Μια νομοθετική ρύθμιση κρυμμένη κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ κρατών, ετοιμάζεται να μπει στη ζωή μας. Λέγεται ACTA και μετατρέπει τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ιδιωτική αστυνομία, η οποία μας παρακολουθεί όλους και επεμβαίνει χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας!...
♦ Η ACTA φέρνει μεγάλης κλίμακας και σκληρές ποινικές κυρώσεις, χωρίς να αποσαφηνίζονται το εύρος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
♦ Η ACTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη χρήση οικονομικών γενόσημων φαρμάκων, ώστε να προστατευθούν μεγάλες εταιρείες, σε βάρος όλων μας.
♦ Η ACTA παρακάμπτει τη Δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε μια παράλληλη νομοθετική διαδικασία, την οποία οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μας, ως εκπρόσωπο δικοί μας και όχι μεγάλων εταιρειών, θα έπρεπε να καταδικάσουν.
♦ Τέλος η επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Ζητάνε να παραδώσουμε λευκή νομοθετική επιταγή σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.
Η αντίθεση στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA αυξάνεται. Πάνω από 2.500.000 Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει στο Avaaz εναντίον της.
Η εκπρόσωπος της Σλοβενικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη για την υπογραφή.
Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Kader Arif, εισηγητής της ACTA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε από τη θέση του στις 26 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν σε πάνω από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη στις 11 Φεβρουάριου.
Απαιτούμε οι πολιτικοί να αφήσουν τα τεχνάσματα και να καταλάβουν πως δεν μπορούν να παρακάμπτουν συνέχεια τη Δημοκρατία, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και χωρίς να αντιδράσει κανείς.
Τι είναι το ACTΑ;
Ονομάζεται Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) και είναι μια διεθνής συμφωνία που στοχεύει στην εγκαθίδρυση πολυεθνικών προτύπων πάνω στην επιβολή του νόμου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως το ACTA είναι μια διεθνής συμφωνία που στοχεύει στην δημιουργία διεθνών προτύπων στην επιβολή του νόμου που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο τίτλος της συμφωνίας υπονοεί ότι ασχολείται με πλαστά (“μαϊμού”) προϊόντα, όπως ιατρικά προϊόντα ή πολυτελή αγαθά. Παρ’όλα αυτά, η συμφωνία στην πραγματικότητα έχει ένα ευρύτερο πεδίο και ασχολείται με εργαλεία που στοχεύουν την διανομή περιεχομένου μέσω διαδικτύου και στο IT (information technology).
Το ACTA διαπραγματεύτηκε, κυρίως μυστικά, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και την ευρωπαϊκή ένωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πολλες χώρες έχουν ήδη υπογράψει το σύμφωνο, πολύ πριν από το σάλο που έγινε στο διαδίκτυο σχετικά με τον νομοσχέδιο SOPA. Μέχρι στιγμής ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υπογράψει το ACTA. Η Ευρωπαϊκή ένωση, το Μεξικό και η Ελβετία έχουν στηρίξει την συμφωνία και έχουν δεσμευτεί ότι θα την υπογράψουν στο μέλλον. Το σύμφωνο του ACTA έχει περάσει μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις γεωργικές και αλιευτικές συνεδρίες του Δεκεμβρίου. Μερικά κομμάτια με πιο επιθετικό ύφος έχουν αφαιρεθεί στις τελευταίες εκδόσεις της συμφωνίας, ιδιαίτερα τα σημεία που αφορούν ”την αποσύνδεση της διαδικτυακής πρόσβασης”. Αναμένεται η συμφωνία να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη, προτού η Ευρωπαϊκή Βουλή έχει την ευκαιρία να το ψηφίσει (σ.μ. το άρθρο γράφτηκε 24/01/2012, ενώ την Πέμπτη 26/01/2012 υπογράφτηκε το ACTA από 22 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τόκυο).
Είναι στ’αλήθεια μια εμπορική συμφωνία;
Το ACTA διαπραγματεύεται ως εμπορική συμφωνία εδώ και καιρό και αυτό είναι που επέτρεψε να αποφεύγει έναν εξονυχιστικό έλεγχο. Όσοι στέκονται κριτικά απέναντί του υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά είναι μια νομοθεσία για το copyright που προωθείται κάτω από το πρόσχημα της εμπορικής συμφωνίας ώστε να αποφύγει την δημόσια συζήτηση. Αν και είναι εμπορική συμφωνία εμπεριέχει κακουργηματικές κυρώσεις πράγμα ασυνήθιστο.
Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως συμφωνούνται στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Παρ’όλα αυτά, δεν επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί το άρθρο 23 – το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συμφωνίας το οποίο όχι μόνο επιβάλει ποινικές κυρώσεις για πειρατεία αλλά και για αυτούς που κατηγορούνται ότι βοηθούν και υποθάλπτουν την παραβίαση του πνευματικών δικαιωμάτων(copyright) – και ταυτόχρονα υποχρέωνε τους αντιπροσώπους των κρατών να είναι παρόντες. Οι διαπραγματεύσεις για τις ποινικές κυρώσεις έγιναν πίσω από “κλειστές πόρτες”.
Το ACTA είναι ένα τόσο ασυνήθιστο τέρας, που όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δημιουργήσει έναν οδηγό για το πως λειτουργεί, τους πήρε μήνες αντί για βδομάδες. Και περιγράφτηκε ως “μικτή συμφωνία”.
Ποιες είναι οι ποινές για την παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας;
Αν και οι τελικές ποινές κυρώσεις εξαρτώνται από τους υπογράφοντες, συνιστάται όμως φυλάκιση και μεγάλα χρηματικά ποσά για τις εταιρείες που κατηγορούνται για πειρατεία υλικού με copyright σε εμπορικό μέγεθος (εξηγείται με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω). Αυτο σημαίνει ότι κάθε ιστοσελίδα που θα βρεθεί να φιλοξενεί πειρατικό περιεχόμενο και έχει μεγάλο κοινό ή ακόμα και εταιρείες που κρίνονται ότι βοηθούν και υποθάλπτουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και στους ISPs, μπορεί να κατηγορηθεί αλλά ίσως όχι απαραίτητα και στον μέσο χρήστη που από το σπίτι του κατεβάζει ένα τραγούδι χρησιμοποιόντας Bittorrent.
Ποιοι το στηρίζουν;
Το ACTA υποστηρίζεται από μεγάλους κατόχους copyright, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών εταιρίων, κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών εταιρειών. Εταιρικά λόμπι όπως GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi-Aventis, η εταιρία Mosanto, Time Warner, Sony, Verizon, The Walt Disney Company, η Motion Picture Association of America, News Corporation και η Viacom. Επίσης μοιάζει να το υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ομόφωνα εναντίον του.
Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ του ACTA;
Το ACTA είναι μια διεθνής συμφωνία που σκοπό έχει να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας διασυνοριακά. Οι κάτοχοι copyright υποστηρίζουν ότι σηματοδοτεί την αναγνώριση της αξίας των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας στην οικονομία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Περιορίζοντας τα προϊόντα “μαϊμού”, τα γεννόσημα και της διαδικτυακή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, ελπίζουν ότι αυτές οι πολύτιμες βιομηχανίες θα προστατευτούν και ότι θα επιτραπεί σε εταιρίες να ανακάμψουν εισοδήματα χαμένα από το εμπόριο πλαστών προϊόντων, για παράδειγμα.
Ποιοι εναντιώνονται;
Στο ACTA εναντιώνονται εταιρίες internet, ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως το La Quadrature du Net, το Electronic Frontier Foundation, οι Anonymous, το Pirate Party, Ρεπόρτες χωρίς σύνορα, Oxfam και 13 Sakharov Laureates. Επίσης εναντιώνονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές κριτικές απέναντι στο ACTA;
Ι. Το ACTA Είναι αντιδημοκρατικό
Το ACTA έχει κυρίως διαπραγματευτεί πίσω από “κλειστές πόρτες”, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας προτού τους επιτραπεί να δουν τα έγγραφα του ACTA. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ποιος το έχει γράψει και τι ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ ασυνήθιστο ποινικές κυρώσεις αυτού του ύψους να διαπραγματεύονται εκτός δημοκρατικών διαδικασιών. Οργανισμοί που προσπάθησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν απέτυχαν να αποκαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες. “Ακόμα και να είσαστε υπερ του copyright, θα έπρεπε να εναντιώνεστε στο ACTA γιατί δεν έχει παραχθεί δημοκρατικά”, λέει ο Andrew Robinson, εκπρόσωπος Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Pirate Party (μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση του ACTA από το Pirate Party).
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σχεδόν ομοφώνως κατά του ACTA στην βάση του υιοθετώντας το Written Resolution 12. Αυτό περιλαμβάνει την δήλωση “Τα οικονομικά ρίσκα και τα ρίσκα καινοτομίας πρέπει να επανεξεταστούν πριν εισηγηθούν ποινικές κυρώσεις όταν ήδη υπάρχουν αστικές ποινές” καθώς και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμα δημόσια.
Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν έχουν δώσει τη γνώμη τους. Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει εκτός των υπάρχοντων εμπορικών σωμάτων, όπως ο Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου (WTO) και ο Παγκόσμιος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων (WIPO).
ΙΙ. Μπερδεύει τα όρια ανάμεσα στην πειρατεία και την πλαστογραφία
Όπως η Mary Whitehouse συνεχώς επαναλάμβανε το “σεξ και βία” στις εκπομπές της λες και είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, έτσι και το ACTA μοιάζει να αναφέρεται στην πειρατεία και στην πλαστογραφία ταυτόχρονα, σαν να ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η πειρατεία και η πλαστογραφία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πλαστογραφία γενικά χρειάζεται ένα άνθρωπο ο οποίος θα παραλάβει ένα προϊόν “μαϊμού” που τον έχουν εξαπατήσει να πιστεύει ότι είναι αληθινό. Ο Jérémie Zimmermann από το γαλλικό οργανισμό La Quadrature du Net, εξηγεί “Αυτό το στοιχείο της γλώσσας είναι γνωστό σε μας ως μέρος του λεξιλογίου ”copyright Ταλιμπάν” όπως το ονομάζουμε. Όταν συμπεριφέρεσαι στους Κινέζους καταστευαστές που δημιούργησαν “μαϊμού” DVDs ή φάρμακα με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεσαι σε μεμονωμένα άτομα που μοιράζονται χωρις σκοπό το κέρδος στα σπίτια τους, ξέρεις ότι θα έχεις προβλήματα.”
“Προσπαθούν να “γλιστρίσουν” πολλά πράγματα που σχετίζονται με το copyright θεωρώντας τα σαν να είναι πλαστογραφία”, αναφέρει ο Robinson από το Pirate Party.
ΙΙΙ. Ποινικοποιεί την τυποκλοπή όταν ήδη υπάρχουν αστικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 23, ποινικές κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται “στις περιπτώσεις ηθελημένης πλαστογραφίας trademark ή copyright ή σχετικές παραβιάσεις δικαιωμάτων λόγω πειρατείας σε εμπορική κλίμακα”, παρόλο που η φράση “εμπορική κλίμακα” παραμένει ασαφής και εξ’επι τούτου αφαιρεί την σκοπιμότητα, δηλαδή δεν έχει σημασία αν είσαι εταιρία που σκοπό έχει να βγάλει κέρδος από πειρατικό περιεχόμενο, σημασία έχει μονάχα αν έχεις μέγεθος εμπορικής επιχείρησης. Ποινικές κυρώσεις πρέπει επίσης να γίνουν διαθέσιμες και για “την βοήθεια και υπόθαλψη” παραβιάσεων πνευματικών ιδιοκτησιών σε εμπορική κλίμακα. Οι κριτικές ενάντια στο ACTA υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως ακόμα και ISPs και κέντρα δεδομένων μπορούν εν δυνάμει να είναι υπόλογοι ότι βοηθούν και υποθάλπουν οποιαδήποτε εμπορική ιστοσελίδα που περιέχει περιεχόμενο παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας. “Αυτό είναι ένα πυρηνικό όπλο ενάντια σε οποιοδήποτε δράστη στο διαδίκτυο” αναφέρει ο Jérémie Zimmermann. Πιστεύει ότι οι ποινικές κυρώσεις του ACTA θα χρησιμοποιηθούν ως το όπλο που θα εξασφαλίσει ότι οι ISPs θα συνεργαστούν. Όπως προειδοποιεί ο Sakhatov “Στο όνομα της επιβολής copyright, η ευρωπαϊκή ζώνη και οι υπόλοιποι υπογράφοντες θα αναγκαστούν να ασκήσουν πίεση στους διαδικτυακούς δράστες, επιβάλλοντας παρακολούθηση και αστυνόμευση του δικτύου.”
IV. Δημιουργεί φράγμα στην αλλαγή του εθνικού νόμου
Το ACTA αφαιρεί από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις το δικαίωμα να θέτουν τις δικές τους πολιτικές σχετικά με το copyright και τις πατέντες. Αυτό σημαίνει ότι αν οργανισμοί, όπως το Pirate Party καταφέρουν να επηρεάσουν την Βρετανική Κυβέρνηση σχετικά με την μείωση των όρων copyright, δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν αλλαγές χωρίς να “σπάσουν” την εμπορική συμφωνία.
Πως συγκρίνεται με το SOPA και PIPA;
Το ACTA είναι ένα ακόμα ακρωνύμιο που προκύπτει από την ζοφερή αλφαβητική σούπα της νομοθεσίας περί copyright. Παρ’όλο αυτά, ενώ το SOPA και το PIPA είχαν σχεδιαστεί για να επεκτείνουν τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ξένους ιστότοπους παραβάτες, το ACTA ορίζει την διεθνή νομοθεσία και αφαιρεί την δύναμη από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τους δικούς του νόμους σχετικά με το copyright.
To ACTA προσπερνάει τους κυρίαρχους νόμους των συμμετεχόντων εθνών, επιβάλλοντας στους ISPs σε όλη την υφήλιο να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα.
Πως μπορεί να επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες;
Οι κριτές του ACTA υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την δυνατότητα των αναπτυσσόμενων χωρών να επιλέξουν τις πολιτικές επιλογές που ταιριάζουν καλύτερα στις εγχώριες προτεραιότητές τους. Είναι πιθανόν η υποστήριξη μεγάλων οικονομιών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτίες, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, θα πιέσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν την συμφωνία (σ.μ. το ACTA). Ευαίσθητες περιπτώσεις περιλαμβάνει την περιστολή των γεννόσημων φαρμάκων και των πατεντών στα τρόφιμα από εταιρίες όπως η τρομερή Mosanto η οποία προσπαθεί να πατεντάρει μια ράτσα γουρουνιού.
Η Ινδία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα επιβολής του ACTA ξεπερνάνε κάθε τι που συμφωνήθηκε από τον Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και αναφέρει ότι “οι μεταβολές των νομικών διαδικασιών με πλάγια μέσα εμποδίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και μετακινούν τα αυξημένα κόστη των επιβαλλόμενων ιδιωτικών εμπορικών δικαιωμάτων στις κυβερνήσεις, στους καταναλωτές και στους φορολογούμενους”.
Πηγές>
http://parallhlografos.wordpress.com/
http://www.pirateparty.gr/
www.kourdistoportocali.com♦ Η ACTA φέρνει μεγάλης κλίμακας και σκληρές ποινικές κυρώσεις, χωρίς να αποσαφηνίζονται το εύρος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
♦ Η ACTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη χρήση οικονομικών γενόσημων φαρμάκων, ώστε να προστατευθούν μεγάλες εταιρείες, σε βάρος όλων μας.
♦ Η ACTA παρακάμπτει τη Δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε μια παράλληλη νομοθετική διαδικασία, την οποία οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μας, ως εκπρόσωπο δικοί μας και όχι μεγάλων εταιρειών, θα έπρεπε να καταδικάσουν.
♦ Τέλος η επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Ζητάνε να παραδώσουμε λευκή νομοθετική επιταγή σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.
Η αντίθεση στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA αυξάνεται. Πάνω από 2.500.000 Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει στο Avaaz εναντίον της.
Η εκπρόσωπος της Σλοβενικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη για την υπογραφή.
Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Kader Arif, εισηγητής της ACTA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε από τη θέση του στις 26 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν σε πάνω από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη στις 11 Φεβρουάριου.
Απαιτούμε οι πολιτικοί να αφήσουν τα τεχνάσματα και να καταλάβουν πως δεν μπορούν να παρακάμπτουν συνέχεια τη Δημοκρατία, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και χωρίς να αντιδράσει κανείς.
Τι είναι το ACTΑ;
Ονομάζεται Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) και είναι μια διεθνής συμφωνία που στοχεύει στην εγκαθίδρυση πολυεθνικών προτύπων πάνω στην επιβολή του νόμου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως το ACTA είναι μια διεθνής συμφωνία που στοχεύει στην δημιουργία διεθνών προτύπων στην επιβολή του νόμου που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο τίτλος της συμφωνίας υπονοεί ότι ασχολείται με πλαστά (“μαϊμού”) προϊόντα, όπως ιατρικά προϊόντα ή πολυτελή αγαθά. Παρ’όλα αυτά, η συμφωνία στην πραγματικότητα έχει ένα ευρύτερο πεδίο και ασχολείται με εργαλεία που στοχεύουν την διανομή περιεχομένου μέσω διαδικτύου και στο IT (information technology).
Το ACTA διαπραγματεύτηκε, κυρίως μυστικά, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και την ευρωπαϊκή ένωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πολλες χώρες έχουν ήδη υπογράψει το σύμφωνο, πολύ πριν από το σάλο που έγινε στο διαδίκτυο σχετικά με τον νομοσχέδιο SOPA. Μέχρι στιγμής ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υπογράψει το ACTA. Η Ευρωπαϊκή ένωση, το Μεξικό και η Ελβετία έχουν στηρίξει την συμφωνία και έχουν δεσμευτεί ότι θα την υπογράψουν στο μέλλον. Το σύμφωνο του ACTA έχει περάσει μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις γεωργικές και αλιευτικές συνεδρίες του Δεκεμβρίου. Μερικά κομμάτια με πιο επιθετικό ύφος έχουν αφαιρεθεί στις τελευταίες εκδόσεις της συμφωνίας, ιδιαίτερα τα σημεία που αφορούν ”την αποσύνδεση της διαδικτυακής πρόσβασης”. Αναμένεται η συμφωνία να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη, προτού η Ευρωπαϊκή Βουλή έχει την ευκαιρία να το ψηφίσει (σ.μ. το άρθρο γράφτηκε 24/01/2012, ενώ την Πέμπτη 26/01/2012 υπογράφτηκε το ACTA από 22 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τόκυο).
Είναι στ’αλήθεια μια εμπορική συμφωνία;
Το ACTA διαπραγματεύεται ως εμπορική συμφωνία εδώ και καιρό και αυτό είναι που επέτρεψε να αποφεύγει έναν εξονυχιστικό έλεγχο. Όσοι στέκονται κριτικά απέναντί του υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά είναι μια νομοθεσία για το copyright που προωθείται κάτω από το πρόσχημα της εμπορικής συμφωνίας ώστε να αποφύγει την δημόσια συζήτηση. Αν και είναι εμπορική συμφωνία εμπεριέχει κακουργηματικές κυρώσεις πράγμα ασυνήθιστο.
Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως συμφωνούνται στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Παρ’όλα αυτά, δεν επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί το άρθρο 23 – το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συμφωνίας το οποίο όχι μόνο επιβάλει ποινικές κυρώσεις για πειρατεία αλλά και για αυτούς που κατηγορούνται ότι βοηθούν και υποθάλπτουν την παραβίαση του πνευματικών δικαιωμάτων(copyright) – και ταυτόχρονα υποχρέωνε τους αντιπροσώπους των κρατών να είναι παρόντες. Οι διαπραγματεύσεις για τις ποινικές κυρώσεις έγιναν πίσω από “κλειστές πόρτες”.
Το ACTA είναι ένα τόσο ασυνήθιστο τέρας, που όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δημιουργήσει έναν οδηγό για το πως λειτουργεί, τους πήρε μήνες αντί για βδομάδες. Και περιγράφτηκε ως “μικτή συμφωνία”.
Ποιες είναι οι ποινές για την παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας;
Αν και οι τελικές ποινές κυρώσεις εξαρτώνται από τους υπογράφοντες, συνιστάται όμως φυλάκιση και μεγάλα χρηματικά ποσά για τις εταιρείες που κατηγορούνται για πειρατεία υλικού με copyright σε εμπορικό μέγεθος (εξηγείται με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω). Αυτο σημαίνει ότι κάθε ιστοσελίδα που θα βρεθεί να φιλοξενεί πειρατικό περιεχόμενο και έχει μεγάλο κοινό ή ακόμα και εταιρείες που κρίνονται ότι βοηθούν και υποθάλπτουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και στους ISPs, μπορεί να κατηγορηθεί αλλά ίσως όχι απαραίτητα και στον μέσο χρήστη που από το σπίτι του κατεβάζει ένα τραγούδι χρησιμοποιόντας Bittorrent.
Ποιοι το στηρίζουν;
Το ACTA υποστηρίζεται από μεγάλους κατόχους copyright, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών εταιρίων, κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών εταιρειών. Εταιρικά λόμπι όπως GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi-Aventis, η εταιρία Mosanto, Time Warner, Sony, Verizon, The Walt Disney Company, η Motion Picture Association of America, News Corporation και η Viacom. Επίσης μοιάζει να το υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ομόφωνα εναντίον του.
Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ του ACTA;
Το ACTA είναι μια διεθνής συμφωνία που σκοπό έχει να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας διασυνοριακά. Οι κάτοχοι copyright υποστηρίζουν ότι σηματοδοτεί την αναγνώριση της αξίας των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας στην οικονομία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Περιορίζοντας τα προϊόντα “μαϊμού”, τα γεννόσημα και της διαδικτυακή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, ελπίζουν ότι αυτές οι πολύτιμες βιομηχανίες θα προστατευτούν και ότι θα επιτραπεί σε εταιρίες να ανακάμψουν εισοδήματα χαμένα από το εμπόριο πλαστών προϊόντων, για παράδειγμα.
Ποιοι εναντιώνονται;
Στο ACTA εναντιώνονται εταιρίες internet, ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως το La Quadrature du Net, το Electronic Frontier Foundation, οι Anonymous, το Pirate Party, Ρεπόρτες χωρίς σύνορα, Oxfam και 13 Sakharov Laureates. Επίσης εναντιώνονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές κριτικές απέναντι στο ACTA;
Ι. Το ACTA Είναι αντιδημοκρατικό
Το ACTA έχει κυρίως διαπραγματευτεί πίσω από “κλειστές πόρτες”, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας προτού τους επιτραπεί να δουν τα έγγραφα του ACTA. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ποιος το έχει γράψει και τι ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ ασυνήθιστο ποινικές κυρώσεις αυτού του ύψους να διαπραγματεύονται εκτός δημοκρατικών διαδικασιών. Οργανισμοί που προσπάθησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν απέτυχαν να αποκαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες. “Ακόμα και να είσαστε υπερ του copyright, θα έπρεπε να εναντιώνεστε στο ACTA γιατί δεν έχει παραχθεί δημοκρατικά”, λέει ο Andrew Robinson, εκπρόσωπος Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Pirate Party (μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση του ACTA από το Pirate Party).
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σχεδόν ομοφώνως κατά του ACTA στην βάση του υιοθετώντας το Written Resolution 12. Αυτό περιλαμβάνει την δήλωση “Τα οικονομικά ρίσκα και τα ρίσκα καινοτομίας πρέπει να επανεξεταστούν πριν εισηγηθούν ποινικές κυρώσεις όταν ήδη υπάρχουν αστικές ποινές” καθώς και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμα δημόσια.
Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν έχουν δώσει τη γνώμη τους. Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει εκτός των υπάρχοντων εμπορικών σωμάτων, όπως ο Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου (WTO) και ο Παγκόσμιος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων (WIPO).
ΙΙ. Μπερδεύει τα όρια ανάμεσα στην πειρατεία και την πλαστογραφία
Όπως η Mary Whitehouse συνεχώς επαναλάμβανε το “σεξ και βία” στις εκπομπές της λες και είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, έτσι και το ACTA μοιάζει να αναφέρεται στην πειρατεία και στην πλαστογραφία ταυτόχρονα, σαν να ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η πειρατεία και η πλαστογραφία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πλαστογραφία γενικά χρειάζεται ένα άνθρωπο ο οποίος θα παραλάβει ένα προϊόν “μαϊμού” που τον έχουν εξαπατήσει να πιστεύει ότι είναι αληθινό. Ο Jérémie Zimmermann από το γαλλικό οργανισμό La Quadrature du Net, εξηγεί “Αυτό το στοιχείο της γλώσσας είναι γνωστό σε μας ως μέρος του λεξιλογίου ”copyright Ταλιμπάν” όπως το ονομάζουμε. Όταν συμπεριφέρεσαι στους Κινέζους καταστευαστές που δημιούργησαν “μαϊμού” DVDs ή φάρμακα με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεσαι σε μεμονωμένα άτομα που μοιράζονται χωρις σκοπό το κέρδος στα σπίτια τους, ξέρεις ότι θα έχεις προβλήματα.”
“Προσπαθούν να “γλιστρίσουν” πολλά πράγματα που σχετίζονται με το copyright θεωρώντας τα σαν να είναι πλαστογραφία”, αναφέρει ο Robinson από το Pirate Party.
