Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι εμφυλίου στη Λιβύη - Ολονύχτιες ταραχές


Χάος φαίνεται να επικρατεί στην Τρίπολη της Λιβύης. Μαρτυρίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας από την πρωτεύουσα της Λιβύη, Τρίπολη, έκαναν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα που καίγονται. 

Στις 5 περίπου το πρωί της Δευτέρας, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εκατοντάδες Λίβυοι έχουν μεταφερθεί εσπευσμένα στο Ιατρικό Κέντρο της Τρίπολης με τραύματα από σφαίρες, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι. Λίγο αργότερα άλλη πηγή του δικτύου κατήγγειλε ότι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο και πυροβολούν όσους μεταφέρουν τραυματισμένους διαδηλωτές.

Το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην Τρίπολη με υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Νωρίτερα, μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μονάδα του στρατού που τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών και έδωσε μάχη κατά της φρουράς του Καντάφι.

Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα είπαν στο Ρόιτερς ότι μέλη της μονάδας "Κεραυνός" μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτοριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε τηλεφωνικώς ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά το μεσημέρι στη Βεγγάζη, είπε στο Ρόιτερς ο αλ-Ομπέιντι.

«Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία...από τις 3 μ.μ. και μέχρι τις 9.15 μ.μ., δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά».

Παράλληλα, στους 60 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών τις 4 τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι υπερβαίνει τους 233, επικαλούμενη πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή πρακτορεία, ακούγονται φωνές ανθρώπων στους δρόμους της πρωτεύουσας, της οποίας πολλά τμήματα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τηλεφωνική μαρτυρία στο Αλ Τζαζίρα:



Τηλεοπτικό διάγγελμα του γιου του Καντάφι
Την ίδια στιγμή, ο γιος του ηγέτη της Λιβύη, Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, έκανε εμφάνιση στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προειδοποίησε ότι "η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας".

Παράλληλα, δικαιολόγησε τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών στην αδυναμία του στρατού να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, τις οποίες χαρακτήρισε ως σκευωρία που αναπαράγεται ευρέως από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.

Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των διασπαστών μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.

Φωτογραφία από τις οργισμένες αντιδράσεις των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος


Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μοαμάρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.

“Η Λιβύη δεν είναι σαν την Αίγυπτο και την Τυνησία”, συνέχισε, “αποτελείται από φυλές και όχι από μια κοινωνία που εκφράζεται μέσω πολιτικών κομμάτων. Ο καθένας γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και σε περίπτωση που αυτές δεν τηρηθούν υπάρχει κίνδυνος για εμφύλιο πόλεμο. Επίσης η Λιβύη διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που μας ενώνει ως κοινωνία”.

Δείτε το διάγγελμα όπως μεταδόθηκε ζωντανά:


“Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είμαστε όλοι οπλισμένοι, ακόμη και οι άνεργοι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τανκς που έχουν καταληφθεί και ελέγχονται από απλούς πολίτες. Στην Bayda υπάρχουν αυτόματα όπλα στο κέντρο της πόλης. Πολλά από τα όπλα του στρατού έχουν κλαπεί από διαδηλωτές. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να έρθει στη Λιβύη για να επενδύσει”.

“Θα συντάξουμε νέους νόμους για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα άρουμε τους άδικους νόμους που επιβάλουν ποινές και φυλακίσεις, θα συντάξουμε Σύνταγμα. Αύριο θα δημιουργήσουμε μια νέα Λιβύη. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη δημιουργία εθνικού ύμνου, μια νέα σημαία, μια νέα Λιβύη. Ή να προετοιμαστούμε για εμφύλιο πόλεμο και να ξεχάσουμε το πετρέλαιο που μας ενώνει”.

"Η χώρα θα χωρισθεί όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα, θα κοιτάμε ό ένας τον άλλον από ένα φράχτη. Θα αναγκαστούμε να περιμένουμε μήνες για την έκδοση βίζας για να επισκεφτούμε την άλλη πλευρά”.

“Οι Λίβυοι που ζουν άνετα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία των Δυτικών, θέλουν να πολεμήσουμε μεταξύ μας, καθώς σκοπός τους είναι να έρθουν μετά και να μας κυβερνήσουν. Θέλουν να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον για να επιστρέψουν εδώ, όπως συνέβη με το Ιράκ”.



Επιφυλακτικός ο Ομπάμα 
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι, Σαίφ, "ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες".

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι ώστε να υπολογισθούν ρεαλιστικά οι προοπτικές μιας πραγματικής πολιτικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν "διευκρινίσεις" για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.




Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζει η Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν αργά σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα.

"Σκέφτομαι τη Λιβύη, σκέφτομαι τι συνέβη στο Μπαχρέιν μέσα στο σαββατοκύριακο...κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κάνουμε έκκληση για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου", είπε στους δημοσιογράφους η Κάθριν Αστον.

"Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό...να τερματιστεί η βία", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.

Εκμεταλλευόμενος αυτές τις ανησυχίες, ο Καντάφι έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική μετανάστευση από την Αφρική αν σταματήσει να συνεργάζεται με το καθεστώς του.


"Ακούμε απειλές, ακούμε ανθρώπους να λένε πρέπει να κάνεις αυτό, δεν πρέπει να κάνεις το άλλο'. Στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που πρέπει", σχολίασε η Άστον.