Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στις παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις



Σε μια δεκαπενταετία η Κίνα θα συναγωνίζεται
τις ΗΠΑ στην παγκόσμια κυριαρχία

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών», που εδρεύει στο Λονδίνο, υπάρχουν ενδείξεις για αναδιανομή της παγκόσμιας στρατιωτικής ισχύος, σε μια εποχή που οι δυτικές χώρες μειώνουν σημαντικά στον προϋπολογισμό τους τα κονδύλια για την άμυνα, ενώ, συγχρόνως, σε άλλες παρατηρείται αύξηση δαπανών για ....
στρατιωτικούς σκοπούς.


Στην έκθεση επισημαίνεται η ‘έντονη αντίθεση’ μεταξύ των ελαττωμένων αμυντικών προϋπολογισμών των δυτικών χωρών και των αυξανόμενων κονδυλίων για στρατιωτικούς σκοπούς στην περιοχή του Κόλπου, του ασιατικού Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Τζον Τσίπμαν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ ότι η Κίνα, συγκεκριμένα, κατά τα επόμενα 15 με 20 χρόνια, θα μπορούσε να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ, αφού προβλέπεται να καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής στις αμυντικές ανάγκες παγκοσμίως.
Πολλές χώρες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον στρατιωτικό τομέα, εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή που βρίσκονται.
Το καλύτερο παράδειγμα για την αύξηση του κόστους στις στρατιωτικές δαπάνες παρουσιάζεται στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και στην Νοτιοανατολική Ασία, λόγω των μακροχρόνιων συνοριακών διαφορών.
http://www.echedoros-a.gr/2011/03/blog-post_2969.html