Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κλιμακώνεται η ένταση σε Μπαχρέιν-Υεμένη (ε – ε – έρχεται;)




Έκκληση για νέες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρείν και σε σιιτικά χωριά απηύθυναν ακτιβιστές μετά το θάνατο δυο σιιτών διαδηλωτών σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι φωτογραφίες των δυο θυμάτων έχουν αναρτηθεί στο Facebook, απ’ όπου οι ακτιβιστές καλούν τους πολίτες να.... συμμετάσχουν στις κηδείες των θυμάτων μετατρέποντας τις σε μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Μαναμά προκειμένου να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις.

Παράλληλα ο σιιτικός συνασπισμός Ουέφακ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στο σώμα.

Περίπου 3000 φοιτητές παρακάμπτοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων και κλόμπ συνεχίζουν την πορεία τους από το πανεπιστήμιο της Σανά, στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα στην Υεμένη συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι διαδηλώσεις με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την παραίτηση του προέδρου της χώρας. Ο όγκος της διαδήλωσης αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολύς κόσμος συμμετέχει κατά την πορεία προς το κέντρο όπου η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο σιιτικός συνασπισμός Ουέφακ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στο σώμα λίγο της καταστολής των διαδηλώσεων κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο σιίτες χωρικοί σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε ο βουλευτής του Ουέφακ Ιμπραήμ Μάταρ. «Τις επόμενες ημέρες, είτε θα παραιτηθούμε από το κοινοβούλιο είτε θα συνεχίσουμε» .