Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η πλάστιγγα της Κύπρου γέρνει προς τη λύση του LNG ‎


Αποστολή στην Κύπρο Χάρης Φλουδόπουλος Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή στην Κύπρο – δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά – είναι το φυσικό αέριο και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργείται σε...
ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου που διαργανώθηκε στη Λευκωσία από τις αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Κύπρο, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ε.Ε.», η συζήτηση επικεντρώθηκε ακριβώς στις εναλλακτικές δυνατότητες για την εξαγωγή του φυσικού αερίου αλλά και στη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Η κυπριακή κυβέρνηση, κατέστησε σαφείς τις δικές της προτεραιότητες. Ο υπουργός εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες σε ότι αφορά την προοπτική κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου: «η θέση μας είναι γνωστή: εμείς επιδιώκουμε μια εμείς επιδιώκουμε μια πολυμερή συνεργασία στην οποία θα μπορούν να εμπλακούν άλλα κράτη ή και εταιρίες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, ενώ και το κράτος μας θα συμμετέχει με υπολογίσιμα ποσοστά σε αυτό το έργο» ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια τόσο σημαντική ενεργειακή υποδομή, που ενδεχομένως θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αναφέρεται ως ένα περιφερειακό έργο για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι υπάρχει έτνονο ενδιαφέρον από πετρελαϊκές, για τη διαδικασία που λήγει στις 11 Μαΐου.

Στις γεωπολιτικές προεκτάσεις των κοιτασμάτων αναφέρθηκε με τη σειρά της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, ηοποία τόνισε ότι επιβάλλεται η οικοδόμηση στρατηγικής, που να αναδιαμορφώνει και να επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της Κύπρου:

1. με άλλες χώρες που έχουν και εκμεταλλεύονται αποθέματα υδρογονανθράκων. (Νορβηγία , Αζερμπαϊτζάν , διασπορά επενδύσεων, στρατοκρατία)

2. με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ.
3. με την Ρωσία και τις ΗΠΑ,
και φυσικά με την ΕΕ.
Πρέπει σύμφωνα με την ευρωβουλευτή η Κύπρος να «ορθώσει μια ασπίδα ενεργειακών συμφερόντων γύρω από την Κύπρο, η οποία θα προστατεύσει από τις τουρκικές απειλές».
Ηλέκτρική Διασύνδεση
Στο συνέδριο, ο σύμβουλος της ΔΕΗ Quantum Energy, Γιώργος Κίλλας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, ως μια από τις εναλλακτικές για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των ανακαλύψεων φυσικού αερίου. Ειδικότερα ο κ. Κίλλας ανέλυσε τις προοπτικές για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται καύσιμο φυσικό αέριο, από τα κοιτάσματα της περιοχής, μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα έχει συνολικό μήκος 540 ναυτικών μιλίων ή περίπου 1000 χιλιόμετρα και θα φτάνει σε βάθος 2000 μέτρων

Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει ενέργεια ισχύος 2000 ΜW και ουσιαστικά θα αποτελείται από τρεις διασυνδέσεις την πρώτη Ισραήλ Κύπρου, 155 ναυτικών μιλίων, τη δεύτερη Κύπρου Κρήτης320 ναυτικών μιλίων και την τρίτη, Κρήτης Ηπειρωτικής Ελλάδας 65 ναυτικών μιλίων. Το περίφημο “EuroAsia Interconnector” αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο έργο από τεχνικής άποψης σε ό,τι αφορά τα βάθη και την ισχύ,

ΔΕΣΦΑ
Μέσα στο Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου συμπιεστή στη Μεσημβρία, μία επένδυση ύψους 61 εκατ. Ευρώ που θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο από τα βόρεια σύνορα και θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση και νέων παικτών στην αγορά, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γ. Παπαρσένος. Ο κ. Παπαρσένος αναφέρθηκε επίσης στα έργα της Ρεβυθούσας (αύξηση χωρητικότητας αποθηκών, αύξηση δυνατότητας αεριοποίησης, αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων) που θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να μειωθούν οι τιμές και να επωφεληθούν περισσότεροι παίκτες από τις ευκαιρίες στην αγορά LNG.
Ο κ. Παπαρσένος υπεραμύνθηκε της δυνατότητας να υποδεχθεί η Ελλάδα φυσικό αέριο από τη νοτιανατολική Μεσόγειο και να αποτελέσει την πύλη εισόδου προς την νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι ο πλησιέστερος στα κοιτάσματα της περιοχής. Στο συνέδριο ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΠΑ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης, τόνισε ότι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου Ελλάδας είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά συμφέρων έναντι της λύσης του LNG.

ΥΠΟΘΑΛΆΣΣΙΟ ΚΑΛΏΔΙΟ ΕΛΛΆΔΑΣ, ΚΎΠΡΟΥ, ΙΣΡΑΉΛ ΤΟ 2016

Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο 540 ναυτικών μιλιών θα ποντιστεί σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 2000mw.
Όπως τόνισε ο διοικητικός σύμβουλος της ΔΕΗ – Quantum Energy, Γιώργος Κίλλας, κατά την ομιλία του σε σεμινάριο στην Λευκωσία, η εταιρεία έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου.

Ο κ. Κίλλας χαρακτήρισε το έργο «τεχνική και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης.

«Από τη μία θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, από την άλλη θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για το Ισραήλ ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει μια επιχειρησιακή ευελιξία στη διαχείριση της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Γεώργιος Παπαρσένος, ανέφερε ότι η δημιουργία αγωγού ή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό θέμα και έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια.

«Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) έχει κάνει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά τις δύο διαφορετικές λύσεις και θεωρεί ότι είναι εφικτές από τεχνικής και οικονομικής άποψης», τόνισε. http://www.econews.gr Πηγή:www.capital.gr