ΙΙΙ. Ποινικοποιεί την τυποκλοπή όταν ήδη υπάρχουν αστικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 23, ποινικές κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται “στις περιπτώσεις ηθελημένης πλαστογραφίας trademark ή copyright ή σχετικές παραβιάσεις δικαιωμάτων λόγω πειρατείας σε εμπορική κλίμακα”, παρόλο που η φράση “εμπορική κλίμακα” παραμένει ασαφής και εξ’επι τούτου αφαιρεί την σκοπιμότητα, δηλαδή δεν έχει σημασία αν είσαι εταιρία που σκοπό έχει να βγάλει κέρδος από πειρατικό περιεχόμενο, σημασία έχει μονάχα αν έχεις μέγεθος εμπορικής επιχείρησης. Ποινικές κυρώσεις πρέπει επίσης να γίνουν διαθέσιμες και για “την βοήθεια και υπόθαλψη” παραβιάσεων πνευματικών ιδιοκτησιών σε εμπορική κλίμακα. Οι κριτικές ενάντια στο ACTA υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως ακόμα και ISPs και κέντρα δεδομένων μπορούν εν δυνάμει να είναι υπόλογοι ότι βοηθούν και υποθάλπουν οποιαδήποτε εμπορική ιστοσελίδα που περιέχει περιεχόμενο παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας. “Αυτό είναι ένα πυρηνικό όπλο ενάντια σε οποιοδήποτε δράστη στο διαδίκτυο” αναφέρει ο Jérémie Zimmermann. Πιστεύει ότι οι ποινικές κυρώσεις του ACTA θα χρησιμοποιηθούν ως το όπλο που θα εξασφαλίσει ότι οι ISPs θα συνεργαστούν. Όπως προειδοποιεί ο Sakhatov “Στο όνομα της επιβολής copyright, η ευρωπαϊκή ζώνη και οι υπόλοιποι υπογράφοντες θα αναγκαστούν να ασκήσουν πίεση στους διαδικτυακούς δράστες, επιβάλλοντας παρακολούθηση και αστυνόμευση του δικτύου.”
IV. Δημιουργεί φράγμα στην αλλαγή του εθνικού νόμου
Το ACTA αφαιρεί από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις το δικαίωμα να θέτουν τις δικές τους πολιτικές σχετικά με το copyright και τις πατέντες. Αυτό σημαίνει ότι αν οργανισμοί, όπως το Pirate Party καταφέρουν να επηρεάσουν την Βρετανική Κυβέρνηση σχετικά με την μείωση των όρων copyright, δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν αλλαγές χωρίς να “σπάσουν” την εμπορική συμφωνία.
Πως συγκρίνεται με το SOPA και PIPA;
Το ACTA είναι ένα ακόμα ακρωνύμιο που προκύπτει από την ζοφερή αλφαβητική σούπα της νομοθεσίας περί copyright. Παρ’όλο αυτά, ενώ το SOPA και το PIPA είχαν σχεδιαστεί για να επεκτείνουν τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ξένους ιστότοπους παραβάτες, το ACTA ορίζει την διεθνή νομοθεσία και αφαιρεί την δύναμη από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τους δικούς του νόμους σχετικά με το copyright.
To ACTA προσπερνάει τους κυρίαρχους νόμους των συμμετεχόντων εθνών, επιβάλλοντας στους ISPs σε όλη την υφήλιο να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα.
Πως μπορεί να επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες;
Οι κριτές του ACTA υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την δυνατότητα των αναπτυσσόμενων χωρών να επιλέξουν τις πολιτικές επιλογές που ταιριάζουν καλύτερα στις εγχώριες προτεραιότητές τους. Είναι πιθανόν η υποστήριξη μεγάλων οικονομιών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτίες, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, θα πιέσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν την συμφωνία (σ.μ. το ACTA). Ευαίσθητες περιπτώσεις περιλαμβάνει την περιστολή των γεννόσημων φαρμάκων και των πατεντών στα τρόφιμα από εταιρίες όπως η τρομερή Mosanto η οποία προσπαθεί να πατεντάρει μια ράτσα γουρουνιού.
Η Ινδία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα επιβολής του ACTA ξεπερνάνε κάθε τι που συμφωνήθηκε από τον Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και αναφέρει ότι “οι μεταβολές των νομικών διαδικασιών με πλάγια μέσα εμποδίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και μετακινούν τα αυξημένα κόστη των επιβαλλόμενων ιδιωτικών εμπορικών δικαιωμάτων στις κυβερνήσεις, στους καταναλωτές και στους φορολογούμενους”.
Πηγές>
http://parallhlografos.wordpress.com/
http://www.pirateparty.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου