Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Το άγχος κάνει κακό και στην διατροφή


Aπό την ημέρα που γεννιόμαστε μέχρι την ημέρα που πεθαίνουμε είμαστε αντιμέτωποι με φυσικό, διανοητικό και συναισθηματικό άγχος. Κάποιες μέρες καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε, ενώ κάποιες άλλες δυσκολευόμαστε. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το επίπεδο της υγείας...
μας είναι στενά συνδεδεμένο με την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε ικανοποιητικά το άγχος. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά το άγχος δείχνουν να υποφέρουν από πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας από όσους χάνουν τον έλεγχο. Το να κάνεις την καλύτερη δίαιτα του κόσμου δεν παρέχει από μόνο του ανοσία από τα προβλήματα που δημιουργεί το άγχος, Χρειάζεται να συνδυάσουμε την καλή διατροφή με στρατηγικές αντιμετώπισης για να βοηθήσουμε τον έλεγχο των συμπτωμάτων που δημιουργεί το άγχος.


Το να βρίσκεσαι σε μια πιεστική κατάσταση προκαλεί την αντίδραση >, η οποία οδηγεί σε μια σειρά γοργών ψυχολογικών αλλαγών στο σώμα, οι οποίες σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ο άνθρωπος της εποχής της πέτρας χρησιμοποιούσε αυτό το γρήγορο μηχανισμό για να αποκτήσει υπερδύναμη και την ταχύτητα να ξεφύγει από τα σαγόνια των πεινασμένων αρπακτικών ζώων. Η πίεση του σύγχρονου ανθρώπου σπάνια καταλήγει στην ανάγκη να παλέψει ή να φύγει. η αιτία συνήθως είναι ένα λανθασμένο ή ανεξέλεκτο συναίσθημα, όπως η απαγοήτευση!


Κάθε μέρα αισθανόμαστε άγχος και πίεση και ο παλμός της καρδιάς μας αρχίζει να ανεβαίνει, συνήθως επειδή θέλουμε να επιτύχουμε ένα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ… να πάμε κάπου, να τελειώσουμε κάτι, να μιλήσουμε σε κάποιον.
Έτσι ακριβώς όπως έχουμε μάθει την τεχνική να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο μας για να μας σώζει τη ζωή, έτσι πρέπει να μάθουμε και την τεχνική που επίσης θα μας σώσει τη ζωή, και είναι η τεχνική του να χαλαρώνουμε.
Το Άγχος σου είναι και Δικό μου

Πως αισθάνεστε όταν είστε κοντά σε ένα άτομο το οποίο έχει άγχος ή είναι πιεσμένο; Μπορείτε να αισθανθείτε το άγχος του, να δείτε την πίεση στο πρόσωπό του, στην γλώσσα του σώματος του; Μήπως η συμπεριφορά του επηρεάζει και τη δική σας συμπεριφορά; Ασφαλώς και την επηρεάζει!
Τα αγχώδη άτομα μας κάνουν να μην αισθανόμαστε άνετα. Όταν έχουμε άγχος, αδιαφορούμε για τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων και συχνά ενοχλούμε όλους όσοι βρίσκονται γύρω μας.

ΜΑΛΙΣΤΑ! Έχουμε ανάγκη να Χαλαρώνουμε και να διώχνουμε το Άγχος


Το άγχος και η πίεση εξαντλεί τις αποθήκες θρεπτικών συστατικών του οργανισμού μας και αδειάζει τις προστατευτικές βιοχημικές ουσίες που διατηρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αισθάνονται συχνά άγχος είναι πολύ πιθανότερο να υποφέρουν από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ασθένειες, που εκτείνονται από το κοινό κρυολόγημα έως τις απειλητικές για τη ζωή μας καρδιακές παθήσεις. Η χαλάρωση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, μας βοηθάει να προλάβουμε τις αρνητικές σωματικές συνέπειες του άγχους.

Έχουμε πάρα πολλούς λόγους για να μάθουμε πώς να Χαλαρώνουμε…
Σύγχρονα στοιχεία

Οι περισσότεροι από εμάς βιαζόμαστε
Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε
Ζούμε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, και εργαζόμαστε για να προλάβουμε προθεσμίες
Προσπαθούμε πολύ για να ευχαριστήσουμε άλλους και να φτάσουμε το επίπεδό τους
Αναζητούμε την αναγνώριση και την επιδοκιμασία

Η Χαλάρωση Είναι Τόσο Απλή

Πολλά άτομα χρησιμοποιούν τον καναπές και την τηλεόραση τους για να «κλείνουν το διακόπτη και να χαλαρώσουν». Στην πραγματικότητα, τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί να σας κρατήσουν αιωρούμενους με άγχος για ώρες ολόκληρες, με διάφορες καταθλιπτικές ή συναρπαστικές ιστορίες, βία και παραφροσύνη!

