Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Οι παράπλευρες απώλειες της επιστροφής στη δραχμή (η άλλη άποψη)


Του Γιώργου Καισάριου

Αν υποθέσουμε ότι όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα ήταν σήμερα pegged με το δολάριο και ταυτόχρονα κλειδωμένα μεταξύ τους, τότε οι 100 δραχμές θα είχαν αξία 1,34 δολάρια (με βάση του ότι σήμερα αυτή είναι η ισοτιμία του ευρώ).


Σύμφωνα με την Nomura, αν διαλυθεί το ευρώ και γυρίσει ο κάθε ένας πίσω στο εθνικό του νόμισμα, η νέα δραχμή θα διαμορφωθεί στο 0,57 με το δολάριο. Η διαμόρφωση της ισοτιμίας στο 0,57 συνεπάγεται μια υποτίμηση περίπου της τάξεως του 60%.

Για να καταλάβει ο μέσος Έλληνας τι σημαίνει αυτό, το κόστος της βενζίνης (αν υποθέσουμε ότι η φορολογική πολιτική θα παραμείνει η ίδια) θα είναι περίπου 150% ακριβότερη από τα σημερινά επίπεδα. Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουμε και στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν θα έχει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη να αγοράσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζει σήμερα, που σημαίνει μια μεγάλη μείωση του βιοτικού του επιπέδου.

Πολλοί νομίζουν ότι αν βγούμε από το ευρώ, το Ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι σε ευρώ. Αυτό είναι λάθος και ειλικρινά δεν ξέρω που είναι γραμμένο. Το κρατικό χρέος θα μπορεί να μετατραπεί σε δραχμές και η ελληνική πολιτεία να πληρώσει σε δραχμές, που θα τυπώσει στο Χολαργό. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι τα χρέη του ιδιωτικού τομέα θα εξακολουθούν να είναι στο νόμισμα που χρωστά η κάθε εταιρεία. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας (financial και μη) θα καταρρεύσει. Η πτώση του ΑΕΠ, σε nominal dollar terms, ενδεχομένως να είναι πάνω από 50%.

O πληθωρισμός θα είναι πολύ μεγάλος, καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα αναπροσαρμόζει τις τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες σύμφωνα με τη νέα ισοτιμία της δραχμής. Η αναπροσαρμογή αυτή δεν θα έχει μόνο σχέση με τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην Ελλάδα. Το φαινόμενο του price arbitrage θα ενεργοποιηθεί.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο Χ, που παράγεται στην Ελλάδα και η λιανική του τιμή είναι 3 ευρώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενώ αυτό το φάρμακο πωλείται σήμερα στην Ελλάδα, διότι ο μέσος πολίτης έχει την αγοραστική δύναμη και μπορεί να το αγοράσει, σε ένα καθεστώς δραχμής, οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να το προμηθευτούν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εταιρεία που το παράγει θα σταματήσει να το παράγει, ή ότι, θα ρίξει τις τιμές για να μπορεί ο μέσος πολίτης να το αγοράσει. Η εταιρεία παραγωγής απλά θα επικεντρωθεί στις εξαγωγές και θα εξακολουθεί να πουλάει το φάρμακο στο εξωτερικό. Ο απλούστατος λόγος είναι διότι μόνο οι καταναλωτές του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα και την αγοραστική δύναμη να το αγοράσουν. Το ίδιο θα συμβεί σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε άδεια ράφια σε πολλά προϊόντα. Επίσης σημαίνει ότι πολλές εταιρείες που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες με κατεύθυνση την εσωτερική αγορά, αλλά χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες (και υπηρεσίες) θα κλείσουν. Το αυξημένο κόστος δεν θα μπορούν να το μετακυλήσουν στις τιμές διότι δεν θα έχει τη δυνατότητα ο μέσος πολίτης να αγοράσει αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες. Άρα περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ύφεση και περισσότερη ανεργία.

