Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Γιατί η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων


Oι ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου μετατόπισαν το κέντρο βάρους της τουρκικής πίεσης από το Αιγαίο στην ανατολική Μεσόγειο



Του Σταυρου Λυγερου - Τα σημάδια ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, με σκοπό να ακυρώσει τα ελληνικά δικαιώματα στην ....Ανατολική Μεσόγειο είναι πια πολλά για να τα παρακάμψει ακόμα και η άκρως «υπομονετική» κυβέρνηση Παπανδρέου.Πρότινος, τουρκική φρεγάτα εμπόδισε το ιταλικό σκάφος Explora, που με άδεια της Αθήνας πραγματοποιούσε έρευνες για πόντιση καλωδίου νοτίως της Κάσου. Κατόπιν αυτού, το ιταλικό σκάφος ζήτησε άδεια και από την Αγκυρα για να πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια περιοχή, που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Λίγες ημέρες αργότερα, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας ζήτησε προσφορές από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για τη διεξαγωγή ερευνών με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων σε 11 οικόπεδα συνολικής έκτασης 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Αττάλειας. Ορισμένα από τα 11 θαλάσσια οικόπεδα εισέρχονται βαθιά στις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτές μπορούν να ορισθούν με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.
Για μια ακόμα φορά, η Αθήνα απάντησε με διαβήματα. Η τακτική αυτή, όμως, το μόνο που προσφέρει είναι φύλλο συκής. Οι Τούρκοι προωθούν τις διεκδικήσεις τους με πράξεις, δημιουργώντας πολιτικά τετελεσμένα. Η τακτική αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Η Αγκυρα αντιλαμβάνεται την άσκηση στρατιωτικών πιέσεων και τη δημιουργία τετελεσμένων σαν μοχλό για την απόσπαση κερδών στις διαπραγματεύσεις. Πολύ περισσότερο, όταν στο τραπέζι δεν βρίσκεται μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά όλα σχεδόν τα ζητήματα.
Αυτό επιβεβαιώνεται από κρυπτογράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που αποκάλυψαν τα WikiLeaks και δημοσίευσε η «Κ». Από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργικής θητείας του, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί τα πάντα, εκτός από την κυριαρχία των νησιών.
Κρίνοντας από τις τουρκικές πράξεις είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που να σέβεται στοιχειωδώς τα δικαιώματα που παρέχει στην Ελλάδα το διεθνές δίκαιο. Η Αγκυρα, άλλωστε, δεν έχει σταματήσει να ενισχύει με στρατιωτικού τύπου ενέργειες τις διεκδικήσεις της. Στην περίπτωση του σκάφους Explora, ενέγραψε πολιτική υποθήκη για διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής, νοτίως της γραμμής Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη. Το περιστατικό δείχνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα κανενός νησιού. Γι’ αυτό και εκτείνει τη δική της υφαλοκρηπίδα μέχρι τα έξι μίλια από τις ακτές των ανωτέρω νησιών, από εκεί δηλαδή που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της τουρκικής πίεσης από το Αιγαίο στην ανατολική Μεσόγειο οφείλεται, βεβαίως, στις ενδείξεις για την ύπαρξη εκεί σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι ενδείξεις αυτές και ειδικότερα η ανακάλυψη των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ διαφοροποιούν τη γεωπολιτική της περιοχής. Η στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αθήνα να «πετάει την μπάλα στην κερκίδα».
Η ρήξη με τη νεοοθωμανική Τουρκία στέρησε τους Ισραηλινούς από ένα σύμμαχο, που τους εξασφάλιζε πολύτιμο στρατηγικό βάθος και διάπλατο δρόμο προς την Ευρώπη. Το εβραϊκό κράτος υποχρεώθηκε να επανεκτιμήσει την αξία που έχει η ελεύθερη Κύπρος και η Ελλάδα ως ασφαλής δρόμος προς τη Δύση και να στραφεί προς τον ελληνικό παράγοντα.
Οι Τούρκοι το γνωρίζουν και γι’ αυτό επιχειρούν να πιέσουν την Αθήνα, απειλώντας την ότι θα πραγματοποιήσουν γεωλογικές έρευνες σε σημεία των μη οριοθετημένων ακόμα ελληνικών θαλασσίων ζωνών. Οι Τούρκοι καλλιεργούν τον ελληνικό φόβο και με τη συνεχή αεροναυτική παρουσία τους στην περιοχή. Θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν θέσει υπό το στρατιωτικό έλεγχό τους τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της γραμμής Κρήτης-Ρόδου και Κύπρου. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν ο έλεγχος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και λιβυκών ακτών να δοθεί στον τουρκικό στολίσκο.

http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_4784.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θέλουν ρε παιδιά και την Ακρόπολη;; Ρε συ ΓΑΠ γιατί είσαι τόσο κακός και δεν την δίνεις στους φίλους μας;;; Άϊ σιχτίρι απ΄ποδω καθίκια!!!

Ανώνυμος είπε...

Andrea irthe i Ora sou-sas. To exeis eidi katalawei ke arxizis na krywese alla pou tha paei aftoi pou se psaxnoun tha se wroun opou ke na pas!

O Ellinikos Laos anti na riksi aftin tin Kywernisi perimenei ke opos wlepei ta pragama olo kai xeiroterewoun alla ston Kanape eine kalytera me ena Frapedaki ke tin epomeni mera tha tou exoune ta Tzamia apenandi apo to spiti ke tha akouei ton Moetzin na fonazei tis prosefxes ton Mousoulmanon. Kala O Ellinikos Laos eine Zamanfoutistes den tous Noiazei ti kanei o Antreas me tin Ellada pou tin ksepoulaei ke sto telos panta xreomenei tha eine gia na tin Rimaksoune oloi oi alloi mazi kai oi Tourkoi... Tha lene se ligo sta Tourkika ''Merxamba'' xa xa xaaaaaaaaaaaaaa

Ανώνυμος είπε...

Exoume pei oi Ellines koimounte ke otan ksypnisoun tha eine Dialeimenoi apo oles tis meries as eine kala o Antreas pou tha tous dioikoi!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ 2:01 KAI 2:03 ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΞΥΠΝΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ?
'Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?
"ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ".
ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά γράψτε Ελληνικά, δεν μπορούμε να διαβάσουμε τι γράφετε και συνήθως σας προσπερνάμε!!!
Όσο για τους Τούρκους την δουλειά τους κάνουν. Δεν φταίνε αυτοί που εμείς έχουμε προδότες και που τόσα χρόνια, ενώ τους βλέπαμε να παραχωρούν τα πάντα στους εχθρούς μας τους ψηφίζαμε γιατί μας έδιναν μία θεσούλα στο δημόσιο!!! Μη βγάζουμε την ουρά μας έξω. Σαν λαός κάναμε εγκλήματα εναντίον του έθνους μας!!! Ας δούμε τα λάθη μας ώστε να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Μην εθελοτυφλούμε, είναι λάθος!!!

Ανώνυμος είπε...

΄΄Θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν θέσει υπό το στρατιωτικό έλεγχό τους τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της γραμμής Κρήτης-Ρόδου και Κύπρου.΄΄

H HΠΑ με το Ισραήλ στην παραπάνω περιοχή μαζί με την Ελλάδα πραγματοποιούν ναυτική άσκηση.
Τυχαίο δεν νομίζω...
Σημείωση: Πρώτη φορά στην συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιείτε άσκηση ΗΠΑ-ΙΣΡΑΉΛ-ΕΛΛΆΔΑ