Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟ ''ΧΥΜΑ'' ΛΑΔΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Στον περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής σε σχετικά υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της...
Icap Group με τίτλο "Ελαιόλαδο - Πυρηνέλαιο - Επιτραπέζιες Ελιές".

Την ίδια στιγμή, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ....
νοικοκυριών ανεβάζει τη ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας.

Το 2009/10 η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το 2008/09. Εντονότερη υποχώρηση παρατηρείται στη ζήτηση τυποποιημένου ελαιολάδου (9,3%), καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να προμηθεύεται χύμα ελαιόλαδο. Την περίοδο 2009/10 το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης καλύφθηκε από το χύμα διακινούμενο ελαιόλαδο (43%).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρό και αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο, παρά τη σχετική απαγόρευση
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και με τη χρήση επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Περαιτέρω, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός του κλάδου βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 14 επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2009 και 2010.

Όπως προκύπτει από τη χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρήσεων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και πυρηνελαίου, οι πωλήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων υποχώρησαν το 2010 κατά 16%, ενώ τα συνολικά μικτά κέρδη υποχώρησαν με υψηλότερο ρυθμό (25,8%).
πηγή