Η πραγματική χαλάρωση επιτυγχάνεται όταν όλες οι εντάσεις και οι σκέψεις μας απομακρύνονται. Μέσα σας θα πρέπει να είστε ήρεμοι και γαλήνιοι, αλλά επίσης άγρυπνοι και συγκεντρωμένοι. Να έχετε τον έλεγχο και να αισθάνεστε τη δύναμη ότι απλά «υπάρχετε». Το καλό είναι ότι αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι.
Ο σκοπός δεν είναι να ξεφύγετε από το άγχος στιγμιαία για να πάρετε μια «ανάσα», αλλά να αναπτύξετε την ικανότητα να διατηρείτε κανονική αναπνοή και φυσιολογικό παλμό καρδιάς, έτσι ώστε να μπορείτε να παραμένετε ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων, σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μεταξύ 5 και 20 λεπτά προσωπικού χρόνου για να «ξεφύγετε» κάπου ήσυχα.

Κλείστε το τηλέφωνο, και ζητήστε να μη σας ενοχλήσουν
Καθίστε ή ξαπλώστε άνετα
Όπως ακριβώς εάν θα σβήνατε όλα τα φώτα σε ένα μεγάλο κατάστημα στο τέλος της ημέρας, «κλείστε» όλες τις σκέψεις σας.
Κλείστε τα μάτια σας, το σκοτάδι είναι ηρεμιστικό
Τώρα συγκεντρωθείτε στην αίσθηση της αναπνοής σας, αισθανθείτε την άνοδο και την πτώση της εισπνοής και εκπνοή σας, ακούστε τον αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τον οργανισμό σας
Αισθανθείτε πως αισθάνεται ο οργανισμός, το σώμα σας
Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε την αναπνοή σας, θα αλλάξει μόνη της φυσιολογικά καθώς θα βυθίζεστε πιο βαθιά μέσα σε αυτή την εμπειρία
Εάν έρχονται στο μυαλό σας σκέψεις, στρέψτε απαλά και πάλι την προσοχή σας στην αναπνοή σας

Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Είναι ΤΟΣΟ απλό. Για να ωφεληθείτε πραγματικά πρέπει να εξασκήσετε αυτή την «τεχνική της αναπνοής» σε καθημερινή βάση.
Μετά από λίγες ημέρες που θα κάνετε αυτή την απλή τεχνική, θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε τις αναζωογονητικές δυνάμεις της Αληθινής Χαλάρωσης.
Μετά από μερικούς μήνες – περισσότερα οφέλη θα γίνουν αισθητά – βελτιωμένη υγεία, καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους, καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και μνήμη.
Αλλά μην σταματήσετε εκεί! Με την πρακτική, είναι εφικτό να επιτύχετε το αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας οποτεδήποτε, που θα σας επιτρέπει να παραμένετε συγκεντρωμένοι και ατάραχοι ακόμη και σε συνθήκες πίεσης. Το να παραμένετε ήρεμοι σε μια πιεστική κατάσταση είναι σαν να έχετε όραση όταν το βράδυ τα φώτα είναι σβηστά – έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα!

Τεχνικές νοερής απεικόνισης
Μπορείτε επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις «νοερής απεικόνισης» που έχετε, στο «θέατρο του μυαλού σας», για να μπορέσετε να μειώσετε το άγχος γρήγορα. Παρακάτω περιγράφεται ένα ηρεμιστικό «σενάριο για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε, όμως να είστε δημιουργικοί, να εφεύρετε το δικό σας «σύστημα» για να διώχνετε το άγχος.

Ο ήρεμος ύπνος «της γάτας»
Φανταστείτε ότι είστε μια γάτα, που έχει απλωθεί και απολαμβάνει τον ήλιο σε ένα καταπληκτικό γκαζόν, ακούγοντας το τραγούδι των πουλιών. Αισθανθείτε τη ζεστασιά του ήλιου να διαπερνά το απόλυτα ήρεμο σώμα σας.

