Η πιο κοντινή λύση για τα Σκόπια και την Ελλάδα ήταν το φθινόπωρο του 2001, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπκε Γκεοργκιέφσκι, ήταν σχεδόν σύμφωνοι στην πρόταση της «Άνω Μακεδονίας».
«Τότε υπήρχαν πιθανότητες για μια συμφωνία που τώρα είναι δύσκολο να δοθούν εύκολα προτάσεις», επισημαίνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.
Ο Νίμιτς δηλώνει πάντως ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να προχωρήσω ελαφρά τη καρδία στην κατάθεση νέας πρότασης, εκτός εάν έχω σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μου, και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης».
Σε αυτό το στάδιο είναι καλύτερα να μη προβεί σε νέα πρόταση, η οποία είναι ασφαλές ότι θα απορριφθεί από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Είναι προφανές ότι η διαφορά πρέπει να εξεταστεί μέσα από ένα συνεχή διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη ή σε διμερές επίπεδο» διευκρινίζει ο Νίμιτς.
Πάντως στη διάρκεια των 20 ετών, υπήρξαν στιγμές και στην μία πλευρά και στην άλλη, για βούληση σε μια λύση, αλλά ποτέ δεν συγχρονίστηκαν.
Σύμφωνα με σλαβικές και ελληνικές πηγές τον Φεβρουάριο του 2011 ο Σημίτης και ο Γκεοργκιέφσκι ήταν κοντά σε συμφωνία για την «Άνω Μακεδονία».
Σημαντική είναι η επισήμανση του διαμεσολαβητή , Μάθιου Νίμιτς, που λέει για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, ότι « αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη».
Ερωτηθείς για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, ο μεσολαβητής δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες που γίνονται με εποικοδομητικό τρόπο για να φθάσουμε σε μια λύση.
«Πιστεύω ότι το θέμα σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ευκολότερα όταν βρεθεί μια λύση για το όνομα», τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Ο Νίμιτς, εξέφρασε τη λύπη του που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά, πιστεύει ότι με την βοήθεια της εποικοδομητικής συνεργασίας και των δύο πλευρών και το συνεχή διάλογο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια λύση.
Όσο για την ενδιάμεση συμφωνία και τις συνεχείς παραβιάσεις της, ο Νίμιτς, εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία αυτή συνέβαλε στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών και των δύο λαών, και αν δεν επέλυσε το ζήτημα της ονομασίας η σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα ήταν, ακόμη, χειρότερη.
Πηγη
6 σχόλια:
ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ? ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ? ΤΙ? ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ? ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ? ΕΔΩ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΤΛ, ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ? ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ??? ΟΣΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΟΥΤΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ)
10.40 εισαι Ελληνας ? το ποσο πετσας εισαι το ξερεις?
Κάνουν ΕΓΚΛΗΜΑ κατά του Ελληνισμού αυτοί που θέλουν να χαρίσουμε τα Σκόπια στον Σλαβικό ή Αλβανικό εθνικισμό!
ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή η Μακεδονία είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, και επειδή οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν ότι κατάγωνται από τους Μακεδόνες, θα έπρεπε να τους Ελληνοποιήσουμε και τα Σκόπια να γίνουν έδαφος της Ελλάδας!!!
Ο μόνος τρόπος για να ενσωματώσουμε τα Σκόπια είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τους καλέσουμε για σπουδές/εργασία/τουρισμό/επιχειρήσεις, να δώσουμε υπηκοότητα σε όποιον Χριστιανό κάτοικο των Σκοπίων θέλει να γίνει Έλληνας, να αναλάβουμε τις υποδομές και την ασφάλεια των Σκοπίων, και όταν μελλοντικά το 90% έχει Ελληνοποιηθεί, τότε γίνεται και ένα δημοψήφισμα και τα Σκόπια γίνονται και τυπικά έδαφος της Ελλάδας.
ρε ΕΑΣΤ πάλι τις ίδιες ανοησίες ρε φίλε;Από ποιους να Ελληνοποιηθούν,από τους 20% μετανάστες της Ελλάδας;ή να αρχίσομε να κάνομε πειράματα με ακτινοβολία για αλλοιώσεις ΔΝΑ,για να γίνει ελληνικό;είναι δυνατόν ρε φίλε να λες τέτοιες μπούρδες;Εάν ανοίξομε τα σύνορα,με τέτοιους γείτονες βλέπω,πως εμείς θα "εκσλαβιστούμε" και όχι εκείνοι θα ελληνιποιηθούν.Απλά τα πράγματα.Δηλαδή εάν επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο,προβλέπω πόλεμο.Απλά και ωραία.Φιλικά πάντα.
5 Σεπτεμβρίου 2011 10:40 μ.μ. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,αγαπητέ μου.Μίαν είναι η λύση·επιστροφή στους προγόνους μας,είτε με τη θέληση του λαού,είτε με "αναγκαστικές διαδικασίες"(καθώς η συγκατάθεση καθυστερεί τα αποτελέσματα.)
Έλληνας είναι ο φέρων τον Ελληνικό πολιτισμό.
Δημοσίευση σχολίου