (και σ' αυτό το θέμα) το αντίθετο. Με τον ιδρώτα αγροτών έγιναν μάγκες κάποιοι άλλοι, πουλώντας σε πολλαπλάσια τιμή τα προϊόντα στην αγορά. Καιρός είναι να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Το ότι θίχτηκαν τόσο οργανωμένα οι έμποροι δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ!

(C) Hellas XG 2024 είπε...

Παιδιά πήρα και εγώ..
Μια χαρά είναι.
Πήρα ένα τσουβάλι το έχω ένα μήνα (έχει μείνει μισό) και δεν έχει πάθει τίποτα..
και πεντανόστιμες...
τις πήρα 10 ευρώ το τσουβάλι 30 κιλών..

Ανώνυμος είπε...

Ετσουξε πολλους αυτη η κινηση ε ;;;;
Παντα τετοια !!!

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι ο 2,07 και σου απαντο 2.16 οτι σε λιγο με τιν πεινα που θα πεση,οχι πατατες Νευροκοπιου θα φας,Αλλα και τ'αρχιδια σου θα φας για να μην ψωφησις απο την πεινα.Εκτος κιαν εισαι κανενα λαμογιο της διαπλοκις και εσυ και φοβασαι μην χασης αυτα που κερδισες απο τον ιδρωτα τον αλλον.

Ανώνυμος είπε...

Ψυχραιμία παίδες ... αλάξαν οι καιροί ...