Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

"Έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα" σε πέντε νησιά του Αιγαίου



Εγκρίθηκε από τη γενική διεύθυνση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόγραμμα «Smart Grids» (Έξυπνα Δίκτυα) για πέντε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης ενέργειας, Pedro Ballesteros, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που έγινε στη Σύρο με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και ο ρόλος των νησιωτικών αρχών στον αειφόρο ενεργειακό σχεδιασμό».

Πρόκειται για τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Κύθνος, Σαντορίνη και Μήλος, τα.... οποία θα αποκτήσουν το «έξυπνο» ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει η ΔΕΗ ενώ η αρχική του χρηματοδότηση για την κάλυψη της τεχνικής βοήθειας, ύψους 800.000 ευρώ, θα γίνει μέσω του προγράμματος ELENA, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Ballesteros, η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε νησί.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών της ΔΕΗ, Θεοδώρα Πατσάκα, είπε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην εγκατάσταση κέντρων ελέγχου στα νησιά για την καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την αύξηση της διείσδυσης στις ΑΠΕ.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Πατσάκα, τα νησιωτικά συστήματα προσφέρονται για την εφαρμογή των «έξυπνων δικτύων», κυρίως γιατί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εποχιακό επίπεδο με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των νησιών.

Με την εφαρμογή των «έξυπνων δικτύων», είπε θα γίνεται καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποθήκευση αυτής όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και αξιοποίησή της όταν αυτή αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα και να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από πηγές ΑΠΕ.