Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η μητέρα όλων των κρίσεων τώρα ξυπνάει


Όσα μπάνια και αν αναβάλει ο Θαπατέρο για να ασχοληθεί με τις αγορές, ή όσες διαβεβαιώσεις και αν δώσει ο Μπερλουσκόνι για την ιταλική οικονομία, ή όσες έκτακτες συναντήσεις και αν κάνει ο υπουργός των Οικονομικών Τρεμόντι με τον Γιούνκερ ή τον Ρεν, ένα πράγμα είναι βέβαιο:

Το ποτάμι πίσω δεν κυλά για την ευρωζώνη, η οποία παρασύρεται ημέρα με την ημέρα στη δίνη της χειρότερης κρίσης της από τη δημιουργία του ευρώ έως σήμερα.

Η ευρωζώνη, πολύ απλά, δεν πείθει.

Όταν έχει αρχίσει, ήδη, ο κλοιός να σφίγγει απειλητικά γύρω από τα κρατικά ομόλογα της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της γαλλικής, και οι αμέσως επόμενες από πλευράς μεγέθους, η ιταλική και η ισπανική, έχουν φθάσει να δανείζονται με επιτόκια ακριβότερα εκείνων με τα οποία οι ίδιες δανείζουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τι……. άλλο περιμένουν οι ηγήτορές της ώστε να ομολογήσουν ότι όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα δεν αρκούν για να πείσουν τις αγορές;

Ακόμη και αυτό το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο, βάσει των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής, θα μπορεί εφεξής να δρα πυροσβεστικά, αγοράζοντας απευθείας από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης, ευνουχίστηκε πριν καλά-καλά αρχίσει να λειτουργεί υπό τη νέα ιδιότητά του από τη Γερμανία.

Διότι, αν δεν συνεπάγεται ευνουχισμό η τελευταία δήλωση του φίλτατου Σόιμπλε, ότι “ δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο ΕΤΧΣ” για τις αγορές ομολόγων, πριν καν ακόμη αυτό λάβει τις απαραίτητες εθνικές εγκρίσεις και αρχίσει να λειτουργεί επισήμως από το φθινόπωρο, τότε τι ακριβώς συνεπάγεται;

Όταν ξεκίνησε αυτό το “ μαγαζί” που λέγεται ευρωζώνη, υπό τη γενική παραδοχή ότι δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πολιτική συναίνεση για την επίτευξη ενιαίας οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όλοι έβαλαν την υπογραφή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όλοι υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος αλλά και του χρέους.

Πόσοι τήρησαν τις υποσχέσεις αυτές; Με πρώτους τους μεγάλους και ισχυρούς, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και έως τη λεγόμενη περιφέρεια της ευρωζώνης, πόσοι ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους;

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διατυμπάνιζε κατά την έναρξη της κρίσης, το 2008 – 2009, ότι η Γαλλία θα ασχοληθεί με την υπόθεση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος μετά το 2015; Τα έχουμε ξεχάσει αυτά;

Μόνο η Γερμανία, υποβοηθούμενη από τα σύνδρομα του υπερπληθωριστικού της παρελθόντος, κατόρθωσε να δει το… φως το αληθινό σχετικά νωρίς, κατοχυρώνοντας συνταγματικά την πολιτική των “ μηδενικών ελλειμμάτων”, η οποία μόλις τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς…

Πλέον, τρεις χώρες-μέλη της ευρωζώνης βρίσκονται υπό “ αναγκαστική διαχείριση” και τουλάχιστον δύο ακόμη, αν συμπεριλάβουμε και την Κύπρο, βρίσκονται στην… αίθουσα αναμονής.

Όμως, τα μεγέθη πλέον είναι απαγορευτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority), οι 90 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν σήμερα ιταλικό χρέος ονομαστικής αξίας άνω των 326 δισ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας οι μεγαλύτερες εξ αυτών είχαν ομόλογα που δεν υπερέβαιναν τα 90 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, και κατά συνέπεια ανάληψης έστω και μέρους του συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 τρισ. ευρώ χρέους της, είναι περίπου αδιανόητο, υπό τα σημερινά δεδομένα, και με τα κεφάλαια του ΕΤΧΣ να στέκουν ακόμη στα 750 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, όμως, αδιανόητο είναι και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ιταλίας από τις αγορές χρήματος και αθέτησης των υποχρεώσεών της επί του χρέους της, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Δεν παύει, όμως, με τα ιταλικά επίτοκια να βρίσκονται μια ανάσα πριν από το επίπεδο του7%, να είναι ένα ορατό ενδεχόμενο και ασφαλώς ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης δίχως ενιαία δημοσιονομική διακυβέρνηση…
Πηγη 

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον ΓΑΠ μια χαρα τα κατάφερε.Αυτος και οι εργοδότες του πετυχαίνουν τελικά τον τελικό σκοπό τους.Απορώ πως κυκλοφοράει ακόμα στην Ευρώπη και δεν τον έχουν πάρει με τα γιαούρτια.
παντως είναι καλός στην δουλειά του. Εμείς είμαστε οι μαλάκες.

johndrama είπε...

λεφτα υπαρχουν!!!!
μας κυβερνα ο ψεφτης,οπου με δολο πηρε την ψηφο μας.
ΕΝΑΣ ΔΟΛΙΟΣ (ΑΠΑΤΕΟΝΑΣ)

Ανώνυμος είπε...

