Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Σκατόψυχοι μισέλληνες παίζουν με την χώρα...


Α.Ρόντος: "Το Αιγαίο θα γίνει κοινή τουριστική αγορά Ελλάδας-Τουρκίας"
Ο κ.Άλεξ Ρόντος υπήρξε κάτι παραπάνω από στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος ήταν ΥΠΕΞ. Η φωτογραφία με το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν δική του “έμπνευση”, λένε. Ο ρόλος του στην υιοθέτηση θέσεων του τότε ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργού εθεωρείτο πάρα πολύ σημαντική,από πολλούς και τα σχόλια για...
τον κ.Ρόντο ,ειδικά από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ κολακευτικά. Που τον θυμηθήκαμε τον κ.Ρόντο; Μας τον θύμισε η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, η οποία τον εντόπισε στην Κωνσταντινούπολη “για ένα συνέδριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, όπως γράφει προλογίζοντας την συνέντευξή του. Τι λέει ο κ.Ρόντος;

Ότι το Αιγαίο θα καταλήξει κοινή τουριστική αγορά Ελλάδας-Τουρκίας…Λέει κι άλλα πολλά.
Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης όπως μεταφράστηκαν από τα tourkikanea.gr
Μια από τις αξέχαστες για την τουρκική κοινή γνώμη εικόνες της δεκαετίας 2000, είναι και η φωτογραφία όπου ο αείμνηστος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χορεύει ζεϊμπέκικο μαζί με τον ομόλογο του Γιώργου Παπανδρέου
Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτής της εικόνας ήταν ο Άλεξ Ρόντος, με τον οποίον συναντηθήκαμε καθώς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο γύρω από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το Τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Ρόντος είναι γνωστός για τις εργασίες του υπό την αιγίδα καθολικών και ορθόδοξων φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές από την Αιθιοπία και το Κάιρο μέχρι την Γεωργία και την Δυτική Όχθη.
Αφού διατέλεσε σύμβουλος χρεωμένων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα, το 1998 εντάχθηκε στην ομάδα του Παπανδρέου. Αφού ήρθε στην Αθήνα και μετά ανέλαβε καθήκοντα ως ¨Ειδικός απεσταλμένος και ειδικός πρέσβης¨ και συνέβαλε στην αναζήτηση λύσεων σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων.
Έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Σερβίας και στην διαδικασία ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Μάλιστα ο Ρόντος ήταν αυτός που όταν η Ελλάδα είχε το πρόβλημα με την ονομασία της ¨Μακεδονίας¨ βρήκε την ονομασία ¨Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM¨.
Μάλιστα κατά τον πόλεμο Γεωργίας-Τιφλίδας, ήταν σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΕΙΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ
Η μεγαλύτερη σημασία αυτών που έκανε ο Ρόντος όμως είναι ότι αποτελεί έναν από τους πατέρες της ¨διαδικασίας προσέγγισης¨ αυτού του σημείου καμπής στις διμερείς σχέσεις, που άρχισε με την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα μετά τον σεισμό της 17-8-1999 με εργασίες έρευνας-διάσωσης και βοήθειας, και συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που οι Τζεμ και Παπανδρέου άφησαν να πετάξουν στον αέρα περιστέρια ειρήνης.
Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως και η κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική ακολουθεί τα ίχνη του Άλεξ Ρόντος, έστω και αν αυτός δεν μετέχει ενεργά στην κρατική ιεραρχία. Για αυτό για να αντιληφθεί κάποιος τις κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, οι αναλύσεις του Ρόντος είναι πολύ σημαντικές. Εν συντομία ο Ρόντος είναι το μαύρο κουτί της Ελλάδας.
Και όταν κάτσαμε στο τραπέζι μαζί του δεν διέφυγε της προσοχής μας πως έστω και αν ο ίδιος επαναλαμβάνει πως ¨είμαι ένας απλός πολίτης. Αυτά που λέω είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, εγώ δεν καθορίζω τις πολιτικές¨, ακολουθεί ακόμη μια διπλωματική συμπεριφορά και κάνει προσεκτικές δηλώσεις.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ….
Σύμφωνα με τον Ρόντο για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση υπάρχει μόνο ένας δρόμος : Η αποστρατικοποίηση των σχέσεων. Και πιστεύει πως το πρώτο βήμα σε αυτό πρέπει να το κάνει η ¨ισχυρή¨ Τουρκία. Οι πρώτες λοιπόν προτάσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι : ¨Η Τουρκία να αποσύρει από τον βορά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας".
¨Διότι η Τουρκία σε ένα σημείο μπορεί να πει πως «Δεν επιθυμούμε την Ε.Ε.». Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.
¨Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία. Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα.
Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει.


Ερώτηση: Περιμένετε μήπως στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ;
Σίγουρα όχι. Οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα.
Αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια….
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει.
Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα.
onalert

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΡΟΝΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

........ΚΑΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ........ ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΣΑΜΑΡΑΣ/ΤΣΙΠΡΑΣ/ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΟΣ. ΝΤΟΡΑ = ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. ΖΗΤΩ Η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΣΥΦΙΛΙΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

10.20 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΟΥ Η ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥΣ??

Ανώνυμος είπε...

Ο από πάνω κάνει πλάκα προφανώς.... Δεν παίζει να υπάρχουν ακόμα τέτοια ζώα

Ανώνυμος είπε...

ηρθε το τελος σας φασιστες της δεξιας

θα κανουμε ντου και θα ξαναβγαλουμε το γιωγο οποτε και να γινουν εκλογες

ειμστε τυχεροι που τον εχουμε ΖΩΑ μουσκαρια

γαμω το σπερμα που σας ξερναγε

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθείς πολύ να βρίσεις αλλά δε σου βγαίνει...Για να δούμε ποιο θα είναι το πρώτο θύμα που θα πιστέψει ότι όλα αυτά τα εννοείς....

Ανώνυμος είπε...

10:37 π.μ. gamo to mouni pou se gennhse efialth.skata stous tafous sou kai syntoma kai sto diko sou xiliospore prodoti.sas psaxnoume mpoulouko...

Ανώνυμος είπε...

SIGA RE MAXHME KLASE KAMIA BANIERA ARXIDIA MALAKA EPANASTATI TU INTERNET KWLOPETSOMENE

TON ALLO MINA POU 8A PINASIS ELA NA MAS GAMHSIS MALAKA