Μια άλλη παράπλευρη απώλεια θα είναι στις συναλλαγματικές εισροές. Πόσοι από τους ναυτικούς θα φέρουν πλέον τα λεφτά τους στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι κανένας. Θα έχουν όλα τα λεφτά σε τράπεζες του εξωτερικού και απλά θα χρησιμοποιούν ό,τι χρειάζονται.

Πόσοι Έλληνες του εξωτερικού θα επενδύσουν στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος; Πόσοι ξένοι θα επενδύσουν για τον ίδιο λόγο; Εδώ με σταθερή ισοτιμία δεν έρχεται κανείς, θα έρθουν όταν θα έχουμε ένα νόμισμα που συνεχώς θα διολισθαίνει;

Αναγνωρίζω ότι με σκληρή δουλειά πολλά από τα παραπάνω προβλήματα σε βάθος χρόνου θα εκλείψουν. Το ερώτημα όμως είναι πόσος χρόνος θα πρέπει να περάσει; Αν θέλετε την άποψη μου, θα περάσουν πάνω από 30 χρόνια για να μπορεί ο μέσος Έλληνας να έχει την ίδια αγοραστική δύναμη που είχε πριν το 2008. Και αυτό μόνο αν γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, που σημαίνει να αλλάξουμε το πως δουλεύει το κράτος, που επίσης σημαίνει να αλλάξουμε το πολιτικό μας σύστημα.

Ναι ίσως πράγματι (τονίζω το ίσως) ορισμένοι κλάδοι επωφεληθούν από μια τέτοια υποτίμηση και ίσως πράγματι προσλάβουν κόσμο και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι πόσες και το άλλο ερώτημα είναι με τι αποδοχές; Βουλγαρίας ή Ελλάδος του 2008; Μάλλον το πρώτο.

Αξίζει δηλαδή να πάμε πίσω στη δραχμή, προκειμένου με τεχνητό τρόπο να δούμε μια οριακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας;

Για μένα η απάντηση είναι όχι. Αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, τότε να πάρουμε σαν παράδειγμα μια χώρα με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και όχι μια χώρα με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η κατάληξη είναι ότι ίσως πράγματι η δραχμή αυξήσει λίγο την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος, αλλά αυτό θα γίνει με πολύ μεγάλο κόστος. Οι παράπλευρες απώλειες θα είναι ο μέσος πολίτης, που θα δει μια κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, από αυτές που έχουν απομείνει θα κλείσουν.

Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερο όφελος, στο όνομα του να λέμε ότι έχουμε γίνει πιο ανταγωνιστικοί, ενώ στην κυριολεξία θα γίνουμε πάμπτωχοι.

Στο μεταξύ όμως, ακόμα και αν τα κάνουμε όλα αυτά και περάσουμε τα πάθη του Χριστού, η δραχμή δεν θα είναι τίποτα άλλο από συγχωροχάρτι στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Η πολιτική πλουτοκρατία θα συνεχίσει να καταναλώνει αστακούς στον Αστέρα Βουλιαγμένης, λέγοντας ότι μαζί τα φάγαμε, ενώ εσείς και εγώ δεν θα δούμε ούτε σαρδέλα.

george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σωστοτατος ο φιλος. αυτα να τα δουν οι κομμουνιστες αλλα και οι εθνικιστες που ευκολα λενε επιστροφη στην δραχμη .
η λυση ειναι απλη να παψει η κομμουνιστικη φοροεπιδρομη και η βολεψια στο δημοσιο ,και να αφησουν τους ιδιοτες να παιξουν με το χρημα και τα λεφτα που δινουμε τωρα στο κρατος για να μην μας παρεχει καμια παροχη να τα ριξουν οι ιδιοτες στην αγορα . και τοτε θα δειτε τη χρημα υπαρχει.
ελευθερη αγορα και οχι αλλος κρατισμος τερμα ο κομμουνιστοκαπιταλισμος που εφαρμοζετε 30 χρονια τωρα.

tang moon imnida είπε...

capital gr? πρωί πρωί?
κεσάριε, κόψε την παρέα με τον στούπα. Από υποθετικά σενάρια τρόμου, φχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Εκτός αν είναι η δική σου δημόσια δήλωση συμμόρφωσης για να αποφύγεις την κρεμάλα που έταξε ο χρυσοβοϊδης

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω κάτι για αυτό το άρθρο με το οποίο συμφωνώ και διαφωνώ. Όπως συμφωνώ και διαφωνώ με τον καζάκη που λέει τα αντίθετα.

