Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Καταργούν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα Ελληνικά νησιά




Διαψεύδει κατηγορηματικά το προχθεσινό δημοσίευμα τnς εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο υφυπoυργός Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρήγας, κατά διαστήματα βγαίνουν στο φως της επικαιρότητας διάφορα τέτοια ....δημοσιεύματα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα και τι απαντά ο υφυπουργός
Το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρεται στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010, στην αύξηση του ΦΠΑ που πιθανόν θα επιβαρύνει τα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά η κυβέρνηση, συνδέοντας τα παραπάνω με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Μάλιστα στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εάν αυτό συμβεί (αν δηλαδή καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά), θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής:

«Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 προς τα πάνω και η εκτόξευση του στο 10,5% επισπεύδει τη λήψη από την κυβέρνηση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει καινούργιο σοκ στην ελληνική κοινωνία. Τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν φθάνουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 32 δισεκατομμύρια το Λογαριασμό, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν και πάλι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο, στο βωμό μιας ούτως η άλλως αναποτελεσματικής και σίγουρα κοντόφθαλμης- εισπρακτικής λογικής, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε το κοινωνικό κόστος ούτε τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα στην ίδια την ελληνική οικονομία. Αδιαφορούν, λοιπόν, για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κόβοντας τους και τα τελευταία εναπομείναντα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα. Δεν υπολογίζουν όμως οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και το σοβαρό πλήγμα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιφέρουν στον ελληνικό τουρισμό, ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα για τα νησιά και η μετάταξη μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή του 23%. Μέχρι και στα αναψυκτικά, τους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό, που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόκειται να επιβάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιδεινώνει την ελληνική ανταγωνιστικότητα και επιβαρύνει τη θέση της χώρας μας έναντι των άλλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου. Αντί να τονώσουν την τουριστική κίνηση με μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής, επιλέγουν να δώσουν τη χαριστική βολή και στον τουρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όχημα ανάκαμψης».

Ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, ερωτηθείς για ιο σχετικό όρθρο δήλωσε:
«Κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών πριν από μήνες, αλλά και πρόσφατα με αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η δέσμευση για το θέμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σύρο τον προηγούμενο μήνα.

Γ. Καπελέρης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά
Αυτό που έχει τεθεί είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη τριετία και αφορά στη φοροδιαφυγή.
Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, η αύξηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στο Realfm.
Ο κύριος Καπελέρης υποστήριξε ότι
"Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. που ισχύει στα νησιά, ούτε έχει τεθεί κάτι τέτοιο.
Είναι θέματα, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τον περασμένο χρόνο, οι όποιες αποφάσεις που είχαν τότε ληφθεί ανακοινώθηκαν, όσον αφορά σε μετατάξεις προϊόντων στο μεγάλο συντελεστή. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι τέτοιου είδους θέματα δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που έχει τεθεί είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη τριετία και αφορά στη φοροδιαφυγή".
Σημειώνεται ότι το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες των νησιών των παραμεθόριων περιοχών οι οποίες σήμερα απολαμβάνουν καθεστώς μειωμένης φορολογίας. Το ενδεχόμενο εξομοίωσης των συντελεστών με την υπόλοιπη Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αναστατώσει τους επαγγελματικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ντόμινο ανατιμήσεων και θα έπληττε σοβαρά το βιοτικό επίπεδο περιοχών της χώρας που ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Παράλληλα θα προκαλούσε προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος στο οποίο αποκλειστικά επενδύουν την επιβίωση τους οι εν λόγω περιοχές.

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές
Δέσμευση για διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% από τον υφυπουργό κ. Δημ. Κουσελά.«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ούτε να μεταφερθούν προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% ΦΠΑ στο 23%». Στη δέσμευση αυτή προχώρησε προχθές το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Αντ1 αναφορικά με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξασφάλισης επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 λόγω των αποκλίσεων που παρουσιάζουν τα έσοδα και το αυξημένο έλλειμμα κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα το 2011.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σαν αυτές που έγιναν το 2010, ούτε πρόκειται να πάμε σε αύξηση φορολογικών συντελεστών ή σε αύξηση του ΦΠΑ, όπως συνήθως γίνεται». Μάλιστα ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο σενάριο που θέλει να αυξάνεται ο ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 23% και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση σε κανέναν συντελεστή (χαμηλό, υψηλό, νησιά κτλ.). Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι κατά τον κύριο Κουσελά να πραγματοποιηθεί ανελέητο χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά και μάλιστα από το 2011 και όχι το 2012 όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι
«υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές όπως δίνονται σήμερα, ανεξάρτητα από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε προσεκτικά και με ευαισθησία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες αδικίες, γιατί έχουν την ίδια μεταχείριση πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, με πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες. Πρέπει να υπάρχει η κοινωνική αποτελεσματικότητα στα χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να στηρίζονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια και κάτω απ' τα όρια της φτώχειας και πολίτες οι οποίοι είναι στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα».
ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ
Φωτιές άναψε η πληροφορία που μετέδωσε ο Ant1 στο κεντρικό δελτίο, ότι, μια απο τις αποφάσεις που ελήφθησαν προχθές το μεσημέρι στη διάρκεια της διευρυμένης υπουργικής σύσκεψης, ήταν και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύει στα Δωδεκάνησα.
Αντικείμενο της διευρυμένης υπουργικής σύσκεψης ήταν το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής που στοχεύει στην εξεύρεση εσόδων 3,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2011-2014 και το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.
Θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η φωτογραφια απο την Ερεσσο ειναι χαρακτηριστικη και μαγευτικη.Αν ανεβασουν το ΦΠΑ τα χταποδακια θα τα φαει ο εστιατορας μονος του...