Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

The Guardian: Πέντε σκέψεις για τα δάκρυα του Πούτιν


Ο θρίαμβος του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα δάκρυα που έχυσε ο ισχυρός άντρας κατά την εκφώνηση της επινίκιας ομιλίας του. Όπως γράφει ο Λιουκ Χάρντινγκ στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», από αυτή την πρωτοφανή δημόσια συναισθηματική φόρτιση μπορούν να ...
εξαχθούν πέντε «μαθήματα».

Αρχικά, αυτό που συνάγει κανείς είναι ότι οι πρόσφατες, άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις έχουν τρομοκρατήσει τον Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις των Ρώσων πολιτών κρύβεται η Δύση.

«Αντιθέτως, οι διαδηλωτές απλώς έχουν μπουχτίσει με το διαφθαρμένο σύστημα του Πούτιν. Τα αιτήματά τους δεν είναι μεγάλα: επανάληψη των φερόμενων ως νοθευμένων εκλογών του Δεκεμβρίου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την απόλυση του αναξιόπιστου επικεφαλής για τις ρωσικές εκλογές. Δεν υπάρχει επαναστατική διάθεση. Το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν το καταλαβαίνει, δείχνει ότι έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα, το αιώνιο πρόβλημα των απανταχού ηγετών που έχουν παραμείνει υπερβολικά πολύ στην εξουσία», λέει.

Το δεύτερο στοιχείο που διαφαίνεται είναι το γεγονός ότι οι επικοινωνιολόγοι του Κρεμλίνου έχουν μια ταιριαστή εξήγηση για όλα. Μετά τη δακρύβρεχτη ομιλία του ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ουδεμία σχέση είχε με την ψυχική κατάστασή του: για όλα έφταιγε ο παγωμένος αέρας που φυσούσε.

«Η ρωσική ηγεσία έχει μια μακρόχρονη ιστορία περίπλοκων εξηγήσεων με στόχο τη συσκότιση μιας πασιφανούς αλήθειας. Μερικές φορές, όπως με τα δάκρυα του Πούτιν, αυτό είναι αστείο. Αλλες, είναι κακόβουλο. Οποτε σκοτώνονται ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι στη Ρωσία, ο Πούτιν ρίχνει παραδοσιακά το φταίξιμο στους εχθρούς του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας ότι οι δολοφονίες είναι προβοκάτσιες των εχθρών του που θέλουν να τον σπιλώσουν», εξηγεί ο Χάρντινγκ.

Έπειτα, τα πολύ κοντινά πλάνα του Ρώσου προέδρου επιβεβαίωσαν τις φήμες ότι ενόψει την νέας προεδρικής του υποψηφιότητας, ο Πούτιν είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους αισθητική επέμβαση – η οποία δεν πέτυχε και απολύτως. Οι εικασίες ξεκίνησαν από πέρυσι, όμως τη βραδιά των εκλογών, οι σακούλες κάτω από τα μάτια και οι ρυτίδες του είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, τα ζυγωματικά του ήταν περιέργως λεία, ενώ τα μάτια του έμοιαζαν να έχουν μικρύνει. «Ο παλιός Πούτιν έδειχνε πολύ καλύτερος. Σχεδόν νοσταλγεί κανείς την εποχή που ένας πιο τσαλακωμένος Πούτιν έκανε σκι σε ηφαίστεια και πάλευε με πολικές αρκούδες», καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Παράλληλα, τα δάκρυα του Πούτιν έδωσαν τροφή σε μυριάδες νέα πολιτικά αστεία, αναβιώνοντας το πολιτικό χιούμορ στη Ρωσία. Το twitter γέμισε με περιπαικτικές εξηγήσεις για τα δάκρυα του ρώσου προέδρου, ταυτόχρονα φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο μια δημοφιλή σοβιετική ταινία του 1980 με τίτλο «Η Μόσχα δεν πιστεύει σε δάκρυα». Oπως εξηγεί ο Χάρντινγκ, «παρόλο που η Ρωσία διαθέτει πλούσια παράδοση πολιτικής σάτιρας, δυσκολεύεται να εκφραστεί στην ηλιθιωδώς σοβαροφανή Ρωσία του Πούτιν».

Τέλος, όπως δείχνουν τα πράγματα, η δακρύβρεχτη ομιλία του Πούτιν αναμένεται να εξοργίσει τους διαδηλωτές, για τους οποίους εκείνος είναι μορφή που περιφρονούν και μισούν. «Περιέγραψε τις εκλογές της Κυριακής ως καθαρές και έντιμες. Και αυτό παρά το πλήθος αποδείξεων νοθείας. Ο Πούτιν έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης των αμφισβητούμενων εκλογών του Δεκεμβρίου για τη Δούμα και έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει μια έρευνα στις παραβάσεις. Αυτό είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών», τονίζει ο Χάρντινγκ συμπεραίνοντας ότι οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

16 σχόλια:

Unknown είπε...

Άντε να δούμε τι άλλο θα γράψουν οι δοσίλογοι για να μετριάσουν το πακέτο που φάγαν με την επανεκλογή Πούτιν, παρά το βρώμικο πόλεμο τών τοκογλύφων. Ξυδάκι προδότες αμερικανοτσολιάδες

Ανώνυμος είπε...

Το 65% του Πουτιν οι δυτικοι το βλεπουν σαν να τους γαμησε αντιπαλος με 65 ποντους παπαρι,τους πονεσε,για τον παπαδημιο και την δημοκρατια της Ελλαδας, ολα καλα.Τον Πουτιν φοβουνται,αν δεν υπηρχε αυτος θα ειχαν αιματοκυλησει το Ιραν.Ο Πουτιν ειναι και η μονη ελπιδα για την Ελλαδα μας.Η Ευρωπη δυστυχως μας εθαψε και μας ετοιμαζουν χειροτερα.

Ανώνυμος είπε...

Οί εβραιοσιωνιστές δέν μπορούν νά...χωνέψουν τό 64 %. Καί μέ τά παπαγαλάκια τους προσπαθούν νά μετριάσουν τίς εντυπώσεις πού έχει προκαλέσει τό ποσοστό αυτό !!
...έ βλέπεις ό Βλαδήμιρος συνιστά πρόβλημα καί μάλιστα σοβαρό , γιά τήν παγκόσμια εβραιοδικτατορική ...Κυβέρνησή τους !!

Ανώνυμος είπε...

θα στεναχωρηθηκε και η Παπαρηγα που ο εβραιοκομουνισμος της εφαγε φολα.Το ιδιο και ο Ομπαμα.Τυχαιο δε νομιζω...

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει ας πιουν λίγα κιλά ξύδι τα μουνόσκυλα να συνέλθουν και μετά τα ξαναλέμε.

Μια παροιμία λέει "Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

Γειά σου ρε Βλαδίμηρε που λέει και ο Λιακόπουλος.

Ασε τα ρεμάλια να γαβγίζουν. Θα σταματήσουν το γάβγισμα μόλις συνηθίσουν τον πούτσο τον 65άρη που τους έβαλες.
Σε μια 6ετία ξανά μανά τα ίδια πάλι θα αρχίσουν.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικούλια, περαστικούλια, περαστικούλια, περαστικούλια, περαστικούλια, περαστικούλια...Και σε σένα περαστικούλια αντί νέα τάξη κλπ..

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΜΑΣΩΝΟΥΣ,ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΕΒΡΑΙΟΥΣ........ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ Τ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ....ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ......ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ.....

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή σωθήκαμε?

Ανώνυμος είπε...

Εμείς με τα ρεμάλια που έχουμε μπλέξει δεν μας σώζει τίποτα και κανένας, Θα σωθούμε μόνο αν το Μπατσοκ και ΝΔ πάρουν κάτω από 10% ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

1:43 ΣΥΜΦΩΝΩ.1:27 ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΩΣΙΑΣ ΒΓΑΛΑΝΕ ΟΧΙ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τα δάκρυα του Πούτιν ήταν για το λόγο που του είπε ο Εφραίμ...Ότι εκείνος θα ηγηθεί του Ορθόδοξου κόσμου στον επικείμενο Γ΄Παγκόσμιο πόλεμο!!!Πούτιν γερά γ... τα ...νιά!!!

Ανώνυμος είπε...

εαν δεν ηταν ο Πουτιν θα μας ειχαν ξεμπερδεψει προ καιρου
στον Πουτιν πουτανιες δεν πανε...ετσουξε το 65%

Ανώνυμος είπε...

O ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ,ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΙ ΣΟΥΦΡΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΚΑΥΒΛΙ...!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, ο σωσίας του ήταν που έκλαψε, όχι ο Βλαδίμηρος...κατά τα άλλα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες...

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ:

http://www.youtube.com/watch?v=aQuuNIAFCQ8

'ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΛΥΓΑΣ'
(ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ)

Ανώνυμος είπε...

Σε παρακαλω!αφου υπαρχει τροπος!παρε ενα τηλ.να στειλουμε ενα mail τα συγχαριτηρια μας και ολη την αγαπη κ την στηριξη τ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λαου.

D.V