Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται το τέλος των Συλλογικών συμβάσεων! Θα έρθουν ατομικές με μισθούς πείνας…Του Κώστα Παπαδη απο ΤΟ ΒΉΜΑ
Βόμβα στα θεμέλια του υφιστάμενου καθεστώτος συλλογικών συμβάσεων, αλλά και στην υφιστάμενη εργατική νομοθεσία, τίθεται με την κατάργηση της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» που αποφάσισε και ανακοίνωσε η....
κυβερνητική επιτροπή.
Κατ΄ ουσία με τη κατάργηση της συγκεκριμένης αρχής – η οποία διατρέχει όλο τον δομημένο κορμό των συλλογικών συμβάσεων – θέτει σε «μηδενική βάση» την εργασιακή και οικονομική σχέση του εργοδότη με τον εργαζόμενο.
Σήμερα, με το ισχύον σύστημα, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θέτει την πρώτη βάση αμοιβών και εργασιακών σχέσεων και πέραν αυτής, «οικοδομούνται» ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θεσπίζονται θετικότερες – πέραν αυτών – ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
Το «οικοδόμημα» αυτό θεωρείται απολύτως δεδομένο και σεβαστό κατά την υπογραφή της ατομικής σύμβασης ενός εργαζόμενου με τον εργοδότη του. Η ατομική σύμβαση – ως η «κορυφή της πυραμίδας» – μπορεί να περιέχει μόνο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, για τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις, από όσα προβλέπονται ήδη στις προϋπάρχουσες συμβάσεις.
«Με την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατ΄ ουσία, ο εργαζόμενος θα ξεκινά από το μηδέν κατά τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη του», σχολίαζε συνδικαλιστής μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Η συγκεκριμένη διάταξη ξεπερνά ακόμη και την απαίτηση της τρόικας για μειώσεις μισθών κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς μέσω των ατομικών συμβάσεων, θα μπορεί πλέον να θεσπισθούν χαμηλότερες αμοιβές, αφού ο ένας εκ των «συμβαλλόμενων» θα πιέζεται να συμφωνήσει «σε οτιδήποτε», βρισκόμενος σε εξαιρετικά δύσκολη – διαπραγματευτικά – θέση, υπό την απειλή της απόλυσης και με δεδομένη την έκρηξη της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.
Η αντίδραση της ΓΣΕΕ ήταν οξύτατη με την διαρροή της συγκεκριμένης ρύθμιση. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της οργάνωσης κ. Ι. Παναγόπουλος ο οποίος μίλησε για «κατάργηση του εργατικού δικαίου, του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων», αλλά και για «κατάργηση του κοινωνικού ευρωπαϊκού κεκτημένου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην νομοθετήσει αυτά που επιτάσσει η τρόικα».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – και πριν ανακοινωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου – η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τα εξής για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και για την μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων:
1. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
2. Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
3. Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
4. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
5. Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
6. Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.
7. Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
8. Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
9. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
10. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ. ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ , ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ?? ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ?? ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ??

Ανώνυμος είπε...

ολο παραμύθια είστε
με 600ευρώ επαρχία μια χαρά ζείς..

καλύτερα να έχουμε ΟΛΟΙ μας δουλειά, εστω και 600ευρώ παρά λίγοι και απο 2-3χιλιάδες έκαστος

