Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Σύνταξη στα 70 συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!


Anti-ntp: Ε ρε τι σας περιμένει άμα γινει το μπαμ....


Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σημερινό ύψος των συντάξεων και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει περισσότεροι άνθρωποι να δουλεύουν για περισσότερα χρόνια", είπε χθες ο επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις. Πόσα περισσότερα; Μέχρι τα 70, υποστηρίζει η Κομισιόν, και μας ζητάει να καταθέσουμε την άποψή μας για το μέλλον μας μέχρι τις 25 Νοεμβρίου!




Με το γνωστό πρόσχημα ότι

η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού τα ερχόμενα χρόνια θα θέσει υπό μεγάλη δοκιμασία τα ασφαλιστικά συστήματα, η Κομισιόν προτείνει παράταση του εργασιακού βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα. 

Το σκεπτικό είναι ότι, καθώς οι άνθρωποι θα ζουν ....περισσότερα χρόνια, θα λαμβάνουν για περισσότερο καιρό σύνταξη. Σήμερα η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 5 προς 2 και το 2060 θα έχει διαμορφωθεί σε 2 προς 1 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής. Το αποτέλεσμα θα είναι τα Ταμεία, για να εξακολουθήσουν να δίνουν συντάξεις, να αναγκαστούν να μειώσουν κατά πολύ το ύψος τους και ταυτόχρονα να αυξήσουν πολύ το ύψος των συνταξιοδοτικών εισφορών.
Το αντίδοτο που προτείνουν οι Βρυξέλλες είναι να υπάρχει σταδιακή και αυτόματη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Πόσο να αυξηθεί; Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων μέχρι το 2060 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 70 χρόνια, υπολογίζει η Κομισιόν.
Σήμερα στην ΄Ενωση το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μέσο όρο είναι τα 61,4 έτη, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, αν και ήδη πολλές χώρες προσπαθούν να τον αυξήσουν στα 65 ή και τα 67 (Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία).
Εν τω μεταξύ, κάποιες διορθώσεις στο παραπέντε συμπεριέλαβαν στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών. Ανάμεσα στις 9 αλλαγές ξεχωρίζουν:
- Η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου και για τις μητέρες που γέννησαν πριν από το 2000.
-Το δικαίωμα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών χρόνων δίδεται και στους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΕ για έτη που προηγήθηκαν της ένταξής τους στο Ταμείο, υπό την προϋπόθεση να μην έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για τη συγκεκριμένη περίοδο.
- Η μείωση κατά 30% έως 40% για την περίοδο 2011-2014 και κατά 50% για τα επόμενα χρόνια του ποσού για την εξαγορά του πλασματικού χρόνου ασφάλισης της στρατιωτικής θητείας.
- Η συνταξιοδότηση των υπαλλήλων του Δημοσίου που εντάχθηκαν στην ασφάλιση προ του 1983 θα γίνει με 35 έτη ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας.