Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις στην Κύπρο για τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη


ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απέρριψε πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για πολυμερή διάσκεψη και πρόσθεσε ότι αυτές δείχνουν προθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία και από τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία."Δείχνουν προθέσεις για ...
.χρησιμοποίηση της ατελέσφορης και επικίνδυνης τακτικής των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας που ουδέποτε δεχθήκαμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε, και που έχουμε συμφωνήσει με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού", πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ριζική διαφωνία προς την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή μίνι διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επανέφερε την πρότασή του για εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

"Πρέπει να προλάβουμε τον ήδη πέρα για πέρα ορατό κίνδυνο προώθησης ανάλογης διεθνούς διάσκεψης το ερχόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μάλιστα με όρους και σύνθεση που να εξυπηρετούν όχι τα δικά μας καλώς νοούμενα συμφέροντα, αλλά τους στόχους και τις επιδιώξεις της Τουρκίας", είπε ο κ. Αναστασιάδης, που υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί "αν ζητήσουμε τη διεύρυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπως είχε προτείνει η Ισπανική Προεδρία και είχε υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ στο πολυήμερο Εθνικό Συμβούλιο του περασμένου Απριλίου".


http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_6192.html