Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Έβαλαν στο μάτι τα κοιτάσματα Πάφου



Η Τουρκία έχει ήδη δημοσιοποιήσει χάρτη που τα εντάσσει σε δική της ΑΟΖ
Τα κοιτάσματα βρίσκονται στην ΑΟΖ Κύπρου, εκεί που γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Ελλάδας
.
Η Τουρκία, πολύ πριν εκδηλώσει την εισβολή της στην Κύπρο, φλέρταρε με πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου και προέβαινε σε σχεδιασμό πολέμου αν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Τότε το Αιγαίο θα γινόταν κλειστή ελληνική θάλασσα και δεν θα....
ετίθετο θέμα διαμοιρασμού της υφαλοκρηπίδας μεταξύ δύο παράκτιων κρατών.
Οι λόγοι που η Τουρκία εκδήλωνε τόση αποφασιστικότητα ήταν τα πιθανά κοιτάσματα στο Αιγαίο αλλά και στη βόρεια ακτή της Κύπρου, όπως έλεγαν οι πρώτες ενδείξεις. Δηλαδή, και δεν είναι καθόλου τολμηρό να το επισημάνουμε, η εισβολή στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την απληστία της Τουρκίας. Με την εισβολή προκαλούσε την Ελλάδα να αντιδράσει και έτσι θα άλλαζε το χάρτη και στο Αιγαίο. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, έβαζε χέρι σε πιθανούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σήμερα με τη νέα τεχνολογία και τις νέες μεθόδους ενοπισμού κοιτασμάτων τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στη λωρίδα της θάλασσας που ενώνει την Κύπρο με την Τουρκία. Ατύχησε η Τουρκία στο σχεδιασμό της, δεν βρήκε πετρέλαιο στην Κερύνεια.
Τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, όπως καταγράφονται από ισχυρές ενδείξεις και σεισμικές έρευνες στο υπέδαφος του βυθού, βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά. Μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου και Κύπρου.
Ένα ακόμη σημαντικό κοίτασμα βρίσκεται ανοικτά της Πάφου στην ένωση της κυπριακής ΑΟΖ και της ΑΟΖ της Ελλάδας.
Περιθώρια για πειρατεία υπάχουν μόνο σε αυτή την περιοχή. Η Τουρκία άλλαξε το χάρτη από μόνη της. Χωρίς συνεννόηση με τις άλλες χώρες της περιοχής, χωρίς να λογαριάζει κανόνες του δικαίου της θάλασσας. Κατήργησε το Καστελόριζο ως νησί της Ελλάδας και χάραξε ΑΟΖ που επικαλύπτει την ελληνική ΑΟΖ και καταργεί την Κυπριακή.
Έκοψε - έραψε η Τουρκία και έβγαλε την περιοχή με το κοίτασμα της Πάφου εκτός κυπριακής ΑΟΖ
Η Τουρκία φωνάζει σήμερα για να δημιουργήσει προηγούμενο διαφοράς και για να δημοσιοποιήσει τη διεκδίκησή της. Βλέπει με ποιον φόβο και δέος αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της στην Κύπρο και το Αιγαίο και έχει αποκτήσει απύθμενο θράσος για να τα θέλει όλα δικά της. Η στόχευση της Τουρκίας είναι κυρίως τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σε αυτόν το χώρο προέβη σε σεισμικές έρευνες και γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωρίζει ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν όσον αφορά στο οικόπεδο 12 ή το οικόπεδο Αφροδίτη, όπως έχει μετονομαστεί τελευταίως. Η περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ είναι συμφωνημένη, οριοθετημένη και επικυρωμένη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με προσυμφωνία με το Λίβανο, και η όποια αμφβισβήτησή της από χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά πίσω από την Κύπρο, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.
Η πρόοδος στις συνομιλίες
Το διεθνές δικαστήριο και όλα τα όργανα επόπτευσης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δεν μπορούν να βρουν δίκαιο στις τουρκικές διεκδικήσεις. Σε μελέτη επί χάρτου, του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επινοήθηκε ότι πρέπει να αναδειχθεί η συνιδιοκτησία του συνόλου της νήσου από τις δύο εθνικές κοινότητες και ανάλογα να δρομολογηθούν οι αντιδράσεις. Τέθηκε ως στόχος να περάσει πρώτα η αμφισβήτηση και ακολούθως να κλιμακωθούν οι διεκδικήσεις, αναλόγως και με την πρόοδο των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό η πορεία που ακολουθούσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ομάδα χειρισμού του Κυπριακού για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, που θα είναι συμβεβλημένα στα κοινά θέματα, διαφοροποιείται. Επιδιώκεται τώρα η στενότερη ζεύξη των δύο «κρατών» για να υπάρχει και νομιμοποίηση της διεκδίκησης επί των κοιτασμάτων που πολύ πιθανόν βρίσκονται στο υπέδαφος της ελεύθερης Κύπρου.