ΠΑΣΟΚ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί
εδώ και καιρό. Τώρα απλά θα τις νομιμοποιήσουν.
Και εδώ που τα λέμε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να τις καταργήσουν ,για να υπάρχει μια ελπίδα να βρουν δουλειά άνθρωποι που απολύονται γιατί ακριβοπληρώνονται (και δίκαια),με μεγάλη προϋπηρεσία κλπ κλπ. Αυτοί λοιπόν όταν πάνε να ζητήσουν δουλειά και τους βγάζει η συλλογική σύμβαση ότι κάνει να παίρνουν 1600 ευρώ δεν θα τους παίρνει κανείς,οι εργοδότες θα προτιμούν νεότερους με 500 και 600 ευρώ. Ενω με ατομικές συμβάσεις και κατόπιν συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα προτιμηθούν αυτοί που έχουν εμπειρία και προϋπηρεσία.
Αν και άδικο ,την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι καλό να καταργηθούν. Και για τους εργοδότες που ασφυκτιούν απο την πίεση αλλά και απο τους εργαζόμενους με πολλά ένσημα που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για πάντα ..
Και επιτέλους ας το κλείσουν και το ΙΚΑ και ας μας δώσουν το δικαίωμα να ασφαλιζόμαστε όπου θέλουμε. Με 500 ευρώ δική μου εισφορά στο ΙΚΑ ,το ΜΗΝΑ, θα μπορούσα να ασφαλειστώ στη BUPPA ,που ασφαλείζονται οι πιλότοι των πολεμικών αεροπλάνων και της F1 και εάν συνέβενε και κάτι θα ερχόταν να με πάρουν με ελικόπτερο απο το μπαλκόνι. Με 500 ευρώ το ΧΡΟΝΟ κάνω μια ιδιωτική ασφάλεια αξιοπρεπή και που θα μου παρείχε την ασφάλεια στην υγεία και όχι στο ΙΚΑ που μπαίνεις νέος και βγαίνεις γέρος...
Τέλος ,με τους φόρους που πληρώνουμε γενικά ,εδω και χρόνια , θα έπρεπε να ζούμε στο παράδεισο, όσον αφορά τουλάχιστον τις παροχές που θα έπρεπε να είχαμε...για αυτό λοιπόν ας τις κλείσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να πάνε όλοι στο διάολο. Πάω στην εφορία και είναι το 80% των εργαζομένων διανοητικά καθηστερημένοι , στην ΔΕΗ είναι στα αρχίδια τους μέσα στα λούσα, στο ταχυδρομείο έχουνε χαζέψει δεν ξέρουν τίποτα(ένα αντίγραφο απόδειξης ζήτησα και μου είπαν "που να το βρούμε τώρα, το σύστημα δεν μας δίνει τη δυνατότητα αυτή") ,για το ΙΚΑ τι να πώ, ότι και να πώ είναι λίγο ,τα σταυρόλεξα με το κιλό και ο κόσμος να καίγεται. Μετά ,τι να πω, για τους δρόμους, τα πεζοδρόμια ,τα πάρκα, την παιδεία, την υγεία ,τι? όλα για το πούτσο και τα έχουμε πληρώσει στο δεκαπλάσιο. Λοιπόν άι στο διάολο να πάνε όλοι τους και να μας γράφουν ... Έφυγα λίγο απο το θέμα αλλά κοντεύω να εκραγώ με τη σαπίλα που με περιτριγυρίζει. Και εάν έχω άδικο να μου το πείτε...
Ενας μαλάκας που μέχρι τώρα τα πλήρωνε όλα και δεν χρωστούσε τίποτα στο δημόσιο και πουθενά.

ΑΝΑΠΗΡΟΣ είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ....ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ-.......ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΑΔΑΝΕ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ-ΜΕ ΜΥΑΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ-,ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ Η ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΝΕ,ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΧΟΜΠΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Η ΜΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Η ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ.......ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΑΝΑΠΗΡΟΣ είπε...

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ.....ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ..ΗΤΑΝ ΦΟΝΟΣ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ...ΤΟ 2020-2021 ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ..ΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ-ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΧΟΥΛΟΙ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΘΗ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ-ΚΟΣΤΙΖΕΙ 3/5 ΕΥΡΩ-ΕΞΟΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ,ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ-...ΡΟΥΧΑ ΤΙ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ......ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ.......ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ....ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΤΟΡΠΙΛΟΣΩΛΗΝΑ....