Ελαχιστοποιείστε το Άγχος στη Ζωή σας

Μειώστε τις απαιτήσεις σας και θα αισθάνεστε λιγότερη απογοήτευση
Προσπαθείτε να βλέπετε ότι τα πάντα είναι ήδη τέλεια και αποδεχθείτε ότι τα πράγματα είναι όπως είναι, και έτσι θα προσπαθείτε λιγότερο και χαλαρώνετε περισσότερο.

Μάθετε να λέτε ΟΧΙ
Την επόμενη φορά που κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι, πριν η λέξη «ναι» βγει από το στόμα σας, κάντε μια παύση, και πέστε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε αυτή τη στιγμή – θα απαντήσετε αργότερα. Η τεχνική αυτή σας δίνει το χρόνο για να σκεφτείτε. Τώρα μπορείτε να επιλέξετε να πείτε ΟΧΙ, ήρεμα, πολιτισμένα και ευγενικά.

Κάντε ένα πράγμα τη φορά
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΑΣ! Εάν εσείς τρέχετε, το ίδιο κάνει και η καρδιά σας! Γράψτε έναν κατάλογο, όπου θα βάλετε σε προτεραιότητα τις εργασίες και θα την ακολουθήσετε μεθοδικά. Πρέπει να απολαμβάνετε οτιδήποτε κάνετε, και όχι μόνο τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.

Σταματήστε να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ να κοιμηθείτε
Τόσοι πολλοί άνθρωποι πέφτουν στο κρεβάτι αγωνιώντας να τους πάρει ο ύπνος όσο πιο γρήγορα γίνεται, και μετά έχουν να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση της αγρυπνίας. Σταματήστε να αγωνίζεστε – πρέπει να χαλαρώσετε για να καταφέρετε να κοιμηθείτε! Να χαίρεστε που είστε στα ζεστά, ασφαλείς και άνετοι, να χαίρεστε που το σώμα σας ξεκουράζετε. Παίρνετε βαθιές αναπνοές, αργά, απαλά και ακούστε την καρδιά σας να χτυπάει ήρεμα.
Γελάτε περισσότερο! Πάρτε το χιούμορ στα σοβαρά!
Το γέλιο αποτελεί μια σοβαρή θεραπεία. Οι ιδιαίτερες χημικές ουσίες που αποδεσμεύονται όταν γελάμε αποτελούν την καλύτερη μορφή φυσικού «φαρμάκου». Όταν έχετε περάσει μια πολύ πιεστική ημέρα, βεβαιωθείτε ότι το βράδυ θα γελάσετε αρκετά. Παρακολουθείστε μια χιουμοριστική εκπομπή ή μια ταινία που ξέρετε ότι θα σας κάνει να γελάσετε αρκετά, για να αντισταθμίσετε την πίεση που έχετε περάσει.
Δώστε στον εαυτό σας έναν ήσυχο ύπνο, χωρίς να αισθάνεστε ενοχές
Όταν ο οργανισμός σας ζητά να κοιμηθεί, ένα καλό στρώμα θα σας βοηθήσει πολύ, αλλά μόνο εάν δεν αισθάνεστε ενοχές για αυτό που κάνετε.
Βγείτε έξω στον καθαρό αέρα!
Τα απεριποίητα γραφεία, το βουητό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μεγάλες απαιτήσεις του προϊσταμένου σας… δεν σας κάνουν καλό. Βγείτε έξω στο διάλειμμά σας, βρείτε ένα κομμάτι πρασίνου για να καθίσετε, κάπου που να έχει λίγα λουλούδια, ή ακόμη περπατήστε λίγο σʼ ένα κοντινό πάρκο.
Ζήστε το παρόν
Το παρελθόν έχει φύγει, δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Το μέλλον είναι μυστήριο και δελεαστικό, αλλά μόνο στα όνειρά σας. Αυτό που χρειάζεστε είναι μαζί σας ΤΩΡΑ, γι αυτό εκμεταλλευτείτε το όσο μπορείτε. Να είστε δημιουργικοί και να δίνετε ότι έχετε στο ΤΩΡΑ.

Ηρεμήστε! Τώρα έχετε τον ΕΛΕΓΧΟ!
Πηγη 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΞΟΤΑΝΗΛ.
ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΦΟΝΙΑ ΑΣΠΡΙΣΑΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