Ρώτησα τον καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου μου. Ο άνθρωπος δεν είναι Ευρωπαίος δεν είναι αμερικάνος δεν έχει σχέση ούτε εταιρεία που τα βγάζει χοντρά. Είναι ένας άνθρωπος που απλά διαβάζει μέρα νύχτα. Καθηγητής δικός μου δεν είναι απλά τον βλέπω καθημερινά στην βιβλιοθήκη να διαβάζει και να γράφει.

Του μίλησα λοιπόν και τον ρώτησα ακριβώς για αυτό το θέμα

Με ρώτησε:

Τι παράγει η Ελλάδα;
Τι εξάγει η Ελλάδα;
Που εξάγει η Ελλάδα
Για τα ποσοστά του χρέους ήξερε
Πόσους δημόσιους υπάλληλους έχουμε
Εάν είμαστε αυτάρκεις.

Μου είπε λοιπόν ότι εφ'όσον δεν παράγουμε αρκετά για να φάμε μία αλλαγή αύριο θα είναι καταστροφική για 6 μήνες. Καταστροφική γιατί ακόμα και αν το κράτος κρατικοποιήσει όλες τις φάρμες , γαλακτοκομικές βιομηχανίες κλπ δεν παράγουμε αρκετά για να φάμε.
Οπότε θα πρέπει να εισάγουμε (δύσκολο με δραχμή γιατί θα πρέπει να τυπώνουμε τρελά εαν μιλάμε για δραχμή τουλάχιστον 20% κάτω από την original) και να δεχθούμε βοήθεια λες και είμαστε η Αιθιοπία. Θα πάρει 6 με 9 μήνες να αρχίσουμε να παράγουμε τρόφιμα που ίσως και να φτάνουν για όλους και θα πρέπει να αλιεύσουμε όλο το αιγαίο για να μην ψοφήσουμε της πείνας.
2) Πετρέλαια του είπα ότι έχουμε αλλά λόγο αοζ τουρκίας προδοτών αμερικής κλπ κλπ κλπ δεν βγάζουμε. Και μου είπε ότι μέχρι να βγάλουμε θέλουμε 5 με 6 μήνες και αυτό αν έχουμε αόζ αύριο και έχουμε τις πλατφόρμες ακριβώς πάνω απο τα σωστά σημεία για να αρχίσουμε να παράγουμε. Μέχρι τότε το πετρέλαιο είναι σε δολάρια και η νέα δραχμή θα έχει κάποια ισοτιμία με το δολάριο και ανάλογα με αυτήν θα μπορούμε θεωρητικά να αγοράζουμε πετρέλαιο που θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτίμηση τους αγρότες και μετά βιομηχανίες και μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταίους εμάς.
Μου μίλησε και για τα δάνεια για το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη για το ποιός θα πληρώσει CDS αλλά και πως αυτες οι τράπεζες έχουν και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες από πίσω.
Μιλούσαμε μία ώρα τσπ και στο τέλος αυτό που είπε ήταν ότι το Ευρώ για εμάς ήταν τρέλα όπως έιναι τρέλα γενικά εκτός και αν η Ευρώπη γίνει μία χώρα α λα USA (United States of Europe) αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και ότι τώρα που νιώσαμε τι πάει να πει Ευρώ θα μας πάρει 1 με 2 χρόνια για να γυρίσουμε στην δραχμή και αυτό αν δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να δουλεύουμε με αυτόν τον σκοπό και πάλι η αλλαγή μπορεί να μην είναι ομαλή.
Έχω ακούσει τον Καζάκη του οποίου ο ξερολισμός μου σπάει τα νεύρα αλλά πιστεύω ότι μας λέει τουλάχιστον μισές αλήθειες όπως κάθε κομμουνιστής και βέβαια έχω ακούσει και άλλους Καισάριους που μας λένε ότι πρέπει βασικά να κάτσουμε στα αυγά μας. Πιστεύω ότι πρέπει να το συζητήσουμε σαν έθνος. Να το αποφασίσουμε να καταλάβουμε τις συνέπειες και να γράψουμε τον υπόλοιπο κόσμο στα παλιά μας τα παπούτσια. Θα πάρει 2 -3 χρόνια;; Τουλάχιστον μετά θα είμαστε αυτάρκεις και ίσως τότε να αρχίσουμε να παράγουμε και για εξαγωγες. Τον ρώτησα εαν μπορούμε να αλλάξουμε σε δραχμή και να την κάνουμε = με το δολάριο. Με ρώτησε αν ξέρω για την αργεντινή και με ρώτησε γιατί να θέλουν να το κάνουν αυτό οι αμερικάνοι ειδικά όταν το δολάριο ίσα που κρατιέται στην θέση του.