Το «μυστικό» της Κύπρου
Η υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ενώπιόν της -από αμερικανικές, ισραηλινές και ρωσικές πηγές αλλά και από έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω νορβηγικής εταιρείας- χάρτη πιθανόν κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Κύπρου. Δεν τον δημοσιοποιεί και τον κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό από το φόβο των τουρκικών διεκδικήσεων. Ωστόσο οι Τούρκοι γνωρίζουν, από δικές τους παράνομες έρευνες, πού βρίσκονται τα νέα κοιτάσματα. Δεν είναι τυχαίο που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπίλι Ρέις έφτασε μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου στην ακτή της Πάφου για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το Νοέμβριο του 2008.
Τότε τουρκικές κανονιοφόροι παρενόχλησαν το παναμαϊκό σκάφος που ενεργούσε για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρείας με την οποία συνεβλήθη η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα με αεροφωτογραφίες μελετούν το χρωματισμό των νερών, τις διαφοροποιήσεις και τις αντανακλάσεις για να διαπιστώσουν πού υπάρχει διαρροή φυσαλλιδίων φυσικού αερίου. Σε δορυφορικές φωτογραφίες φάνηκε πολύ πριν από τις γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες ότι συγκεκριμένες περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου παρουσίαζαν αντανακλάσεις φωτός και φυσαλλίδια, ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στο υπέδαφος του βυθού.

Άλλη σημαντική ένδειξη αποτελεί και ο χάρτης βυθού
Με ισχυρό ενδεχόμενο ότι σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού, η Κύπρος απέφυγε να προχωρήσει σε διαχωρισμούς θαλάσσιων οικοπέδων και να ζητήσει προσφοροδότες για περιοχή όπου δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις συμμαχίες προστασίας της.
Η Ελλάδα μελετά...
Η Ελλάδα, γνωρίζοντας τις τουρκικές μεθοδεύσεις, απέφυγε ώς σήμερα να υπογράψει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο. Η οριοθέτηση αυτή είναι άκρως σημαντική αλλά παράλληλα και άκρως επικίνδυνη. Η εξαγγελία της οριοθέτησης πολύ πιθανόν να προκαλέσει τουρκική αντίδραση, την οποία η σημερινή Ελλάδα θέλει να αποφύγει στην παρούσα συγκυρία. Είναι κάτι ανάλογο με το casus belli στο Αιγαίο όπου η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία ότι αν προεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα υπάρξει πόλεμος. Για το θέμα αυτό η Τουρκία είναι ήδη υπόλογη στην Ε.Ε. αλλά δεν έχει καταργήσει τη νότα αυτή.
Η Ελλάδα αποφεύγει να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο ανοίγοντας παρασκηνιακά δρόμο στην Κύπρο να κάνει το πρώτο βήμα με τη στήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που το ασφαλές νομικά οικόπεδο 12 αποδώσει φυσικό αέριο και αρχίσει να τροφοδοτείται η Ε.Ε., τότε ωριμάζουν οι συνθήκες για την Ελλάδα να αναζητήσει και νέες πηγές υδρογονανθράκων στη δική της ΑΟΖ.
Καλός ο χειρισμός για το οικόπεδο «Αφροδίτη»
Η συμφωνία που έγινε με τη Noble Energy για την επιβεβαίωση των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 και τη μελλοντική τους αξιοποίηση είναι πολύ συμφέρουσα για τη μικρή και ανίσχυρη Κυπριακή Δημοκρατία. Η αμερικανική εταιρεία με ισχυρά εβραϊκά συμφέροντα ενήργησε με σεβασμό προς την Κύπρο. Έχει πάρει βέβαια αποκλειστικά τα δικαιώματα του οικοπέδου αλλά συμφώνησε να δίνει εξαρχής στην Κύπρο πολύ σημαντικό μερίδιο από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Έγιναν όλοι οι υπολογισμοί και το κέρδος της Κύπρου τα πρώτα χρόνια θα είναι, με συντηρητικές εκτιμήσεις, 500 εκ. ευρώ το χρόνο.
Πώς αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα, αναρωτιούνταν στην υπηρεσία Ενέργειας, μετά την ανάγνωση σχετικών δημοσιευμάτων. Εταιρείες που άκουσαν την Τουρκία και απέφυγαν να διεκδικήσουν τα κοιτάσματα θέλουν τώρα να ξαναμπούν στο χορό για τα υπόλοιπα. Κάθε βήμα της Κύπρου σε αυτά τα θέματα είναι εγκαρδιωτικό και παράλληλα επικίνδυνο. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Ναυτικό θα έχει αρκετή δουλειά και στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα ξεχάσει ότι η Κύπρος είναι μακριά...