Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ Ο ΚΑΡ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ στο Αζερμπαϊτζάν. Συναντήθηκε με τον Τάσο Μαντέλη; Εχει σχέση ο τ.Υπουργός με τη συμφωνία Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν;



Συμφωνία Ελλάδας - Aζερμπαϊτζάν για προμήθεια φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Τουρκία

Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν έβαλαν την Τρίτη τις τελικές υπογραφές σε συμφωνία απευθείας προμήθειας 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, παρακάμπτοντας Τούρκους μεσάζοντες. Έως τώρα, η Ελλάδα αγόραζε τις εν λόγω ποσότητες μέσω Τουρκίας. To Aζερμπαϊτζάν σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές προκειμένου να μην εξαρτάται από ......
μεσάζοντες όπως η Τουρκία και η Ρωσία και να αναδείξει τις δυνατότητες του να εξελιχθεί σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι ποσότητες αερίου που αφορά η συμφωνία δεν διευκρινίστηκαν. Αζέροι επίσημοι πάντως δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύουν να πωλούν 0,7 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αγόραζε μέχρι στιγμής αυτήν την ποσότητα αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσουν οι απευθείας προμήθειες αερίου, ενώ δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας. Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 26,2 δις κυβικά μέτρα αερίου το 2010, αυξημένα κατά 11,2% σε σχέση με το 2009. Για φέτος σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής στα 28 δις κυβικά μέτρα.
"Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ελλάδας", δήλωσε ο Αζέρος Πρόεδρος Ilham Aliyev μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της αζέρικης κρατικής εταιρείας SOCAR και της ΔΕΠΑ.
"Το έγγραφο αυτό... θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μια και το Αζερμπαϊτζάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη", συμπλήρωσε ο Aliyev.
Τα συνολικά αποθέματα της χώρας εκτιμώνται στα 3-5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μεγάλο μέρος αυτών βρίσκονται στο νέο κοίτασμα του Shah Deniz και η ΔΕΠΑ αποτελεί εταίρο σε κοινοπραξία που φιλοδοξεί να μεταφέρει μεγάλο μέρος των ποσοτήτων από το κοίτασμα αυτό στην Ευρώπη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το δικο μας φυσικο αεριο θα το χαρισουμε σε τουρκια και ΝΑΤΟ και θα αγοραζουμε απο αζερους.
Πατριωτικες δουλειες που θα γραψουν ιστορια

Ανώνυμος είπε...

Τον δικό μας ορυκτό πλούτο γιατί δεν τον εκμεταλλευόμαστε;;; ΓΑΠ ακούς προδότη;;;