Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Οι Γερμανοί ξανάρχονται! Sieg Heil!


Χόρστ Ράιχενμπαχ και Γιοργκ Άσμουσεν έρχονται σήμερα στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις.
Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και οι όροι που θέτουν οι δανειστές θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στενός...
συνεργάτης του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Άσμουσεν θα ενημερωθεί για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και τις βασικές αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στο μνημόνιο η κυβέρνηση συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Άσμουσεν έρχεται στην Ελλάδα καλά διαβασμένος και σίγουρα δεν θα δεχτεί εύκολα μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, χωρίς να θέσει πρώτα τις δικές του «κόκκινες γραμμές».
Ο κ. Ασμουσεν γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς είχε ενεργό εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και στο PSI. Θεωρείται μάλιστα ένας από τους εισηγητές των σκληρών μέτρων λιτότητας.
Τι φέρνει ο Άσμουσεν στην Αθήνα
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής», διεμήνυσε σε συνέντευξή του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Αθήνα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν αφορούν τις χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Ο κ. Ασμουσεν κατά τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης αναμένεται να περιγράψει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει δράσεις στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, αλλά και συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας.
«Η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι», επεσήμανε ο κ. Άσμουσεν.
Ο Σοσιαλδημοκράτης γερμανός αξιωματούχος έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι τα υφιστάμενα προβλήματα σε Ελλάδα και ευρωζώνη πρέπει να καταπολεμηθούν με τα υπάρχοντα εργαλεία.
Το βέβαιο είναι πως ο Γεργκ Ασμουσεν δεν θα συνηγορήσει εύκολα στο αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να είναι δηκτικός ως προς τις ελληνικές παραλείψεις.
Εξάλλου ο κ. Ασμουσεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα αφορά τον λεγόμενο επίσημο τομέα, δηλαδή τα δάνεια της τρόικας, σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.
Επιστρέφει και ο Ραϊχενμπαχ
Επιστρέφει σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Ο κ. Ράιχενμπαχ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τον επικεφαλής της task force να εφαρμοστούν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θέτοντας μάλιστα θέμα αποδέσμευσης των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, το αίτημα για ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ESM αναμένεται να τεθεί από την νέα κυβέρνηση σε ένα από τα επόμενα Eurogroup καθώς δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της τρόικας.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ θα έχει επαφές με υπουργούς για να εξετάσει τον τρόπο συνεργασίας μαζί τους, ενώ αύριο θα μιλήσει και στο συνέδριο του Economist.
newsbomb.gr