Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Διασώσεις από το Λιμενικό



Ελαφρώς μειωμένα φαίνεται πως ήταν το 2010 τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Λιμενικού Σώματος, κάνουν λόγο για 1.144 περιστατικά το 2010, έναντι των 1.399 του 2009... 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρασχέθηκε βοήθεια σε 2046 άτομα εντός FIR, ενώ 203 περιστατικά ήταν εκτός Ελλάδος. Σ’ αυτά, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ήταν το πρώτο κέντρο που έλαβε το συναγερμό κινδύνου. Κατά τη διάρκεια περιστατικών έρευνας και διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Επίσης 67 άτομα, είτε ως ασθενείς είτε ως τραυματίες αποβιβάστηκαν από πλοία, από αυτά τα 16 με ελικόπτερο και τα 51 με πλωτά μέσα. Οι κύριες αιτίες απώλειας ζωής για το 2010 ήταν οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υποβρύχια αλιεία).

Επιπλέον, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization - IMO) το ΕΚΣΕΔ ήταν ο αρχικός αποδέκτης σε 23 συναγερμούς για περιστατικά πειρατείας σε πλοία –ανεξαρτήτως σημαίας- στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής (Horn of Africa) και τον Ινδικό Ωκεανό. Άμεσα ανταποκρίθηκε ενημερώνοντας τα αρμόδια κέντρα καταπολέμησης πειρατείας καθώς και τα κράτη της σημαίας των πλοίων (για μη Ελληνικά πλοία).

Πάντως από τους 23 συναγερμούς οι 5 αφορούσαν ελληνικά πλοία και οι 18 με ξένη σημαία.

real.gr