Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, πλαστικές κάρτες σύντομα θα είναι ιστορικά κειμήλια



Coin World / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - Οι μελλοντολόγοι έχουν προβλέψει ότι το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά / αχρήματης κοινωνίας (cashless society) ήρθε στο προσκήνιο στις 22 Μαρτίου, όταν εμπειρογνώμονες της οικονομικής βιομηχανίας ενημέρωσαν τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου για την ...ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση από το κοινό, των πληρωμών μέσω κινητών. 
Κατά την πρώτη από τις τρεις ακροάσεις, η Υποεπιτροπή της Βουλής περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Καταναλωτικής Πίστης, σχετικά με το μέλλον του χρήματος, οι ειδικοί της τεχνολογίας σημείωσαν ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε φορητές συσκευές - smart phones – για να έχουμε πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες in-store και online έχει ήδη ανοίξει διαύλους συναλλαγών που δεν ήταν δυνατοί μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Και, εκπληκτικά, οι ειδικοί είπαν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πιθανό να γίνουν ο κύριος τρόπος με τον οποίον οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των συναλλαγών.
Ο Ed McLaughlin, διευθύνων σύμβουλος αναδυόμενων πληρωμών της MasterCard Worldwide, στην κατάθεσή του σημείωσε ότι ενώ το 85 τοις εκατό των συναλλαγών σήμερα εξακολουθούν να διεξάγονται με την χρήση μετρητών και επιταγών, τα smart phones και η τεχνολογία Near Field Communication, αλλά και tablets iPads τώρα χρησιμοποιούνται σε αυτές παρέχοντας ένα τόσο βολικό και ασφαλές περιβάλλον ώστε η χρήση τους θα εκτοπίσει γρήγορα όχι μόνο τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, αλλά και τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, επίσης.
Πολλοί στη νομισματική κοινότητα είναι πιθανό να είναι δύσπιστοι ενός τέτοιου μηχανισμού ταχείας πορείας απόρριψης των παραδοσιακών μορφών του χρήματος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουμε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια προσπαθώντας να αντικαταστήσουμε το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου με ένα δολάριο νόμισμα και απέτυχε, παρά το ότι η λογική και το κόστος επισημαίνουν σαφώς τη σοφία μιας τέτοιας αλλαγής. Πολλοί ερευνητές λένε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή σε δολάρια νομίσματα ήταν ο «παράγοντας ευκολία».
Αν η ευκολία είναι πραγματικά ο λόγος που το μικρό δολάριο νόμισμα έχει αποτύχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπειρογνώμονες της οικονομικής τεχνολογίας έχουν στοχεύσει καλά. Έξυπνα τηλέφωνα καιtablets είναι εύκολα και η χρήση τους αυξάνεται αλματωδώς. (Οι εμπειρογνώμονες είπαν στο Κογκρέσο ότι οι ασύρματες συνδρομητικές συνδέσεις έχουν υπερβεί πλέον το συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ και σχεδόν η μια στις τρεις είναι έξυπνα τηλέφωνα ή ασύρματη δυνατότητα Personal CommunicationsDigital Assistants).
Ο τραπεζικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας της κινητής πληρωμής, ειδικά το Federal Reserve System. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Fed υιοθετεί τη νέα τεχνολογία και παίζει ένα ηγετικό ρόλο στη χαρτογράφηση της διαδρομής προς τα τυποποιημένα πρωτόκολλα και την ασφάλεια.
Η στάση της Fed προς την τεχνολογία της κινητής πληρωμής έρχεται σε έντονη αντίθεση με την στάση της προς τα δολάρια κέρματα. Το Κογκρέσο και το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών έπρεπε να επαιτεί και να προτρέπει την Fed στο να κάνει διαθέσιμα για το κοινό τα δολάρια κέρματα. Ουσιαστικά η Fed έχει αγνοήσει κάθε μικρό νόμισμα δολάριο - Anthony, Sacagawea, Presidential καιNative American.

Συλλέκτες προσέξτε: Τα κέρματα στην τσέπη σας μπορεί να γίνουν ιστορικά κειμήλια, πολύ νωρίτερα από ό, τι μπορεί να φανταστεί. Ένα παιδί ηλικίας 3 ετών και μικρότερο σήμερα μπορεί να μην ζήσει ποτέ την εμπειρία της αγοράς μιας καραμέλας ή ενός παιχνιδιού με μετρητά. Αντ’ αυτού, είναι πιθανό να μεγαλώσει μαθαίνοντας να αξιοποιεί τα smart phones τους για να πληρώσουν για τα αντικείμενα αυτά. Το μέλλον των χρημάτων αλλάζει ραγδαία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΥΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή! Μήν τα μπερδεύετε! ΆΛΛΟ η «Κοινωνία χωρίς μετρητά» και «συναλλαγές χωρίς μετρητά/κάρτες» (αλλά με «χρηματικές μονάδες» που θα ελέγχουν on-line οι τράπεζες, το οποίο επιθυμεί η Νέα Τάξη για να μας ελέγχει απόλυτα) και ΆΛΛΟ η «Κοινωνία χωρίς χρήμα», οι «αχρήματες συναλλαγές» στα πλαίσια μιας πραγματικής κοινωνίας αυτοδιαχείρησης των (κοινών) πόρων (με χρήση ίσως αποκεντρωμένων τοπικών συστημάτων καταγραφής ανταλλαγών, π.χ. συστήματα LETS ή «Τράπεζες Χρόνου») τα οποίο σημαίνει ότι ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙΣ τις τράπεζες και το βασικό όπλο τους (το χρήμα) και όλη την καπιταλιστική νοοτροπία, και πηγαίνεις σε ένα σύστημα ελεύθερης και κοινόχρηστης αξιοποίησης των πόρων (p2p economy) με βασική αρχή το «ο καθένας παράγει ανάλογα με τις δυνατότητές του για τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του!» (Κροπότκιν)

Ο Μπ@ρμπας

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ. Η ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΓΟΡΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ. ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ 10.000.000 ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΑΜΟΚ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει σημασία η μορφή του χρήματος.

Σημασία έχει ποιός το εκδίδει και το "πιάνει πρώτος στα χέρια του" (ιδιωτικές τράπεζες, το κράτος ή κανένας π.χ. bitcoins).

Όποιος το εκδίδει, στην ουσία εχει αξιώσεις για αγαθά και υπηρεσίες τα οποία δεν παράγει ο ίδιος άλλα οι άλλοι. Δηλαδή ουσιαστικά φορολογεί κρυφά την αυτων που παράγουν μέσω του τόκου.

Αν το χρήμα το παράγει άτοκα το κράτος ή παράγεται αυτόματα (π.χ. bitcoins) ωφελείται το κοινωνικό σύνολο, με την προϋπόθεση φυσικά το κράτος να μην το μοιραζει στους κολητούς της κυβέρνησης (θέμα κακής λειτουργίας της δημοκρατίας).

Αν το παράγουν οι τράπεζες, ωφελούνται μόνο αυτές και οι πρακτορές τους.

Σε τελική ανάλυση το χρήμα δεν είναι πλούτος και δεν παράγει το ίδιο πλούτο. Είναι απλώς το μέσο με το οποίο ανταλλάσεται, αποθηκεύεται και κατανέμεται ο πλούτος. Δέν έχει από μόνο μεγαλύτερη αξία από το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένο.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος σου μίλησε για «Κράτος» και ποιος για «Κομμουνισμό»;;;
Οτιδήποτε ελέγχεται «κεντρικά» με συγκεντρωτισμό, είτε αυτό λέγεται «υπαρκτός σοσιαλισμός» (εξουσία της συγκεντρωμένης γραφειοκρατείας) είτε λέγεται «καπιταλισμός» (εξουσία του συγκεντρωμένου κεφαλαίου) τον λαό (δηλαδή εμένα και σένα!) μας χρησιμοποιούν -όπως λες περίπου και εσύ- ως «κρέας» για την κρεατομηχανή τους!

Εγώ, ως «περήφανος πατριώτης οικογενειάρχης @ναρχικός» (sic!) σου μιλάω για αυτοδιαχείριση, οικονομία των (κοινόχρηστων για όλους) πόρων και πλήρη αποκέντρωση!
Δυστυχώς το μόνο πρόβλημα για την επίτευξη ενός πραγματικά ανθρώπινου κόσμου ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ (όχι απλώς χωρίς κέρματα, νομίσματα και κάρτες) είναι η άγνοια των πολλών, η έλλειψη κατάλληλης παιδείας και η κατευθυνόμενη γνώση από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ.

Αλλιώς, θα ξέρατε περισσότερα για τις δυνατότητές μας και για το ότι ΔΕΝ χρειαζόμαστε όλα αυτά που μας επιβάλλουν και θεωρούμε ως «απαραίτητα» για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε!
Θα ξέρατε περισσότερα για το Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό, για το AWMN, τα hackerspaces και τα ελεύθερα εργαστήρια (όπως το Νέα Γουϊνέα), για την δημιουργικότητα των κατειλημμένων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, για το Καερέτι, το Μπουκούνι, το ΤΕΜ Μαγνησίας και πολλά άλλα LETS και «τράπεζες χρόνου» που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, για τις κοινόχρηστες καλλιέργειες, το ΠΕΡΚΑ και το Πελίτι, για τα Open Ecology, Open Hardware, Open Money, P2P Economy, κ.ά. πολλά που θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία των παιδιών μας.

Αλλιώς θα ξέρατε περισσότερα για το τί καταφέραν να ζήσουν επί 3 χρόνια οι Ισπανοί αναρχικοί το '36 (αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους φασίστες του Φράνκο και τους σταλινικούς κουμμουνιστές) χωρίς «ιεραρχία», «ηγέτες» και «νόμους».

Ίσως τότε θα ξέρατε και ότι η Αναρχία είναι το απώτερο πολίτευμα-στόχος για το ανθρώπινο γένος που συνδυάζει την απόλυτη ελευθερία του ατόμου από «εξουσίες» με την κοινωνικότητα και την αλληλεγγύη του σοσιαλισμού, σε συνθήκες απόλυτα άμεσης δημοκρατίας!

Ίσως τότε θα καταλαβαίνατε ότι οι πραγματικοί ιδεολόγοι αναρχικοί είναι αφοσιωμένοι στο να εμφυσήσουν στον εαυτό τους, στα παιδιά τους και στον γείτονά τους τα ύψιστα ιδανικά της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας, της ανοχής και του σεβασμού στην ελευθερία του άλλου, στην παραδοσιακή και στην οικολογική ανάπτυξη, στην δημιουργικότητα, την φαντασία και την πολυμορφία, στην πίστη στον άνθρωπο και στην δυνατότητά του να αυτοοργανωθεί και να αυτοδιαχειριστεί τις δυνάμεις του και τους φυσικούς πόρους, ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ με τα «νετσαγιεφικά» κωλόπαιδα του Indymedia (του Soros) και τους καταστροφείς κουκουλοφόρους (του παρακράτους) που σας παρουσιάζουν ως «αναρχικούς» (διότι αυτούς πραγματικά φοβούνται! -ΌΛΟΙ οι άλλοι είναι «διαχειρίσιμοι» του συστήματος!).

Δυστυχώς, όμως, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ των παραπάνω θα (αναγκαστούμε να) ξαναμιλήσουμε ΜΕΤΑ την «μεγάλη αιματοχυσία» ... (που απαιτείται για να καταλάβουν και να μάθουν μερικοί σαν και σένα φίλε Ανώνυμε των 7:20')...

Ο ... «περήφανος, πατριώτης, οικογενειάρχης και αναρχικός» Μπ@ρμπας

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ. ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΙ. Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΑΛΛΑ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΑΙΜΟΥΝΙΑ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ. ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ. ΜΕΤΑ ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ Ή ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ; ΚΑΜΙΑ!!! ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 2 ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!!! ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ Ή ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ή ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΟΤΕΡ ΚΤΛ. ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΙΣ; ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δικέ μου μπες στη χρονιμηχανή και πηγαινε στο 500πχ, τοτε που οι εξωγηϊνοι εδωσαν την τεχνολογια στος Ελληνες.
Τοτε που δεν είχε ιδεολογίες, όπως μας λές, τότε που δεν υπήρχαν δημοκρατικοί, ολογαρχικοί, τύρανοι και δημαγωγοί, ακόμη και βασιλιάδες.
Τότε πού όπως νομίζεις οι Έλληνες φορούσαν σβάστικες και σκανδιναβικούς ρούνους.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ;

http://www.youtube.com/watch?v=a74uarqap2E

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1998 ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ. (ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ).

Ανώνυμος είπε...

Δεν την έμαθες καλα την ιστορία. Ξαναδιαβασε την. Ανθρωπινο χέρι τους σκότωσε κι όχι το πολιτικό σύστημα.