Φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και πολιτών από την υποτιμημένη Αργεντινή
Η Γη της Επαγγελίας που έγινε… Αλβανία
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Σκηνές… Αλβανίας μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από την Αργεντινή, καθώς η υποτίμηση ετοιμάζεται να δώσει τη....
χαριστική βολή στα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων Αργεντινών.Ουρές που θυμίζουν Αλβανία σχηματίζουν οι απελπισμένοι Αργεντινοί έξω από την ισπανική (φωτογραφία) και ιταλική πρεσβεία |
Οπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Ρόιτερ από το Μπουένος Αϊρες, οι Αργεντινοί έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές έξω από τις πρεσβείες της Ισπανίας και της Ιταλίας, ζητώντας βίζα για την Ευρώπη, όπου ελπίζουν να βρουν καλύτερη τύχη.
«Σκοπεύω να πάω να σπουδάσω στην Ιταλία γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να φύγουμε από τη χώρα», τονίζει μία γυναίκα που στέκεται σε μία τεράστια ουρά έξω από την ιταλική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες. «Δεν έχω υπηκοότητα. Δεν έχω τρόπο να πάρω αλλά θέλω να φύγω από εδώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η χώρα αυτή τέλειωσε. Εχω σιχαθεί τις διαδηλώσεις, έχω σιχαθεί τη συμμετοχή σε αυτές, έχω σιχαθεί όλους αυτούς που μας κοροϊδεύουν».
Δηλώσεις ενδεικτικές της απελπισίας που επικρατεί σε μία χώρα που ήταν από τις πλουσιότερες στον κόσμο στις αρχές του αιώνα, και που κάποτε υποσχόταν σε χιλιάδες μετανάστες από τη ρημαγμένη από τις κρίσεις Ευρώπη, ένα νέο ξεκίνημα.
Υποτίμηση… διαρκείας
Προσπαθώντας να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερο χάος, η κυβέρνηση της Αργεντινής μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ανάληψης από τις τράπεζες, από 1.000 πέσος το μήνα σε 1.500. Σήμερα ξεκινά και η νέα καριέρα του πέσο, το οποίο μετά την αποδέσμευσή του από το δολάριο και την υποτίμησή του κατά 30%, περίπου στο 1,40 πέσος ανά δολάριο, θα διαπραγματεύεται ελέυθερα όσον αφορά το τουριστικό ή άλλο συνάλλαγμα. Στο εσωτερικό δηλαδή της χώρας οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να γίνονται στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία. Ενα μέτρο που, κατά τους αναλυτές, μάλλον θα εντείνει το νομισματικό χάος.
*Οι διεθνείς οίκοι, όπως η JP Morgan, προβλέπουν ότι μέχρι τα τέλη του 2002 η ισοτιμία του πέσο θα φθάσει στα 2,70 ανά δολάριο. Θα υποτιμηθεί δηλαδή κατά 90% επιπλέον από το σημερινό 1,40 της επίσημης ισοτιμίας.
Στη διάρκεια του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του ’80, οι ουρές για την προμήθεια τροφίμων ήταν συχνό φαινόμενο, με τις τιμές να αλλάζουν, μερικές φορές, ακόμη και μέσα σε μία ώρα. Η υποτίμηση ελπίζεται τουλάχιστον να δώσει κάποια ώθηση στις εξαγωγές, οι οποίες όμως καταλαμβάνουν μόλις το 8% του ΑΕΠ της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.
Αθνάρ: Τα λεφτά μας
* Από την άλλη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ανήσυχος για την τύχη των ισπανικών επενδύσεων, πιέζει την κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες να ακολουθήσει «ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης, αποδεκτό από τους κυριότερους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το λαό της Αργεντινής». Η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει στάση πληρωμών και έχει εκπέσει της προθεσμίας για αποπληρωμή μέρους του ανερχόμενου σε 141 δισ. δολάρια χρέους. Επιζητεί μάλιστα πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 15-20 δισ. δολαρίων.
* Η αποστολή του ΔΝΤ αναμενόταν να επιστρέψει αργά χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως την υπόσχεση νέας οικονομικής βοήθειας. Το ΔΝΤ έχει ήδη χορηγήσει φέτος 22 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, η γαλλική βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτου Valeo ανακοίνωσε ότι κλείνει τα εργοστάσιά της στην Αργεντινή επειδή δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις για το μέλλον των επενδύσεών της στη χώρα. Φήμες φέρουν επίσης τις ισπανικές τράπεζες Santander Central Hispano και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να αποσύρονται από την Αργεντινή. Η υποτίμηση του πέσο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Αργεντινή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 09/01/2002
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου