Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Βελόπουλος vs coca cola



Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα από την Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο.

Όπως όμως βλέπουμε εδώ, από την ετικέτα μιας ZERO στην Αμερική, το κυκλαμικό ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό. Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη.

Ο Βουλευτής Κυριάκος βελλόπουλος μετά απο καταγγελίες, έφερε το θέμα στην βουλή λέγοντας: Στην ετικέτα της αμερικάνικης αγοράς το κυκλαμικό δεν χρησιμοποιείται
σαν γλυκαντικό, αφού περιέχει μόνον ασπαρτάμη, για τον απλούστατο λόγο οτι, το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ, από τον FDA (οργανισμό τροφίμων & φαρμάκων των ΗΠΑ)
και μάλιστα από το 1969. Παρά τις πιέσεις που άσκησε η εταιρία "Abbot", ώστε να αρθεί η απαγόρευση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.
(Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας)...



Αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την μη ανατρέψιμη  ατροφία όρχεων, που προεκλήθη σε πειραματόζωα.


Ερωτάται: 


1. Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα δημοσιευμένα στοιχεία και οι πληροφορίες για τα συστατικά του συγκεκριμένου αναψυκτικού, που έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ, λόγω των καρκινογόνων δράσεών τους;


2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, με βάση τα δεδομένα που ήλθαν στο φως της δημοσιότητος, λαμβανομένου υπ' όψιν, ότι η απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος υφίσταται στις ΉΠΑ εδώ και 42 έτη;


Ορίστε και ολόκληρο το μέρος της  ερώτησης: 
αξίζει να σημειωθεί οτι πρώτη φορά μέλος του κοινοβουλίου τα βάζει με μία πολυεθνική όπως η coca cola 



Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.
Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά)