Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Μαγειρεμένη" δημοσκόπηση;;


Με αφορμή την σημερινή δημοσιέυση, δημοσκόπησης της Public Issue στην Καθημερινή...
παρενέβησαν οι κύριοι Ηλίας Νικολακοπουλος ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και Σπύρος Ζαβιτσάνος ως πρόεδρος της ΣΕΔΕΑ, καταγγέλλοντας “μαγειρέματα” των αποτελεσμάτων.



Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ

«Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, ως εργαλείο καταγραφής των τάσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή, συνιστούν κρίσιμο και αναπόσπαστο τμήμα των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών. Πρώτιστο συνεπώς καθήκον όσων εμπλέκονται είτε στη διεξαγωγή είτε στη δημοσιοποίησή και ανάλυσή τους είναι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους. Κυρίως σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με δεδομένο το εξαιρετικά ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία όπου τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσκοπήσεων γίνονται αντικείμενο επιπόλαιων κρίσεων και χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ενίοτε υποβολιμαίο.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία ενώ η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει από παραδοχές,υποθέσεις και θεωρητικά μοντέλα που εφαρμόζει ο ερευνητής και που κατά κανόνα βασίζονται σε προβολή ανάλογων περιπτώσεων του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπικών ευρημάτων να αναφέρεται και να τονίζεται πρωτίστως η ρευστότητα των προτιμήσεων όπως καταγράφονται δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου και εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα.

Περεταίρω συστήνεται η υπογράμμιση με κάθε μέσο, τρόπο και σε κάθε ευκαιρία του γεγονότος ότι η πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας πρέπει να ερμηνεύεται ως ασταθές μέγεθος.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων ΣΕΔΕΑ

Ηλίας Νικολακόπουλος Σπύρος Ζαβιτσάνος»
backnews.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανεκαθεν οι δημοσκοπησεις μαγειρευονταν και οποιος τις πιστευει ειναι τουλαχιστον αφελης.

Ανώνυμος είπε...

Νικολακόπουλε είσαι ο πρώτος διδάξας του τσελεμεντέ των δημοσκοπήσεων,ως Μέγας Μάγιστρος αυτού του ελεεινού τεχνάσματος,περιδιάβαινες όλους του τηλεοπτικούς διαύλους από το 1990. Εσύ δεν έβγαζες εκλογικά αποτελέσματα και ανεβοκατέβαζες κυβερνήσεις πρίν κάν ανοίξουν οι κάλπες και καταμετρηθεί η βούληση του Ελληνικού Λαού,εφευρίσκοντας και την ονομασία ΕΧΙΤ ΠΟΛ;Τώρα αυτοχρίστηκες και πρόεδρος όλων των λαμογιών του είδους σου.Μπορείς να μας πείς εσύ από ποιούς πληρώνεσαι τόσα χρόνια; Με ποιό τρόπο εσύ χαρακτηρίζεις έγκυρη μιά δημοσκόπηση, και πώς προσδιορίζεις την κατάλληλη χρονική συγκυρία,ώστε να γίνεται αποδεκτή η σοφία σου; Έπειτα η μακροχρόνια διαμονή σου στην τηλεοπτική διακυβέρνηση συγκεκριμένου καναλιού,έχεις την εντύπωση ότι δεν εκπέμπει βρώμα,σήψη και δυσωδία; Άντε κουρέψου ρέ τεμπελχανά,κοπρόσκυλο.Κρίμα που δεν βρέθηκε κανείς έως τώρα να σας χώσει μέσα,όλους εσάς για διασπορά ψευδών ειδήσεων,για έντεχνη και με δόλο παραπλάνηση της ελεύθερης βούλησης του Ελληνικού Λαού,ακόμα και για αλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων.Με το δικό σας σύστημα λογικά,ο Ελληνικός λαός,δεν θα έπρεπε κάν να οδηγείται στις κάλπες, αφού εσύ και η παρεούλα σου, του είχατε έτοιμο το αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Καθημερινή = ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ = ΣΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

χάνει λεφτά γι'αυτό φωνάζει."ειναι πολλά τα λεφτά Άρη".

Ανώνυμος είπε...

τις δημοσκοπησεις ας τις κανουν οτι θελουν, δεν κανουν ουτε για κωλοχαρτο,αυτο που φοβαμαι ειναι οτι θα κανουν μεγαλο μαγειρεμα στις εκλογες,αν και ακομα αμφιβαλω οτι θα κανουν εκλογες