Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Δεκάδες δις επιχειρεί να επαναπατρίσει στη Ρωσία ο Πούτιν


Αποφασισμένος να λάβει μέτρα για να επαναπατρίσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι προκαλούν αιμορραγία στη ρωσική οικονομία οι υπεράκτιες εταιρείες, επιχειρεί επαναπατρισμό κεφαλαίων στο Κρεμλίνο μέχρι το Μάρτιο. Σύμφωνα, με δημοσίευμα του....
ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς μιλώντας χθες σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική, τόνισε ότι: «ήρθε η ώρα να τεθεί ένα τέλος στην υπεράκτια νομοθεσία, η οποία υφίσταται από την εποχή των άγριων ιδιωτικοποιήσεων».

Ο Πούτιν εκφράζει έντονη ανησυχία ότι η επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων, καθοδηγείται από διεφθαρμένα διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τα οποία επικαλείται το Ρόιτερς, τους πρώτους 11 μήνες του 2011, οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα ανήλθαν στα 74 δις δολάρια. Ο Πούτιν έκανε ξεκάθαρο ότι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων είναι το ζητούμενο, προσθέτοντας πως «είναι πρώτιστη αποστολή μας για την επόμενη περίοδο, να επιστρέψουν - από τις υπεράκτιες σκιές- στην εθνική οικονομία οι ρωσικοί στρατηγικοί οικονομικοί τομείς». Ο Ρώσος Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και σε καθεστώς ξεπουλήματος τη δεκαετία του '90, το οποίο δημιούργησε εν μία νυχτί περιουσίες σε "ολιγάρχες" -όπως χαρακτήρισε - Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι μετατόπισαν τον πλούτο τους στο εξωτερικό. Το Ρόιτερς, πάντως, δημοσιεύει ότι το 55% τω συσσωρευμένων ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία, προέρχεται από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο ή στην Ολλανδία - περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύνολο. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι χρήματα ρωσικής καταγωγής.
Πως επηρεάζει την Κύπρο μια τέτοια ενέργεια;


Παρόλο που κρίνεται πρόωρο να προβεί κανείς σε κάποια εκτίμηση, δεδομένου ότι αρχές του χρόνου ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης στη Ρωσία, κατά την οποία θα συζητηθεί και η ανανέωση της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Θέμα ημερών η εκταμίευση της πρώτης δόσης του ρωσικού δανείου για την Κύπρο.
Κατά τη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα του ρωσικού δανείου των 2μιση δις, για το οποίο υπάρχουν εξελίξεις ενώ έρχεται η τόνωση για τα κρατικά ταμεία. Το αργότερα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου εκταμιεύεται η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, ύψους 590 εκ. Το Φεβρουάριο η δεύτερη δόση με ποσό 1,3 δις για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και το Μάρτιο η 3η και τελευταία δόση ύψους 600 εκ. Το τραγελαφικό Νικήτα είναι ότι με το που εξασφάλισε το ευνοικο ρωσικό δάνειο η Κυπριακή Δημοκρατία, είχε δεχθεί τις επικρίσεις κρατών - μελών της ΕΕ ακόμα και της Κομισιόν, οι οποίοι σήμερα επιζητούν να δανειοδοτηθούν από Ρωσία και Κίνα.
geopoliticsdailynews