Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Καλοκαίρι κόλασης με εκβιασμό από το ΔΝΤ!


Δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση
    Γερμανική επίδειξη ισχύος μέσω του Ταμείου στη νέα κυβέρνηση
    Πρώτα το «τηγάνισμα» των «απείθαρχων» Ελλήνων και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για ευνοϊκές ρυθμίσεις

Του Νώντα Χαλδούπη...


Η ιστορική ήττα της Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μπορεί να ανοίγει νέους δρόμους για ευνοϊκές ρυθμίσεις, που θα δώσουν «ανάσες» και στην Ελλάδα, αλλά για τη χώρα μας το Βερολίνο προδιαγράφει ένα «κολασμένο», μνημονιακό καλοκαίρι πριν αρχίσει συζήτηση για κάτι καλύτερο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έρχονται στην Αθήνα από αύριο με ευρωπαϊκή εξουσιοδότηση για πολύ σκληρή και παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και καλά πληροφορημένες πηγές, θα ζήσουμε ένα καλοκαιριάτικο θρίλερ. Το «παιχνίδι» σε βάρος της Ελλάδας θα το παίξει τούτη τη φορά το ΔΝΤ. Αυτό θα έχει σ' αυτήν τη φάση τον ρόλο του κακού. Δεν θα εκταμιεύσει την άλλη δόση, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και οι στόχοι, θα είναι η απόφαση που εκ των προτέρων έχει εκδώσει το ΔΝΤ…

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν θα είναι άμεση η ανακούφιση από την απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες, χάρη στην κόκκινη γραμμή που έβαλε κυρίως ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Μόντι και υποστηρίχθηκε από τον γάλλο Πρόεδρο και τον ισπανό πρωθυπουργό. Μεσοπρόθεσμα θα έρθει η ανάσα… Ως τότε θα συνεχίσουν να μας πιέζουν… Η Γερμανία θα επικαλείται ότι το ΔΝΤ φταίει, δεν μας αφήνει να ελαφρύνουμε τα βάρη… Και στο μεταξύ η κυρία Μέρκελ θα περιφέρει την Ελλάδα ως μπαμπούλα. Ο δρόμος για καλύτερες μέρες περνάει από την Ιρλανδία, τονίζουν οι ίδιες πηγές μας και χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι η Ιρλανδία θα είναι ο πολιορκητικός κριός για ν' ανοίξει η πόρτα στην Πορτογαλία και μετά σ' εμάς… Ως τότε βέβαια όσοι αντέξουν…

Στόχος της Γερμανίας είναι να αποκτήσει την κυριαρχία της Ευρώπης μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για καθετί που θα δίνει θα παίρνει και κάτι, αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι.

• Η «σκληρή μοίρα» της Αθήνας, σε αντίθεση με τις διευκολύνσεις που θα δοθούν σε άλλες οικονομίες πολύ γρήγορα, αποκαλύφθηκε ήδη πριν από τη δραματική, 14ωρη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να εξετασθούν επί της ουσίας οι απεγνωσμένες εκκλήσεις της Αθήνας για «ανάσες», με τη μορφή παράτασης του Μνημονίου, τουλάχιστον κατά δύο χρόνια και χαλάρωσης της λιτότητας.

• Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση σε αυτήν τη φάση θα γίνει αυστηρά στο πλαίσιο που είχε προσδιορισθεί με το Μνημόνιο 2. Ο «σκληρός» του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, θα μείνει για λίγες ώρες στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, για μια πρώτη συνάντηση με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης και επισκόπηση της κατάστασης. Αμέσως μετά, θα πάρουν τον λόγο τα τεχνικά κλιμάκια της «τρόικας», που δεν έχουν εξουσιοδότηση για οποιαδήποτε ουσιώδη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, αλλά μόνο για να συζητήσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ως προαπαιτούμενα για την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Βάση της συζήτησης, δηλαδή, θα αποτελέσει η λίστα των μέτρων που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο Λουκάς Παπαδήμος, στα οποία περιλαμβάνονταν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου κατά 12%, η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η προώθηση αμέσως ορισμένων αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

• Αυτή η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της «τρόικας», ο κ. Ράις προδιέγραψε ότι θα κρατήσει αρκετά και ως την ολοκλήρωσή της θα παραμένει δεσμευμένη η επόμενη δόση του δανείου. Στο εύλογο ερώτημα δημοσιογράφου, τι θα κάνει στο μεταξύ η κυβέρνηση, δεδομένου ότι εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα στα τέλη Ιουλίου, ο κ. Ράις απάντησε ότι για «κάποιο διάστημα» η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαχειρισθεί τον προϋπολογισμό. Δηλαδή, χρηματοδοτική ασφυξία μέχρι νεοτέρας και μέχρι η νέα κυβέρνηση να ικανοποιήσει πλήρως το ΔΝΤ, με μια «βροχή» προαπαιτούμενων μέτρων: από «λουκέτα» σε δεκάδες οργανισμούς του Δημοσίου, μέχρι ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές.

Αυτή η διαδικασία που έχει επιλεγεί για την Ελλάδα ουσιαστικά αποκλείει σε αυτήν τη φάση ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου: τα μέτρα των 12 δισ. ευρώ για το 2013-2014 δεν φαίνεται ότι θα συζητηθούν σε αυτήν τη φάση, όπως δεν θα συζητηθεί και η, άμεσα συνδεδεμένη με τα πρόσθετα μέτρα, επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια τουλάχιστον. Αυτό φαίνεται ότι θα αφεθεί για την επόμενη επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα, το φθινόπωρο. Άλλωστε και το μήνυμα που πέρασαν οι Ευρωπαίοι στον κ. Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας το ελληνικό ζήτημα εντελώς εκτός των συζητήσεων, ήταν: «Εφαρμόστε πρώτα το Μνημόνιο και μετά θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε». Η σκληρή δοκιμασία της νέας κυβέρνησης, από τα πρώτα της βήματα, φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Βερολίνου. Αφενός, η Μέρκελ επιδιώκει να δείξει το σκληρότερο πρόσωπό της προς την Ελλάδα, για να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό, που θα τη βοηθήσουν να δικαιολογήσει τις μεγάλες υποχωρήσεις έναντι Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας. Αφετέρου, φαίνεται ότι θέλει να κάνει ένα «κρας-τεστ» στη νέα κυβέρνηση, για να διαπιστώσει όχι μόνο αν έχει τη βούληση να εφαρμόσει το Μνημόνιο, αλλά και αν έχει τις πολιτικές αντοχές να αντιμετωπίσει το κύμα δυσαρέσκειας, που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει, όσο θα εφαρμόζονται σκληρά μέτρα, χωρίς να έχει φανεί «φως» για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη στρατηγική του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός και το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την απότομη επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ως το βασικό και σχετικά ανώδυνο μέτρο, που θα δείξει ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ληφθεί απόφαση τουλάχιστον οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, κάποιων σημαντικών ακινήτων να προχωρήσουν αμέσως εντός του καλοκαιριού, ώστε να περιορισθεί η πίεση της «τρόικας» για άλλα, πιο επώδυνα μέτρα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με το κλείσιμο πλήθους οργανισμών του Δημοσίου, ο νέος φορολογικός νόμος και η απελευθέρωση επαγγελμάτων, επιδιώκεται να γίνουν «σημαία» της κυβέρνησης για τις πρώτες 100 ημέρες της, ώστε να δείξει ότι συμμορφώνεται με το Μνημόνιο.
πηγη