Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ακόμη μια ασαφής έρευνα για τις συνέπειες των κινητών στον εγκέφαλο



Ακόμη μια έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχουν επιπτώσεις των κινητών στον εγκέφαλο, χωρίς να καταφέρνει ωστόσο να αποδείξει τη συσχέτιση της χρήσης κινητών με τον καρκίνο του εγκεφάλου...
Συγκεκριμένα η έρευνα απέδειξε ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, δηλαδή η χρήση σακχάρου, που αποτελεί ένδειξη για την εγκεφαλική δραστηριότητα, αυξάνει στους ανθρώπους που μιλάνε για ώρα στο κινητό τους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται ο μεταβολισμός σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρος.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ΄80 και σήμερα περίπου 5 δισ. συσκευές χρησιμοποιούνται διεθνώς. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Ωστόσο μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησαν ομάδα 47 ανθρώπων που μιλούσαν επί 50 λεπτά έχοντας ένα ενεργοποιημένο κινητό στο ένα αυτί τους και ένα δεύτερο απενεργοποιημένο κινητό στο άλλο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση 7% στο μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται πιο κοντά στην κεραία της συσκευής.

Δεν κατάφεραν ωστόσο να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσο τα κινητά μπορεί να προκαλούν καρκίνο. “Αυτή η μελέτη κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αυτό που δείχνει είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την έκθεση στα κινητά”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Νόρα Βόλκοφ.

Για ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη, έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι, αν και είναι άγνωστη προς το παρόν η βιολογική σημασία του αυξημένου μεταβολισμού στον εγκέφαλο από την έκθεση στα κινητά, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Ο καθηγητής Πάτρικ Χάγκαρντ του University College του Λονδίνου είπε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν μια άμεση επίδραση του σήματος του κινητού στην εγκεφαλική λειτουργία, όμως μεταβολές ακόμα μεγαλύτερου εύρους μπορεί να συμβούν στον εγκεφαλικό μεταβολισμό λόγω φυσικών αιτιών, ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται. Θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να εξεταστούν οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, αν και νέες μελέτες επιβεβαιώσουν ότι τα σήματα των κινητών επιδρούν άμεσα στον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

www.enet.gr