Οκτώβριος 6, 2011.
Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα
Για Τουρκία
Σε ερώτηση δημοσιογράφου (Α. ΦΟΥΡΛΗ) για τη.... δραστηριότητα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων στην Κύπρο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας προέβη στην δήλωση:
«Όπως αντιλαμβάνεστε, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε δηλώσει από την αρχή με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από ενέργειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να συμπεριφερθεί ανάλογα προκειμένου να μην έχουμε αύξηση της έντασης στην περιοχή, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος και οι χώρες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που προέρχονται από τις εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης, τις εξελίξεις στη Συρία, από το γεγονός ότι το Παλαιστινιακό βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση και ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο βλέπουμε ότι η Τουρκία με ενέργειες και δηλώσεις της δημιουργεί συνθήκες αύξησης της έντασης. Αυτό είναι ένα σταθερό και ξεκάθαρο μήνυμα που έχουμε στείλει προς την τουρκική πλευρά στις επαφές που είχε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με τους ομολόγους τους και θέλουμε να δούμε ακριβώς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατοχυρώνει πάντα και στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στέλνει και αυτό το μήνυμα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία»
Για Αλβανία
Σε ερώτηση του ιδίου δημοσιογράφου για το θέμα της απογραφής στην Αλβανία και την ελληνική μειονότητα, ο Γ. Δελαβέκουρας είπε:
«Θεωρούμε ότι η απογραφή θα έπρεπε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία της Αλβανικής Δημόσιας Διοίκησης έναντι των πολιτών της και για την κατοχύρωση και προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος στον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό καταδεικνύει σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το Αλβανικό Κράτος και θα πρέπει η ίδια η Αλβανική Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει επειγόντως. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα έχει επενδύσει διαχρονικά στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και θα συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας αυτονόητο, στο πλαίσιο αυτό, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»
Σε ερώτηση του Ν. Μελέτη αν το ΥΠΕΞ συμφωνεί με την αποχή που έχει κηρύξει η Ομόνοια και οι άλλες οργανώσεις ο Γρ. Δελαβέκουρας θα απαντήσει ότι αυτή είναι απόφαση των εκπροσώπων των μειονοτήτων στην Αλβανία και ότι είναι μια απόφαση που αποτυπώνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το αλβανικό κράτος.
Για Σκόπια
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του καναλιού 5 των Σκοπίων, Σάνιας Ριστόβσκα αν μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Λαμπρινίδης στη Νέα Υόρκη, περιμένουμε κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της ονομασίας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, δήλωσε:
«Επιθυμία της Ελλάδας, την οποία έχει διατυπώσει με κάθε ευκαιρία, είναι να έχουμε πρόοδο και πιστεύουμε ότι υπάρχει και ένα πολύ σαφές πλαίσιο για να επιτευχθεί αυτή η πρόοδος. Αυτό που είναι επίσης σαφές, είναι ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει μία πολύ εποικοδομητική στάση καθ’ όλο το διάστημα που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αυτήν την αλλαγή στάσης και διάθεση προόδου στις διαπραγματεύσεις, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Αντιθέτως, είδαμε, ακόμα και στη Γενική Συνέλευση, να γίνονται παρεμβάσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν την προσπάθεια και εξέπεμπαν ένα πνεύμα το οποίο δυστυχώς δεν εμπνέει αισιοδοξία για πρόοδο. Ωστόσο –και θέλω αυτό το μήνυμα να το ξαναστείλω και στην κοινή γνώμη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας– η Ελλάδα θέλει να φτάσουμε σε λύση, θέλει να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό και η Ελλάδα θέλει να σταθεί στο πλάι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της οποίας την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική έχει στηρίξει σταθερά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και πιστεύουμε ότι με λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που είναι προαπαιτούμενο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε πραγματικά να αναπτύξουμε το δυναμικό αυτής της σχέσης και να προωθήσουμε ταχέως και τη δική της ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική.
Σε ερώτηση, επίσης, του σκοπιανού δημοσιογράφου Μ. Πόποβιτς αν υπάρχει κάποιο νέο από το Δικαστήριο της Χάγης και αν υπάρχει κάποια στρατηγική της Ελλάδας σε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε:
«Σε αυτήν τη φάση, όπως καταλαβαίνετε, όχι. Aναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να δούμε σε ποια απόφαση θα καταλήξει το δικαστήριο και φυσικά στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».
Πηγή: ΥΠΕΞ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου