Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ferrostaal: ΣΥΓΓΝΩΜΗ: «Μόνο καθαρές δουλειές, από εδώ και πέρα»


Του Αλέξανδρου Κόντη
Την παραδοχή των πρώην στελεχών της για την δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων προβάλει η σημερινή διοίκηση της Ferrostaal, μετά την καταδικαστική απόφαση του....
δικαστηρίου του Μονάχου...
Ο Διευθυντής της εταιρίας, Γιαν Ζέχερ, τονίζει ότι από εδώ και πέρα η Ferrostaal αναλαμβάνει «μόνο καθαρές δουλειές», ενώ αναφέρει πως η εταιρία είναι έτοιμη να καταβάλει το πρόστιμο των 139,8 εκατομμυρίων ευρώ που της απεβλήθη.
Παράλληλα, εκφράζει την επιθυμία της σημερινής διοίκησης να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις πρακτικές των δύο πρώην ανωτάτων στελεχών της εταιρίας, τους Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Ντίτερ Μούλενμπεκ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για μίζες ύψους έως και 62 εκατομμυρίων ευρώ, στο περιθώριο της συμφωνίας αγοράς τεσσάρων υποβρυχίων από την Ελλάδα, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της θητείας του Άκη Τζοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση της Ferrostaal έχει ως εξής:

«Έπειτα από τρεις ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου εναντίον δύο πρώην στελεχών της Ferrostaal και της ίδιας της εταιρίας ως παράπλευρο μετέχοντα, ολοκληρώθηκε. Οι δύο υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και με πρόστιμο. Στη Ferrostaal, ως παράπλευρος μετέχων, επιβλήθηκε πρόστιμο που φτάνει τα 139,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η ποινή βασίστηκε στην παραδοχή της ενοχής των δύο πρώην στελεχών που παραδέχθηκαν ότι αποδέχθηκαν την πιθανότητα για ύπαρξη δωροδοκιών, μέσω τρίτων προσώπων, προς ξένους αξιωματούχους, στο περιθώριο της πώλησης υποβρυχίων σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Η εταιρία κατηγορήθηκε ότι, λόγω της έλλειψης εσωτερικών ελέγχων στο παρελθόν, δεν απέτρεψε αυτή τη δραστηριότητα.

“Όπως έχουμε δηλώσει πριν την εκκίνηση της δίκης, επιθυμούμε την πλήρη αποστασιοποίησή μας ως Διοικητικό Συμβούλιο από τις πρακτικές που ακολούθησε στο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις νομικές συνέπειες και να πληρώσουμε το πρόστιμο των 139,8 εκατ. ευρώ”, δήλωσε ο Γιαν Ζέχερ, Διευθυντής της Ferrostaal, μετά την ανακοίνωση της ποινής.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η εισαγγελική έρευνα εναντίον της Ferrostaal έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή, η εταιρία δεν διώκεται, ως παράπλευρος μετέχων, σε άλλες υποθέσεις.

‘Η εταιρία μας, οι υπάλληλοί μας, οι συνεργάτες και οι πελάτες μας απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος. Μπορούμε πλέον να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά. Πλέον, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαμηνύσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Ferrostaal αναλαμβάνει μόνο καθαρές δουλειές’, είπε ο Ζέχερ».
πηγή