Πολύ καλή συζήτηση. Κρίμα που δεν την κατέγραψα μόλις τελειώσαμε για να θυμάμαι περισσότερα. Αλλά αυτό το έγραψα γιατί σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μας το θέμα της δραχμής από πολλές πλευρές και όχι μόνο απο την πλευρά της "μόνης λύσης" η της "απόλυτης καταστροφής"

Ανώνυμος είπε...

To sugkekrimeno ar8ro exei ena problima: upo8etei oti sunexizoume na leitourgoume meta tin epistrofi me orous anoixtis agoras. An to kaneis etsi to exases to paixnidi. Kai terastia ptwsi tou nomismatos 8a exeis (pantws i upotimisi 8a boi8isei), k diarroes kefalaiwn (les k twra ginete kati allo), k 8a se paroun kopsoxronia (opws ginete k twra me tis metoxes twn kratikwn etairiwn na kanoun eleu8eri ptwsi).
Bebaia to prwto epixeirima einai la8os: Prin to 2009 i benzini itan stin misi timi. To oti mpike parapanw einai FOROI! Apla mono epanaferontas tin forologia (genika) se logika epipeda mporeis na tin kaneis tin kinisi auti pragmatopoiisismi. Bebaia i Ellada ws touristiki xwra mporei na eisagei arketo sunallagma k me auto na agorazei kausima k farmaka (anakuklwsi).
To gegonos einai oti kana xrono 8a parei na sta8eropoii8ei i katastasi k na arxisei i anodiki poreia (oles oi statistikes apo proigoumenes ptwxeuseis auto deixnoun). Meta omws eisai ELEY8EROS!

Ανώνυμος είπε...

Ωραια η προσπαθεια τρομοκρατησης, αλλα ολα αυτα που τοσο παραστατικα περιγραφεις, οτι θα γινουν με τη δραχμη, γινονται ΗΔΗ με το ευρω.

Και κατι αλλο, τιποτα απ ολα αυτα δεν θα συμβει, εαν ελεγχεται τι κεφαλαιο μπαινει και βγαινει, εαν τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συνορα δηλ ειναι κλειστα, το νομισμα το κοβουμε ΕΜΕΙΣ και οχι ΕΕ καιΔΕΝ κλειδωσουμε το νομισμα μας στο δολλαριο.

Γεμισαμε πληρωμενα νεοφιλελευθερα παπαγαλακια.

Ανώνυμος είπε...

