Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Κύπρος > O επίσκοπος Καρπασίας κατέλαβε oδόφραγμα στην πράσινη γραμμή!



Σε αποκλεισμό του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου, από και προς τα Κατεχόμενα, προχώρησε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος μαζί με ιερείς σε ένδειξη ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς να μεταβεί στην ...Καρπασία για να τελέσει τις Ακολουθίες της Μεγάλης Eβδομάδας για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους.

Ο επίσκοπος Χριστοφόρος τόνισε ότι έχει πνευματική ευθύνη έναντι του ποιμνίου του και οφείλει να μεταβαίνει στην Καρπασία για να λειτουργήσει.
Είπε, επίσης, ότι για να του επιτραπεί η είσοδος στα κατεχόμενα είχε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σειρά επαφών και διαβουλεύσεων τόσο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.
«Ζήτησα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «να συναντηθώ ακόμα και με τον Ντερβίς Ερογλου στο γραφείο του, με κίνδυνο να κατηγορηθώ για αναγνώριση του καθεστώτος». Είπε, όμως, ότι «αυτό δεν με ενδιαφέρει, αρκεί να μπορώ να βρίσκομαι κοντά στο ποίμνιό μου».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, αντέδρασε άμεσα με δηλώσεις στο ΡΙΚ και καταδίκασε την απόφαση των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση του Επισκόπου στα κατεχόμενα για τέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων.
«Πρόκειται», είπε, για «ακόμα μια κυνική, βάρβαρη και απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας και θα πρέπει κυβέρνηση και Βουλή να προβούν σε έντονα διαβήματα και να καταγγείλουν την συμπεριφορά της».
Ιδιαίτερα, ανέφερε ο κύριος Ομήρου, πρέπει να καταγγελθεί στα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι, πρόσθεσε, «λυπούμαι να πω, ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από χώρα η οποία βρίσκεται σε διάλογο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στο μεταξύ, διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζει το ψευδοκράτος στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, πραγματοποίησε η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί απλώς ζητούν να δουν τις ταυτότητες, οι Τουρκοκύπριοι εφαρμόζουν καθεστώς, όπως είπε, ''μάντρας''. Όσους Τουρκοκύπριους περνούν στις ελεύθερες περιοχές, στελέχη της λεγόμενης αστυνομίας του καθεστώτος, τους βάζουν σε παράταξη και τους υποβάλουν σε σωματικό έλεγχο.

Αντί να διευκολύνονται οι διελεύσεις, πρόσθεσε, οι πολίτες περνούν ένα μαρτύριο από μια λεγόμενη ''διοίκηση'', όπου ο καθένας με ασέβεια κάνει το κέφι του, όπως είπε, δημιουργώντας προβλήματα.

iefimerida