Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΔΝΤ και δανειστές "τρέμουν" για το εκλογικό αποτέλεσμα...


Την «προεκλογική σιωπή» αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παραγόντων της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαδεχθεί, από τη Δευτέρα, έντονη κινητικότητα, για το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας....


Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΔΝΤ και απόψεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχει έντονη ανησυχία για την...
πιθανότητα να προκύψει πολιτική αστάθεια ή να υπερισχύσουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι «θα απειληθεί» η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Οι ανησυχίες επαυξάνονται και λόγω της πιθανής νίκης του Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επειδή ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε σε κυβέρνηση επί προεδρίας Σαρκοζί, όταν ρωτήθηκε για τις γαλλικές εκλογές δεν έκανε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να παραμείνω πολιτικά ουδέτερη», αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει, κάτι που είχε πει και για την Ελλάδα, ότι «ο χρόνος που διαθέτουμε είναι μετρημένος και δεν πρέπει να τον χάνουμε».

Για τις ελληνικές εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες φάνηκαν πολύ γενναίοι με τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, έκανε σημαντικά βήματα προόδου, βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις προσπάθειές του. Η συνέχιση της συνεργασίας πολιτικών και πολιτών θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Ένας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελεί οδηγό στη δύσκολη άσκηση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ότι είναι αναγκαία η «απρόσκοπτη τήρηση» των όρων της νέας δανειακής σύμβασης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην αμερικανική οικονομία.

Σε δημοσίευμα της New York Times αναφέρθηκε ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία θα αποτελέσουν πιθανότητα «ένα ακόμη πλήγμα» στο γερμανικό σχέδιο λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Αναφορικά με την Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα της χώρας έχουν μόνο εν μέρει αντιμετωπιστεί από την απερχόμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση, ενώ προβάλλεται η άποψη του Ντανιέλ Γκρος, διευθυντή του Center for European Policy Studies, στις Βρυξέλλες, ότι «οι εν λόγω εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες στη Γαλλία, δεδομένου ότι οι Έλληνες έχουν να κάνουν μια καθοριστική επιλογή που αφορά στην παραμονή τους ή μη στο ευρώ».
 
Στη Wall Street Journal προβλήθηκε η άποψη ότι οι εκλογές θα ωθήσουν την Ελλάδα σε τέτοια πολιτική αστάθεια, ώστε οι αξιωματούχοι των μεγαλύτερων κομμάτων της χώραςσχεδιάζουν νέες εκλογές εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, πιθανότατα και τον Ιούνιο.

Αυτό, όπως επισημάνθηκε, με τη σειρά του ενδέχεται να απειλήσει τη βιωσιμότητα του τελευταίου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά κόστη της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνοντας περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα.

Το πρακτορείο Bloomberg σε συνεχείς αναφορές για την ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή κρίση, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο διενεργούνταιτέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, καταδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση παραμένει όμηρος της αντιδιαμετρικής προσέγγισης των ψηφοφόρων.

Όπως επισημάνθηκε, οι πληττόμενοι από την ύφεση Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η Γαλλία αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο σοσιαλιστή πρόεδρο μετά το 1981. Οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ για την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ενώ οι εκλογές σε βόρειο κρατίδιο της Γερμανίας θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα συμβολικό χτύπημα στη συμμαχική κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ.

Τέλος, στην Washington Post προβλήθηκε η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, στην εμβάθυνση της ύφεσης και στην άνοδο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.
  epikaira.gr
 hassapis-peter.blogspot.com