ρε ΚΟΛΟΤΡΥΠΊΔΗ george είσαι απο δαύτους που ευκολα για μερικά ΕΥΡΩθα εκανεςτον νταβατζή στη μαννα σου και την αδελφή σου
Εισαι ένας δοσίλογος ένας γυμνοσάλιαγκας αμόρφωτος απαίδευτος χαμένο κορμί και απ αυτά που γράφεις αυτόι το λαμόγιο δεν ισχύει τίποτα.Σίγουρο είναι ότι είσαι ρουφιάνος οπαδός του τρισάσθλιου καμπούρη.Μάθε ρε απολιφάδι ότι χωρίς δικιά του δημοσιονομική πολιτική και χωρίς εθνικό νόμισμα ένα κράτος αργά η γρήγορα πάει στανάθεμα.Αυτό κάποιοι που το λέγανε από το 2002 τους λέγανε γραφικούς να όμως που επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο.Από το 2002 φώναζαν αυτοί ότι το Ευρώ δεν είναι νόμισμα αλλά ζουρλομανδύας.Αντε ακουσε ρε μουνόπανο τον Κώστα τον Λαπαβίτσα τον Δημήτρη τον Καζάκη και άλλους σοβαρους ανθρώπους να ξεστραβωθείς μαλάκα ε μαλάκα.

Ανώνυμος είπε...

10.16
Είσαι μια τρίχα απ ταρχίδια του Καζάκη που τολμάς ρε χαμένε ναμφισβητήσεις ενα επιστήμονα που εκανε προβλέψεις με ακρίβεια χιλιοστού.Χτες βράδυ στον Δημόκριτο στο αμφιθέατρο τον χειροκρότησαν διαπρεπείς επιστήμονες ότι καλλίτερο υπάρχει σαυτό τον τόπο και εσύ ένα υποκείμενο του κερατα που βρωμάει το χνώτο σου από την πείνα βρίσκεις το θράσος να τον κατηγορήσεις
Ελα σήμερα το βράδυ στις 7μμ στο ΣΕΦ στο συνεδριακό Μελινα Μερκύρη να δείς τι άποψη έχει ο λαός για δαύτον.Αντε ρε τυφλοπόντικα κρύψου μες στο λαγούμι σου και όταν έλθει η ώρα θα πας στη θέση σου.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ -

ΤΟ ΕΠΑΜ ΠΕΙΡΑΙΑ σας προσκαλεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στην ομιλία του - ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ -

με θέμα:

ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - αίθουσα: "Μελίνα Μερκούρη

Ανώνυμος είπε...

ρε ηλιθιοι εσεις που βριζετε τον καισαριο εχετε διαβασει κανενα αρθρο του? ξερετε οτι ηταν ο μονος που ελεγε το 2004-5 οτι παμε για πτωχευση?
Τυχαια νομιζετε οτι τον εβαλαν να αρθρογραφει στο καπιταλ? Ποιος καζακης και πρασινα αλογα? Ποιος τον ηξερε τον καζακη 1 χρονο πριν εκτος απο καμμια 10 αρια που διαβαζαν το ποντικι? Αντε και απο σπουδαρχιδιδες εχουμε πηξει.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο 10:16 . Πρέπει μέσα μας να αποφασίσουμε και εμείς οι ίδιοι αν θέλουμε να είμαστε στο ευρώ ή προτιμάμε τη δραχμή.Η απορία μου εμένα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει ο συγκεκριμένος φίλος για έλλειψη βασικών αγαθών είναι το τι κάνει το επίσημο κράτος πάνω σε αυτό??Προετοιμάζεται ή θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και τα περιμένουν όλα πάντα από τους Ευρωπαίους??Προφανως το δεύτερο...

Modestus είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο Καισάριος αλλά αυτά ήδη γίνονται με το ευρώ το οποίο ουσιαστικά είναι το μάρκο μεταλλαγμένο για να μην ξυνίζουμε. Δεν μας συμφέρει ούτε να είμαστε στο ευρώ γιατί δεν έχουμε το υπόβαθρο της Γερμανίας ή της Γαλλίας και θα σερνόμαστε έτσι στο διηνεκές. Μιλάνε για μια αόριστη ανάπτυξη σε 10 χρόνια και αν, ήδη όντας στο τρίτο χρόνο της κρίσης έχουμε τρομερή ανεργία που θα ανέβει κι άλλο, καταβαράθρωση των μισθών που θα κατέβουν κι άλλο με συνέπεια κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Δεν ξέρω αν οι κύριοι όπως ο Καισάριος και άλλη εννοούν ανάπτυξη τύπου Κίνας γιατί και η Κίνα έχει τρομερή ανάπτυξη με μισθούς και εργασιακές συνθήκες κόλαση. Αυτό θέλετε κύριο στο διηνεκές ή μια πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας με άρνηση του συνόλου του χρέους μιας και έχει ήδη αποπληρωθεί ουσιαστικά (440 δις σε 15 χρόνια) και καπάκι απαίτηση και τα σώβρακα από την Γερμανία για τις αποζημιώσεις του Β παγκοσμίου μέχρι τελευταίας δεκάρας με τους τόκους (πάνω από 1 τρις συνολικά); Ραγιάδες ε ραγιάδες.

Ανώνυμος είπε...

11.23

Επειδη εχουμε διαβασει αρθρα του και ξερουμε τι νεοφιλελευθερο κουμασι ειναι, γι αυτο τον βριζουμε.

Ο Καζακης, αγαπητε μου, εγραψε απο το ΄97 για τις καταστροφικες συνεπειες που θα υποστει η οικονομια, αν μπουμε στο ευρω και για χρεωκοπεια γραφει απο το 2001. Οταν τα διαβαζα τοτε γελαγα και ελεγα τι υπερβολες γραφει. Τωρα που τα ζουμε, οτι εγραφε πριν 10 χρονια, μου χει κοπει το γελιο.

Τωρα, αν εσυ ανακαλυψες τον Καζακη πριν 1 χρονο, τοτε δεν διαβαζεις αρκετα.
Και, οτι γραφει στο καπιταλ, εννοειται, δεν τυχαιο. ΧΑΧΑΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ολες οι καταστροφές που μας υπόσχεται ο τζορτζ, αν γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα, ξεκινούν από παραδοχές που βασίζονται στην nomura. Είναι τέτοιο θέσφατο η νομούρα που ο κάθε ραγιάς ή ο κάθε ηλίθιος, δέχεται ασυζητητί την κάθε παπαριά της νομούρας που μας σερβίρει ο κάθε τζορτζ, και νομίζει ότι έχει επιχειρήματα μετά για να την πει και στον Καζάκη ακόμα. Ελεος με την ανίκητη βλακεία σας κωλοραγιάδες.

George Kessarios είπε...

Στα υβριστικά σχόλια δεν θα απαντήσω, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους που είχαν κάτι θετικό να πουν.

Όσο αναφορά για τις επιπτώσεις από την επαναφορά στη δραχμή, εξακολουθώ και πιστεύω ότι θα ήταν η απόλυτη καταστροφή της Ελλάδος.

Ιδίως δε με το σημερινό πολιτικό σύστημα που έχουμε, που ούτε τη δημοκρατία προάγει και ούτε την αξιοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ το site που αναμεταδίδει την άποψη μου, διότι δείχνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικές απόψεις, άσχετα αν συμφωνεί η όχι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 11.10 δυστυχώς δεν θα μπορέσω γιατί όπως κατάλαβες από το σχόλιο μου δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν θα μπορώ να είμαι με την οικογένεια μου για να περάσουμε μαζί τα χριστούγεννα. Δεν πρόκειται να συζητήσω για το αν είμαι κάποιο μέρος των γεννητικών οργάνων του καζάκη και μιας και δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλο θα ζητούσα κάποιο μέτρο ευπρέπειας.

Πάντως μιας και εγώ είμαι φτωχός με βρώμικα χνώτα όπως λες χαίρομαι διότι εσύ ο πλούσιος και σπουδασμένος τουλάχιστον θα έχεις την ευκαιρία να παρευρίσκεσαι εκεί με τους "καλλίτερους" όπως τους περιγράφεις για να χειροκροτήσετε και να μάθετε πως εσείς "ο λαός" μπορείτε να διοικήσετε εμάς τους φτωχούς με τα βρώμικα χνώτα

11.48 το δεύτερο δυστυχώς. Πάλι καλά που το Ελληνικό έθνος στα δύσκολα κάνει θαύματα