Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Δηλώσεις Δ. Χριστόφια μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη



"Ενα μικρό βήμα" που δεν μπορεί, ωστόσο, να χαρακτηριστεί πρόοδος, έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο κ. Χριστόφιας δεν...

διευκρίνισε ποιο ήταν το βήμα που έγινε. Ανέφερε ότι, κατά τη σημερινή συνέχιση της συζήτησης για το περιουσιακό, επέμεινε στην πρότασή του για σύνδεσή του με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών, "γιατί κάτι τέτοιο θα καθιστούσε λιγότερο σύνθετο το ζήτημα των περιουσιών".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη συζήτηση του περιουσιακού σε συνδυασμό με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να τα συνδέσει.

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές καταθέτουν συνεχώς θέσεις και τοποθετήσεις σε μια προσπάθεια να βρουν μια κοινή γλώσσα, την οποία όπως είπε δεν βρήκαν ακόμα.

"Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις θέσεις τους πάνω σε θέματα αρχής", είπε ο κ. Χριστόφιας.

Όπως ανέφερε, έχει την πεποίθηση ότι μια σύνδεση του περιουσιακό με το εδαφικό και το θέμα των προσφύγων "θα μας κάνει να δούμε με πιο καθαρό μυαλό τις πραγματικές προοπτικές για την επίλυση αυτού του πολυσύνθετου και δύσκολου θέματος των περιουσιών".

"Αλλιώς είναι να ξέρεις ότι επιστρέφονται συγκεκριμένες περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και μαζί τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη σε επίπεδο συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν συναντήσεις στις 22 και 28 Ιουλίου και στις 4, 10 και 31 Αυγούστου.




troktiko.blogspot.com