Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Guardian: "Στο Eurogroup κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό"


Guardian: "Στο Eurogroup κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό"Η αισιοδοξία για τη συμφωνία του Eurogroup, κράτησε λίγες ώρες, καθώς πληθαίνουν οι φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη, που υποστηρίζουν ότι απλώς δόθηκε παράταση στο ελληνικό πρόβλημα.
Από την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch μέχρι τις αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών και τον σκεπτικισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κατάσταση θυμίζει και πάλι, ό,τι ακολουθεί μετά από κάθε ανάλογη συμφωνία: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα σκληρά μέτρα και το νέο πακέτο βοήθειας.

Μεταξύ, των αντιδράσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ξεχωρίζει η θέση του Guardian, που υποστηρίζει ότι οι υπουργοί του Eurogroup, πρέπει να.... κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό (!) για να φτάσουν σε αυτή την απόφαση.
Ο αρθρογράφος Larry Eliot, σημειώνει ότι η νέα συμφωνία απλά αναβάλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.

"Μοιάζει τόσο απλό. Το θαύμα που πρέπει να γίνει στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει αμέσως η ύφεση και να ακολουθήσουν χρόνια ανάπτυξης από το 2014. Να δεχθούν οι Έλληνες τους εξευτελιστικούς όρους και να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Τέλος, θα πρέπει hedge funds, ιδιώτες και τράπεζες να δεχθούν το κούρεμα 53% στα ομόλογα που κατέχουν" τονίζει και προσθέτει:
"Αυτό θεωρητικά είναι πιθανό, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που κάπνιζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, πρέπει να ήταν πολύ δυνατό".
Σύμφωνα με τον Guardian, ακόμα και αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, το χρέος θα φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το χρέος της Ιταλίας σήμερα.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, είναι οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές, μέσω της καταστροφής της ζήτησης και της κατανάλωσης, που προκαλούν οι πολιτικές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας, ότι μετά το "κούρεμα", η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς κανένας δεν θα θέλει να της δανείσει χρήματα, μετά από όσα έχουν συμβεί.
"Με λίγα λόγια, αυτό δεν είναι το τέλος της ελληνικής περιπέτειας. Η οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όπως και η δυναμική του χρέους και σύντομα θα αρχίσει η κουβέντα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό όμως δεν θα έρθει. Την επόμενη φορά οι εταίροι θα δείξουν στην Ελλάδα την έξοδο" καταλήγει ο Guardian.
News247.gr