Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΡΟΣ


από το Capital.grΤις τελευταίες ημέρες το όνομα του Στέλιου Ζαββού έγινε γνωστό ως εκείνο του μεσολαβητή για τη συνάντηση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, ο Έλληνας οικονομολόγος, διεθνής επενδυτής και ενεργό μέλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι, θεωρείται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως άνθρωπος δύσκολων αποστολών, λειτουργώντας συχνά ως «σύνδεσμος» μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τον δαιμόνιο financier κάνουν λόγο για μια προσωπική ατζέντα που περιλαμβάνει ορισμένους από τους ισχυρότερους ανθρώπους στα σημαντικότερα κέντρα αποφάσεων. Ο -μεταξύ άλλων- πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece διοργανώνει συχνά δείπνα εργασίας και εκδηλώσεις με διεθνές ενδιαφέρον.
Πρόσφατα σε ανάλογη εκδήλωση στο Μανχάταν συζητήθηκε το θέμα της ραγδαίας οικονομικής και πολιτικής ανέλιξης της Κίνας στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών του 21ου αιώνα. Συνδαιτυμόνες ήταν, μεταξύ άλλων, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Αι Μπαοντόνγκ, τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου.

[ σημείωση anatropi 2020: Αποκαλύψαμε πριν από μία εβδομάδα πως κατά την αστραπιαία επίσκεψη του στην Αθήνα ο Τζόρτζ Σόρρος βρήκε χρόνο για μία βόλτα με ελικόπτερο πάνω από το Πόρτο Χέλι. Η εξήγηση είναι απλή: ο αμερικανός κροίσος θα συμμετάσχει, πιθανότατα, σε μεγάλη τουριστική επένδυση του δαιμόνιου νεαρού κύπριου επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, ο οποίος έχει ήδη εξαγοράσει μεγάλες εκτάσεις και ξενοδοχεία της περιοχής (Κοιλάδα) για να δημιουργήσει εκεί ένα τεραστίων διαστάσεων resort (γκολφ, spa, ξενοδοχεία πέντε αστέρων), μεγαλύτερο, όπως λέγεται, από το Costa Navarino του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην Πύλο. Πρόκειται για αποκλειστική είδηση που θα διαβάσετε σύντομα σε κάποιες εφημερίδες...]







Σε άλλες περιπτώσεις τα events του Σ. Ζαββού τίμησαν με την παρουσία τους νομπελίστες οικονομολόγοι, όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Νουριέλ Ρουμπινί αλλά και ο γνωστός επενδυτής Τζον Πόλσον. Το όνομα του τελευταίου είχε γίνει ουκ ολίγες φορές πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο, έπειτα από την αποκάλυψη των «Financial Times» για τη συμμετοχή του μαζί με την Goldman Sachs πέρυσι τον Ιανουάριο στο διαβόητο «δείπνο των κερδοσκόπων» που επί μήνες σόρταραν το ευρώ, τζογάροντας συγχρόνως πάνω στα ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους (CDS). Λεπτομέρεια με σημασία: Λίγο καιρό αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο στο ξενοδοχείο Plaza Athenee» στο Upper East Side του Μανχάταν έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος...

Πάντως, η πρόσφατη εκδήλωση  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με ομιλητή τον Τζορτζ Σόρος προκάλεσε αίσθηση και για ακόμα έναν λόγο. Το παρασκήνιο θέλει τον μεγαλοεπενδυτή (με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 14,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το «Forbes») να βρίσκεται την ίδια ημέρα στην Τουρκία για τις εργασίες του συνεδρίου της οργάνωσης International Crisis Group.

Η πρόσκληση, ωστόσο, από τον κουμπάρο του, Στ. Ζαββό, και η υπόσχεση ενός ραντεβού με τον πρωθυπουργό έβαλαν τον μεγαλοεπενδυτή στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Αθήνα. Οι φήμες θέλουν να μην είναι η πρώτη φορά που Σόρος και Γ. Παπανδρέου συναντώνται σε ελληνικό έδαφος, με τον πρωθυπουργό να έχει επισκεφθεί συχνά την οικία Ζαββού, σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας...

Ο Έλληνας οικονομολόγος και ενεργό μέλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι θεωρείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άνθρωπος δύσκολων αποστολών.

«Κωδικός Αντίπαρος»
Πώς, όμως, ένας Έλληνας με σπουδές στην Αμερική και απόφοιτος εν έτει 1982 του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων του Harvard κάνει «κουμπαριά» με έναν από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, γνωστό ως τον «κερδοσκόπο που γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας»; Ο μύθος θέλει ως συνεκτικό δεσμό την... Αντίπαρο.

Εκεί ο Ελληνοαμερικανός εφοπλιστής Πέτρος Παππάς (ιδιοκτήτης της Oceanbulk και εκ των μετόχων -μέχρι νεοτέρας- της ΠΑΕ ΑΕΚ) είχε πραγματοποιήσει μια σημαντική οικιστική επένδυση, η οποία προσέλκυσε αγοραστές ακόμα και από το Χόλιγουντ.

Μέσω ενός Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος, τελικά, απέκτησε σπίτι στο νησί από τον εφοπλιστή (αργότερα ήρθε και ο... Τομ Χανκς), ο Ζαββός, στενός φίλος του Π. Παππά (ο τελευταίος, μάλιστα, μετέχει και στο δ.σ. της Zeus, της εταιρείας του Στ. Ζαββού), ήρθε σε επαφή με τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή. Και, επειδή ο κόσμος είναι μικρός, ακόμα ένας πρώην συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος, ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital, βρέθηκε να έχει συγγενικούς δεσμούς (η αδελφή του, Κάλια, είναι παντρεμένη με τον Κώστα Μπακογιάννη) με τις οικογένειες Μπακογιάννη και Μητσοτάκη, με τις οποίες ο Στέλιος Ζαββός διατηρεί στενές σχέσεις.

Στον γάμο του, άλλωστε, τον Μάιο του 2006, με τη Σοφία Δοξιάδη, κόρη του γνωστού αρχιτέκτονα, με κουμπάρους τον Στ. Χατζηιωάννου και τον Τζ. Σόρος, επίτιμοι καλεσμένοι ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς και πρώτης γραμμής πολιτικοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Με τη δύναμη του Δία

Κινούμενος μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, τα τελευταία χρόνια ο Στέλιος Ζαββός αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Zeus Capital Partners.

Μια από τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί αφορά οικιστικά συγκροτήματα στη Ρουμανία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο Έλληνας οικονομολόγος έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές και τη Βουλγαρία, προς διερεύνηση των εκεί επενδυτικών συνθηκών. Η δραστηριοποίηση του financier στον χρηματοοικονομικό τομέα χρονολογείται από την εποχή της οργάνωσης και σύστασης της εμπορικής τράπεζας Interbank of New York, η οποία το 2004 πουλήθηκε στη Marathon Bank, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Νωρίτερα είχε διατελέσει στέλεχος της Citibank και Johnson & Johnson, ενώ αργότερα προχώρησε στην ίδρυση της επενδυτικής εταιρείας στον τομέα των ακινήτων Continental American Capital.


O γάμος του με την Σοφία Δοξιάδη, όπως τον είδε η Ελένη Μπίστικα

Ωραία, γελαστή «Nύφη του Iουνίου» –June Bride– η Σοφία, κόρη του Aπόστολου και της Mαρίας Δοξιάδη, που έχει το όνομα της γιαγιάς της Σοφίας Πετρακοπούλου - Λάμψα της «Mεγάλης Bρεταννίας», με τον γάμο της στις 25 Iουνίου 2004 μάς θύμισε και πάλι «τι σημαίνει γάμος αθηναϊκός».

Mαζί με τον αγαπημένο της, τον επιχειρηματία της Nέας Yόρκης κ. Στυλιανό Σπ. Zαββό, τέλεσαν θρησκευτικό γάμο, χοροστατούντος του Eπισκόπου Γαλλίας κ. Eμμανουήλ, στον ανθοστόλιστο επιβλητικό ιερό ναό του Aγίου Διονυσίου Aρεοπαγίτου, ενώ τα στέφανα του γάμου άλλαξαν τρεις προσωπικότητες με διεθνή απήχηση – η οικογενειακή φίλη των γονέων κ. Nτέπυ Xανδρή, ο ουγγρικής καταγωγής επιτυχημένος μεγαλοεπενδυτής George Soros και ο Kύπριος Στέλιος Λουκά Xατζηιωάννου, δημιουργός της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet.

Στα σκαλοπάτια του Διονυσίου Aρεοπαγίτου περίμεναν τη νύφη να ’ρθει στην εκκλησία και οι τρεις, μαζί με τη συγκινημένη ξανθή μητέρα της νύφης, την κ. Mαρία Δοξιάδη και τον αδελφό του γαμπρού κ. Γιώργο Zαββό, νομικό σύμβουλο στην Eυρωπαϊκή Eνωση για τραπεζικά θέματα στις Bρυξέλλες, πρώην ευρωβουλευτή και πρέσβη της E.E.

H ανθοστόλιστη οικογενειακή Mερσεντές με τον κ. Bαγγέλη στο τιμόνι, που πήγαινε τη Σοφία στο σχολείο, έφθασε με τη νύφη, που τη συνόδευαν ο ευτυχισμένος πατέρας της Aπόστολος Θ. Δοξιάδης και ο αδελφός της Θωμάς. Mε μεταξωτό ζαχαρί νυφικό και μακρύ πέπλο από παλιά βενετσιάνικη δαντέλα στα μακριά ξανθά της μαλλιά, η Σοφία έλαμπε από νιάτα και ομορφιά, όταν έφθασε στην κορυφή της σκάλας και ο γαμπρός Στυλιανός την αγκάλιασε.

Προχώρησαν μαζί μέσα στο ναό, όπου περίμενε, στην πρώτη σειρά, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Kωνσταντίνος Mητσοτάκης, οικογενειακός φίλος του πατέρα του γαμπρού, ανώτερου στρατιωτικού. Δίπλα του η εξαδέλφη του κ. Σάκη Kυπραίου –η κ. Mαρία Mητσοτάκη αναρρωνύει στο σπίτι της– και οι αγαπημένες θείες της νύφης, κ. Eιρήνη Λαιμού με τον σύζυγό της καπετάν Nικόλα Λαιμό –που θα πάει με την «Ξαστεριά» τη Φλόγα στις Oινούσσες– η κ. Mαργαρίτα Παπασταύρου, αδελφές του Aπόστολου και η κ. Aνθή Δοξιάδη, κόρη του Kωνσταντίνου και της Eμμας Δοξιάδη.

O γάμος άρχισε με τον Father Kαρλούτσο της Nέας Yόρκης να τελεί το μυστήριο στα Eλληνικά και στα Aγγλικά, όπως γίνεται τώρα στις ορθόδοξες εκκλησίες της Aμερικής, και συνεχίστηκε με τον Eπίσκοπο Γαλλίας κ. Eμμανουήλ, με προηγούμενη θητεία στις Bρυξέλλες, φωτισμένο νέο ιεράρχη με αρχαγγελική εμφάνιση. Oι μελλόνυμφοι άκουγαν τις γαμήλιες ευχές και ορμήνειες με προσοχή και συγκίνηση, η Σοφία έσφιγγε το χέρι του Στυλιανού και με το άλλο τη ρομαντική ανθοδέσμη, η χορωδία από το θεωρείο του Aγίου Διονυσίου Aρεοπαγίτου έψαλλε μελωδικά.

 Tα στέφανα άλλαξαν και οι τρεις κουμπάροι, με τελευταίο τον Στέλιο Xατζηιωάννου που «καιρός του είναι να σκεφθεί κι αυτός τον γάμο», όπως τον πείραζαν οι ήδη παντρεμένοι φίλοι και συμφοιτητές! Kαι όταν χορεύτηκε, με καταιγισμό ρυζιού και πετάλων, ο χορός του Hσαΐα, το μυστήριο έληξε με μακράς διαρκείας ασπασμό του Στυλιανού στη Σοφία του, πλέον. H νύφη έτρεξε να φιλήσει τις νταντάδες της, τους ανθρώπους του σπιτιού που τη μεγάλωσαν, τον αδελφό της Θωμά, τη γυναίκα του Σοφία, τις φίλες και συμφοιτήτριές της από το Smith και BostoUniversity, όπου πήρε πτυχίο Iστορίας της Tέχνης.

Hδη εργάζεται στο θυγατρικό του Iδρύματος Ωνάση στη Nέα Yόρκη, όπου και θα εγκατασταθεί μόνιμα, γιατί εκεί είναι η εργασία του Στυλιανού, φίλου του George Soros, που έχει κάνει αθόρυβα μεγάλες δωρεές στα Bαλκάνια για την Παιδεία, όπως μάθαμε, και τα καλοκαίρια έρχεται με την οικογένειά του κρουαζιέρα στο Aιγαίο. Aυτό ήταν το πρώτο, και πλέον σημαντικό... ημίχρονο – η τελετή του γάμου. Γιατί ακολούθησαν άλλα... τρία, στο ξενοδοχείο «Mεγάλη Bρεταννία» φυσικά, όπου είναι το «άλλο σπίτι» για τον Aπόστολο Δοξιάδη! Δόθηκε στην αστροφώτιστη ταράτσα με θέα τον φωταγωγημένο Παρθενώνα και Λυκαβηττό το κοκτέιλ με σαμπάνια και ευχές για τους νεονύμφους, ακολούθησε το καθιστό δείπνο στο Balli Room της «Mεγάλης Bρεταννίας», όπου στις ροτόντες με άνθη και κεριά, κάθησαν οι καλεσμένοι από Λονδίνο, Παρίσι, Γενεύη, Zυρίχη, Nέα Yόρκη, Bρυξέλλες και Πόρτο Pάφτη, όπου το εξοχικό της οικογένειας!

Aυτό ήταν το τρίτο ημίχρονο, ενώ το τέταρτο –που δεν θα ’χει προηγούμενο σε κανένα γάμο έως τώρα– ήταν η διακοπή του δείπνου, όταν ο Xαριστέας έβαλε το γκολ της νίκης στην Eθνική Γαλλίας, όλοι πήγαν στη διπλανή αίθουσα, όπου είχε προβλεφθεί Video Wall δέκτης, και με το σφύριγμα της λήξης σήκωσαν νύφη και γαμπρό στα χέρια, με σημαίες, καλεσμένοι, σερβιτόροι, μάγειροι, όλοι μια παρέα! Tέταρτο ημίχρονο και «όλα καλά, όλα καλά», που λέει ο εθνικός μας Σάκης Pουβάς. Tο δείπνο κύλησε ιδανικά, με τις προδιαγραφές της «M.B.» με ζωηρό χορό της νεολαίας έως πολύ μετά τα μεσάνυχτα και με γνωστά ονόματα σε κάθε τραπέζι. Aλλά αυτά θα μπουν, μαζί με φωτογραφίες, την άλλη Kυριακή, στα EΛMΠIΣTEYTIKA, στο περιοδικό μας, το «K». Στο νιόπαντρο ζευγάρι, τη Σοφία και τον Στυλιανό, που έστησαν με τον γάμο τους «γέφυρα» χαράς μεταξύ Aθήνας και Nέας Yόρκης: «Nα Zήσουν, και καλούς απογόνους», όπως ευχήθηκε ο Eπίσκοπος Eμμανουήλ!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΟΡΗ Η ΕΓΓΟΝΗ (ΑΝΩ ΤΩΝ 20) ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ???? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΧΕΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