Οι γέροντες τα έλεγαν χρόνια νωρίτερα όλα αυτά αλλά εμείς τους περνούσαμε για αποχαυνωμένα γεροντάκια.Ο Θεός θα αποδώσει δικαιοσύνη στον υπερφίαλο εγωιστικό κόσμος μας.Πολλά έρχονται ακόμη και δεν έχουμε δει τίποτα. Ξυπνάτε όλοι και ξεκινήστε καμιά μετάνοια για ότι έχετε κάνει με εμένα πρώτο.Κάποτε έρχεται και η κάθαρση όσο και να μην αρέσει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΡΟΓΡΑΦΕ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΄΄ΜΑΛΑΚΙΕΣ΄΄ ΔΥΟ ΦΡΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ''ΨΕΥΤΙΚΗ'' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ... ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ...ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ,,ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΑΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΛΑΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΜΟΥΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Τοσα χρόνια όλα ήταν καλά και ο γαπ τα γάμησε ή εμείς είμαστε κοπρόσκυλα;

Νομίζετε ότι οι σπασόκοι άλλαξαν κόμμα ή νοοτροπία μην πιάσουμε και τους άλλους ενταγμένους και ανένταχτους.

Ανώνυμος είπε...

Ρε 3:59 τι πίνεις και παραμιλάς;
Όλοι είναι μαλάκες κι' εσύ τα ξέρεις όλα!
Οι αμόρφωτοι πάντως δεν βρίζουνε και καλά θα κάνεις να επανεξαιτάσεις το βαθμό καλιέργιάς σου και μόρφωσής σου πριν βγείς και κελαηδάς.
Περαστικά σου.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 3.59 Η ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ. ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΖΩ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΣΕΙΣ ''ΠΙΝΕΤΑΙ'' ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΓΕΝΗ ΘΕΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΔΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 5.49 Η ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ. ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΖΩ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΣΕΙΣ ''ΠΙΝΕΤΑΙ'' ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΓΕΝΗ ΘΕΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΔΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

RIP

Ανώνυμος είπε...

Διότι, αν δεν συνεπάγεται ευνουχισμό η τελευταία δήλωση του φίλτατου Σόιμπλε, ότι “ δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο ΕΤΧΣ” για τις αγορές ομολόγων, πριν καν ακόμη αυτό λάβει τις απαραίτητες εθνικές εγκρίσεις και αρχίσει να λειτουργεί επισήμως από το φθινόπωρο, τότε τι ακριβώς συνεπάγεται;

Ριψοκίνδυνη η βοήθεια» της ΕΚΤ(Αυτα τα λογια(παιγνια) προδιδουν τον οικονομικο πολεμο της γερμανιας εναντια στον φτωχο νοτο)η θελει να φυγει απο το ευρο κερδοσκοποντας,ρεφαροντας.
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/71428/ripsokindynh-h-bohtheia-ths-ekt

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ,ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΔΕΙΞΕ ΕΝΑ ΕΠΙΣΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ SKY NEWS ΟΠΟΥ ΔΥΟ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΗΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ....ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ , ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑ ΕΞΗΣ ....ΟΤΑΝ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ DOWN JOWNES ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 5000 ΜΟΝΑΔΕΣ , ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012, ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ....Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΜΑΛΑΚΑΣ....

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε οι Ανώνυμοι. Γνωρίζουμε την διαφθορά των κυβερνήσεων του κόσμου και την απάθειά τους για τις ανθρώπινες ζωές για το χρήμα. Γνωρίζουμε για τις προσπάθειές τους να συγκαλύψουν τις ειδήσεις για την επανάσταση, για να μας κρατήσουν σκλάβους του τωρινού συστήματος.

Είμαστε οι Ανώνυμοι, κηρύττουμε πόλεμο στο διεφθαρμένο σύστημα. Λάβε μέρος στο "The Plan" για να αποκαταστήσεις την ελευθερία και τα δικαιώματά σου. Είσαι άνθρωπος, η ζωή σου έχει αξία.

Είμαστε οι Ανώνυμοι, είμαστε Λεγεώνα, να μας περιμένετε!
http://www.whatis-theplan.org

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε δε βγάζει κανείς άκρη γι αυτά που συμβαίνουν κοιτώντας τα μόνο οικονομικά και μιλώντας για τις "αγορές". Ποιές αγορές; Πείθονται μερικοί τρελοί που τους πήρε η εξουσία τα μυαλά από κάτι πέρα απ' αυτά που θέλουν; Το θέμα είναι να πειστούν οι αγορές; Εδώ οι κυβερνήσεις έχουν πειστεί από τις αγορές και τους έχουν δώσει το πάνω χέρι. Δεν τα βλέπουμε όλοι; Πολιτικοί είναι αυτοί που μας διοιηκούν ή διεθνή λαμόγια κατά των λαών; Εγώ λέω να σταματάμε τις περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις. Αυτά τα προβλήματα θα λύνονταν σε δυο 24ωρα αν υπήρχαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόσμου και νοιάζονταν για τους πολίτες. Εμένα αυτό μου φαίνεται απλό και πειστικό, δε με νοιάζουν οι οικονομικές λεπτομέρεις του τρελοσυστήματος που μας έβαλαν να ζούμε. Στο φινάλε πάμε σ' ένα χωριό, καλλιεργούμε τ' αναγκαία και ζούμε...μπορεί και πιο ευτυχισμένοι... Αν μας απογορεύσουν κι αυτό τότε αξίζει να τους γδάρουμε κανονικά, όπως παλιά οι ινδιάνοι...